ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
«Είναι αλήθεια ότι τα δεδομένα που δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο μένουν εκεί για πάντα;» (31/03/2016)

Η παραπάνω ερώτηση υποβλήθηκε επανειλημμένως από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) που υλοποίησε η δράση Saferinternet.gr σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ Διόφαντος σε όλη την Ελλάδα. Τα webinars υλοποιήθηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2015 - Μαρτίου 2016 με τη συμμετοχή 39.000 μαθητών και των εκπαιδευτικών τους από την Α’θμια και τη Β’θμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Σύνδεση με Σύνεση» με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ανηλίκων αναφορικά με την ορθή, υπεύθυνη και ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ανέδειξε με τη χρήση καινοτόμου παρουσίασης powerpoint, μεταξύ άλλων τα εξής θέματα: την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, το ανεπιθύμητο διαδικτυακό περιεχόμενο, τις οικονομικές απάτες, το ζήτημα των άγνωστων «φίλων», το cyberbullying, και τη σημασία της κριτικής μας σκέψης.

Μέσα από το διαδραστικό χαρακτήρα της παρουσίασης και τη χρήση διακεκριμένων ταινιών & βίντεο της δράσης Saferinternet.gr και του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Insafe που προβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, αναδείχθηκαν με ιδιαίτερα προσιτό τρόπο περιστατικά και συμπεριφορές των ανηλίκων από την πραγματική ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά και οι έφηβοι μπόρεσαν να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές και να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να είναι το ίδιο προσεκτικοί τόσο στο φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και να ενδυναμωθούν ταυτόχρονα, ώστε να μιλούν χωρίς φόβο εάν πέσουν θύματα οποιασδήποτε μορφής ρητορικής μίσους, διακρίσεων ή εκφοβισμού και να αισθάνονται δυνατά να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Επιπλέον, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων που έχουν στο Διαδίκτυο, αλλά και του σεβασμού των υποχρεώσεών που απορρέουν από αυτά τα δικαιώματα καθώς και τον οφειλόμενο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της δημοκρατικής συμμετοχής.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση με σύνεση
"No hate - responsible words"
To παράδειγμα της Ισλανδίας: Η εκστρατεία "Be Nice"
Δια ζώσης σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και στελέχη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Η «Φάρμα του Διαδικτύου» εκπαίδευσε 1380 μαθητές!

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτεστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού και ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


<< επιστροφή