ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
«Επανάσταση» στις διευθύνσεις του Διαδικτύου! (17/01/2012)

«Νέα εποχή» για το διαδίκτυο σηματοδοτεί η απελευθέρωση των domain names, καθώς από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012, ισχύει διεθνώς η καταχώριση οποιασδήποτε σχεδόν λέξης στις καταλήξεις των διευθύνσεων στο Ίντερνετ!

Ο Οργανισμός Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), αρμόδιος για το παγκόσμιο διαδίκτυο, προωθεί τις μεταβολές ως αναγκαίες για να αυξηθεί η ποικιλία επιλογών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Γι’ αυτό τον λόγο, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αναμένεται να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα και να δημιουργήσουν τη δική τους διεύθυνση, συμπληρώνοντας τις οικείες καταλήξεις org. και .com με άλλες όπως .ford, .pepsi, .sport ή .music. Σήμερα, επισήμως υπάρχουν 312 τέτοιες καταλήξεις, με δημοφιλέστερη το .com το οποίο συγκεντρώνει 100 εκ. καταχωρημένα ονόματα.

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που επικρίνουν το νέο σύστημα απόδοσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ανάμεσα τους οι κρατικές αρχές των ΗΠΑ αλλά και η Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών της χώρας, λέγοντας πως με αυτό το σύστημα θα διευκολύνονται οι καταχρήσεις και οι απάτες στο διαδίκτυο από κακόβουλους κυβερνο-εγκληματίες και χάκερ, που θα μπορούν ευκολότερα να παρασύρουν ανυποψίαστους χρήστες σε ιστοσελίδες-παγίδες.

Αξιοσημείωτο είναι, πώς παρά το υψηλότατο κόστος αίτησης για εταιρική ή άλλη κατάληξη, που θα ανέρχεται σε περίπου 185.000 δολάρια και 25.000 δολάρια ετησίως για διάστημα περίπου δέκα ετών, διαφαίνεται η ύπαρξη μεγάλου ενδιαφέροντος από εταιρείες αλλά και πόλεις, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2013 οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1500.

Πηγή: εφημερίδες «Ημερησία», «Αυριανή»

<< επιστροφή