ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
To παράδειγμα της Ισλανδίας: Η εκστρατεία "Be Nice" (27/08/2015)

Τoν Ιούνιο που μας πέρασε, είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ισλανδία, στο πλαίσιο 5-ημερου workshop με τον οργανισμό Heimili og skóli (στα ελληνικά "Σπίτι και Σχολείο" που αποτελεί τον Εθνικό Σύνδεσμο Γονέων). Ο οργανισμός είναι ο ισλανδικός συντονιστής της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης "no hate speech movement".

Στο πλαίσιο του workshop, επισκεφθήκαμε τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος μας ενημέρωσε για τη νέα του διετή καμπάνια "Be Nice Project". Η καμπάνια έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την κοινωνία να συμπεριφέρεται προς όλους με σεβασμό, χωρίς διακρίσεις αναφορικά με τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, κ.λπ. H ανάγκη γι αυτή την εκστρατεία δημιουργήθηκε από την ραγδαία αύξηση των μεταναστών στην Ισλανδία τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή το 10% του πληθυσμού.

Αν και η καμπάνια αποτελείται από πολλές δράσεις, μία δραστηριότητα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: ένα "role play" για άτομα ηλικιών 16-40. Το παιχνίδι θα υλοποιηθεί 4 φορές μέσα στη διετία της καμπάνιας, όπου για 24 ώρες όποιος θέλει στην Ισλανδία μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να γίνει 'μετανάστης' που αιτείται άσυλο. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος, θα πάρουν ειδικά 'credits' για τις σχολικές τους επιδόσεις.

Σε αυτές τις 24 ώρες, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες μένοντας έξω στο κρύο, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά για φαγητό με την ελπίδα ότι θα φτάσει για όλους, ή έχοντας ως μόνη 'κλίνη' για το βράδυ το αφιλόξενο έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Όποιος συμμετέχων δεν αντέξει να παραμείνει και τις 24 ώρες, μπορεί οποιαδήποτε ώρα να βγει εκτός παιχνιδιού.

Με αυτό τον τρόπο, ο Ερυθρός Σταυρός θέλει να επιδείξει τις (συχνά) πολύ δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν άνθρωποι από άλλες χώρες που αναγκάζονται να βρουν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τη δική τους πατρίδα. Στόχος είναι οι Ισλανδοί να έχουν γνώση, έτσι ώστε να σκέφτονται πριν αναφέρουν αρνητικά σχόλια για τους μετανάστες ή να συμμετέχουν σε δράσεις εκφοβισμού ή παρενόχλησης μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, στον ιστοχώρο της εκστρατείας δημιουργήθηκε ένας παγκόσμιος χάρτης απεικονίζοντας τον αριθμό των αλλοδαπών στην Ισλανδία ανά χώρα.

Ένα λαμπρό παράδειγμα, από μια χώρα πραγματικό πρότυπο σε θέματα καταπολέμησης ρητορικής μίσους και cyberbullying σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση με σύνεση
"No hate - responsible words"


<< επιστροφή