ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Νέα οδηγία της Ε.Ε. για τα προσωπικά δεδομένα – Τι δεδομένα θα συλλέγονται; (06/10/2009)

Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν αρχείο με τα δεδομένα κίνησης των πελατών τους για 12 μήνες. Η οδηγία αποτελεί συνέχεια παλαιότερης οδηγίας που αφορούσε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και η οποία προέβλεπε αποθήκευση των δεδομένων των τηλεφωικών κλήσεων για ένα χρόνο.
Ποια είναι όμως αυτά τα «δεδομένα κίνησης»;

Πρόκειται για τα στοιχεία που αφορούν στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες (e-mail κ.λπ.). Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ώρα που στάλθηκε ένα μήνυμα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του αποστολέα και του παραλήπτη. Σε καμία περιπτωση, πάντως, δεν συλλέγεται το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών και φυσικά για να αποκτήσουν οι αρχές πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, είναι απαραίτητο να έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα.

Σκοπός αυτής της πρακτικής είναι η διαλέυκανση τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανικού Home Office στο BBC: «Τα στοιχεία κίνησης είναι το που και το πότε της επικοινωνίας και παίζουν ζωτικό ρόλο σε για ένα ευρύ φάσμα ερευνών για εγκλήματα και για πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών».

Παράλληλα όμως, η Ε.Ε. παραπέμπει τη Μ. Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αδιαφορία σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αιτία; Η τεχνολογία PHORM που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η British Telecom. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των χρηστών ώστε να δημιουργήσει το «προφίλ» τους και να απευθύνει στοχευμένα διαφημιστηκά μηνύματα. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται profiling και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Πηγές: BBC, Ευρωπαϊκή Επιτροπή


<< επιστροφή