ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Γονικός έλεγχος και στις συσκευές tablet (02/09/2013)

Οι οθόνες αφής αποτελούν αναμφίβολα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των tablets, αφού κάνουν εντυπωσιακά πιο εύκολη την πρόσβαση στις λειτουργίες τους και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και στα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας.

Ωστόσο, εκτός από εργαλείο επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, μια ταμπλέτα μπορεί να κρύβει κακοτοπιές για έναν ανήλικο, είτε αν «ανοίξει» κάποια αποθηκευμένη εφαρμογή που δεν ενδείκνυται για την ηλικία του, είτε αν, με την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, έρθει σε επαφή με ακατάλληλο περιεχόμενο. Γι’ αυτό το λόγο, αρκετές εταιρείες έχουν αναπτύξει εργαλεία γονικού ελέγχου, με τα οποία τίθενται όρια στη χρήση της συσκευής.

Έτσι π.χ. στις συσκευές Android έχει εισαχθεί η λογική των «περιορισμένων προφίλ» (restricted profiles), όπου ο γονέας μπορεί να καθορίσει σε ποιες από τις εγκατεστημένες εφαρμογές θα έχει πρόσβαση το παιδί – αποκλείοντας ακόμη και τα προγράμματα περιήγησης στο web. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει το «κατέβασμα» καινούργιων εφαρμογών και την αγορά περιεχόμενου.

Στην περίπτωση του λογισμικού iOs, όλοι οι περιορισμοί επιβάλλονται από το λειτουργικό αποκλείοντας σε πρώτη φάση την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών, την εγκατάσταση νέων και την αγορά περιεχομένου.

Επιπλέον, σε άλλα δημοφιλή λογισμικά έχουν δημιουργηθεί και κάποια εργαλεία για την επίβλεψη των ανηλίκων που δίνουν την ευχέρεια στους γονείς να ορίσουν ποια προγράμματα θα «τρέχει» ένα παιδί, να ενεργοποιήσουν ένα φίλτρο για την επίσκεψη μόνο σε ιστότοπους που είναι κατάλληλοι για την ηλικία του, ακόμη και να μπλοκάρουν τη λήψη αρχείων. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα για τον ορισμό χρονικών ορίων που ένα παιδί θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή ή το tablet μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: εφημερίδα «Καθημερινή»


<< επιστροφή