ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Ασφαλώς... στο Διαδίκτυο με Μ@ντινάδες! (09/04/2013)

Με αφορμή το φετινό επετειακό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, και με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών των νομών Ρεθύμνου και Χανίων, ώστε να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες με ασφάλεια, διοργανώθηκε στην Κρήτη διαγωνισμός μαντινάδας με γενικό θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Τη διοργάνωση του διαγωνισμού είχε ο Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης, Γιώργος Γώγουλος, σε συνεργασία με τον Μανόλη Φραγκονικολάκη, Υπεύθυνο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρουσίασης των μαντινάδων.

Οι άξονες καθορίστηκαν μέσα από τη γενικότερη θεματολογία για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο όπως ενδεικτικά η ορθή και ασφαλής πλοήγηση των μαθητών στο Διαδίκτυο, οι συμπεριφορές υπερβολικής ενασχόλησης, οι κίνδυνοι από την αλόγιστη και χωρίς κανόνες χρήση, τα ζητήματα ασφάλειας στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στους online κόσμους κ.α.

Στο διαγωνισμό προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία της Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης των παραπάνω νομών. Τα τρία βασικά βραβεία δόθηκαν σε εκείνες τις μαντινάδες που πήραν την υψηλότερη βαθμολογία ως προς το θέμα τους, τις επιμέρους ιδέες και τη γενικότερη σύλληψη, τη γλώσσα και το ύφος, καθώς και τα εξωτερικά μορφολογικά τους στοιχεία.Ειδικότερα, την πρώτη θέση κατέλαβε η μαντινάδα του μαθητή της Γ’ Λυκείου του ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου Χανίων, Αντώνη Κουράκη, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μπέττυ Χίνου:

Μιλούνε για το ίντερνετ

Μιλούνε για το ίντερνετ
μ’ άνθρωπος δε γνωρίζει
φυτό αν είναι αγκαθωτό
ή βιόλα που μυρίζει.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η μαντινάδα των μαθητριών της Β’ Λυκείου του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, Αργυρώς Ζακάκη, Μαρίας Σαλονικίου, Κυριακής Σαριδάκη, Γεωργίας Ηλιάκη, και Χαρίκλειας- Γεωργίας Πατένα, με υπεύθυνους καθηγητές τη Μαρία Ζαγκαράκη, τον Πρόδρομο Καραδελόγλου και την Κυριακή Κουρκούλη:

Μια μαντινάδα

Μια μαντινάδα θα σου πω και άνοιξε τ’ αφτιά σου,
στο ίντερνετ όντε θα μπεις ξάνει τα βήματα σου.

Τέλος, η μαντινάδα που κέρδισε την τρίτη θέση του διαγωνισμού ανήκει στον μαθητή Ιπποκράτη Μπουτζουκάκη της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χανίων, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαρία Χατζάκη:

Σερφάροντας στο Ιντερνέτ

Σερφάροντας στο Ιντερνέτ
χίλια να έχεις μάθια
γιατί βαδίζεις σα τυφλός
σε δρόμο με αγκάθια

Τρία ακόμη ειδικά βραβεία δόθηκαν σε μαντινάδες που ξεχώρισαν ως προς την ευστοχία του μηνύματος, την πρωτοτυπία της διατύπωσης και την εκφραστικότητα τους. Μπορείτε να δείτε όλες τις μαντινάδες στη διεύθυνση http://mantinades4edu.blogspot.gr/p/blog-page_26.html.

Η εκδήλωση για τη βράβευση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Μαθητικής Δημιουργίας έργων Πληροφορικής, στις 19 & 20 Απριλίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο παλιό λιμάνι των Χανίων.


<< επιστροφή