ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Μεγάλοι >> Επικοινωνία & ιδιωτικότηταGoogle yourself!
Μόλις πριν 10 χρόνια, ο μόνος λόγος που ανησυχούσαμε για προσωπικές μας πληροφορίες ήταν όταν κάποιος ξένος προσπαθούσε να δει πάνω από τους ώμους μας όταν κάναμε ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ. Σήμερα, ακόμα και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύουν με επιμέλεια την ιδιωτική τους ζωή. Ο λόγος: η ηλεκτρονική αποθήκευση, αναζήτηση και ανεύρεση πληροφοριών μέσω του παγκόσμιου ιστού.

Αλήθεια, μπήκατε ποτέ στη γνωστή μηχανή αναζήτησης Google για να αναζητήσετε τον εαυτό σας; Με λίγη υπομονή είναι εκπληκτικό τι αποτελέσματα μπορούν να εμφανιστούν μπροστά στα μάτια σας. O οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί να ψάξει και να βρει πληροφορίες για εσάς, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί ρούπι από την καρέκλα του. Αυτή η κατάσταση δεν είναι παροδική. Από τη στιγμή που κάποια δική σας πληροφορία έχει δημοσιευθεί στον ιστό, θα υπάρχει πάντα κάπου, και για όσο καιρό μπορείτε να φανταστείτε.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι κακό πράγμα να υπάρχουν δημοσίως προσβάσιμες πληροφορίες σε σχέση με το άτομό σας. Είναι όμως άκρως σημαντικό να γνωρίζετε την ύπαρξη τέτοιων πληροφοριών, έτσι ώστε να μπορείτε να προστατεύετε εκείνες τις πληροφορίες που δεν επιθυμείτε να είναι προσβάσιμες από όλο τον κόσμο και που κατ’ επέκταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα.

Για παράδειγμα, είναι τόσο χρήσιμο να βρίσκουμε άρθρα και δημοσιεύσεις ειδικών επιστημόνων στο Διαδίκτυο για τομείς που μας ενδιαφέρουν, μαζί με όλα τους τα στοιχεία επικοινωνίας στον τόπο εργασίας τους. Δύσκολα όμως θα βρούμε προσωπικές πληροφορίες για τους ίδιους επιστήμονες εκτός αν οι ίδιοι έχουν επιλέξει να έχουν προσωπικές ιστοσελίδες, στις οποίες εν γνώσει τους αναφέρουν κάποια προσωπικά τους στοιχεία.

Θα πρέπει όμως να εστιάσουμε για άλλη μια φορά στα παιδιά και στους νεότερους χρήστες του Διαδικτύου. Είναι πολύ βασικό να καθίσουμε μαζί τους και να ακούσουμε πώς νιώθουν για την ψηφιακή τους ταυτότητα, όπως και να καταλάβουμε με ποιον τρόπο επιθυμούν να κερδίσουν την προσοχή των γύρω τους και των νέων φίλων που κάνουν μέσα από τους εικονικούς κόσμους.

Αν το κάνουμε αυτό, θα ανακαλύψουμε πολλά παράδοξα: τα παιδιά θέλουν να είναι ‘προσβάσιμα’ στο Διαδίκτυο, αλλά μόνο από τους φίλους τους! Οι γονείς τους έχουν εξηγήσει ότι πρέπει να κρύβουν την αληθινή τους ταυτότητα στο Διαδίκτυο, αλλά από την άλλη έχουν μάθει ότι δεν πρέπει να λένε ψέματα! Και η λίστα των παραδόξων δεν σταματάει εδώ. Πολλά παιδιά έχουν διαμορφώσει σαφή γνώμη για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, και τα περισσότερα έχουν αποφασίσει να επιλέξουν την ‘ασφάλεια μέσω ασάφειας’ (το λεγόμενο «security by obscurity»): «Υπάρχει τόση πληροφορία εκεί έξω, γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος ξένος πέραν των φίλων μου για κάτι που αφορά εμένα;»

Περιπτώσεις ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας φωτογραφιών ή απόψεων που έχουν αναρτήσει οι ίδιοι ή τρίτοι για αυτούς στο Διαδίκτυο έρχονται τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά στη δημοσιότητα ακόμη και στη χώρα μας. Επομένως δεν έχουμε παρά να σας προτείνουμε α) να σκέφτεστε πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε και β) Google yourself για να ελέγξετε τι γνωρίζει για εσάς το Διαδίκτυο!