ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία

Για τον φετινό 10ετή επετειακό  εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, 218 φορείς σε 44 νομούς της Ελλάδας και την Κύπρο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών. Το φετινό σύνθημα της ημέρας «Connect with respect! - Σύνδεση με σύνεση!»  κινητοποίησε σχολεία, δήμους, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρίες και ιδιώτες να δράσουν ως Πρεσβευτές μας και να πολλαπλασιάσουν τα μηνύματά μας με ομιλίες, θεατρικά έργα, ποιήματα, έργα ζωγραφικής, εργαστήρια, πόστερ και T-shirts.Τους ευχαριστούμε θερμά.

Λάβαμε πληθώρα αφισών από μαθητές σχολείων όλης της χώρας, αναφορικά με τον φετινό εορτασμό και το σύνθημα "Σύνδεση με σύνεση!"(εδώ μπορείτε να δείτε τις αφίσες των μαθητών: Μέρος 1, Μέρος 2, Μέρος 3, Μέρος 4).

>Επίσης, στη σελίδα μας στο Facebook "Safer Internet Day Greece 2013" έχουν αναρτηθεί 72 δημιουργίες από μαθητές αναφορικά με το πώς θα ήθελαν να είναι το μπλουζάκι της εκστρατείας Saferinternet.gr, και αναμένουν την ψήφο σας!

Παρακάτω παρατίθενται ανά νομό και αλφαβητικά οι φορείς που δραστηριοποιούνται ως Πρεσβευτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

 • Νομός Αιτωλοακαρνανίας
  • Νηπιαγωγείο Κ. Ζευγαρακίου
   Δημιουργία ιστορίας / ζωγραφιάς και υλοποίηση ημερίδας προς γονείς και κηδεμόνες.

   5ο ΓΕΛ Αγρινίου
   Υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία των υπευθύνων εκπαιδευτικών και 120 μαθητών της Β' και Γ' τάξης του Λυκείου. Πρόσβαση στα φυλλάδια της Δράσης Saferinternet.gr και μελέτη των φυλλαδίων που αφορούν στους μαθητές και στους γονείς. Συζήτηση σε κάθε μαθητικό τμήμα και ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προσωπικών εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.Οι μαθητές, με τη βοήθεια των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών ανέπτυξαν ιστολόγιο  όπου αναρτήθηκε υλικό που συγκεντρώθηκε από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και η ιστοσελίδα του Saferinternet.gr. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέπτυξαν παρουσιάσεις με τα βασικά προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και/ή τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Οι εργασίες παρουσιάστηκαν στα τμήματα από τους μαθητές και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα βασικά θέματα που ανέκυψαν. Έγινε μια συγκεντρωτική παρουσίαση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία. Οι μαθητές παροτρύνθηκαν να συζητήσουν με τους γονείς τους τα συγκεκριμένα ζητήματα που συζητήθηκαν στην τάξη και να ενημερώσουν και αυτούς.

   Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας

   Υλοποίηση ημερίδας για γονείς και κηδεμόνες του Γυμνασίου και Λυκείου Βόνιτσας με θέμα:   «Εξαρτήσεις και διαδίκτυο», στις 12 Νοεμβρίου 2012. Ενημερωτικές – βιωματικές συναντήσεις μαθητών με θέμα:  «Αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά και τους εφήβους» από τον μήνα Δεκέμβριο έως και αρχές Μαρτίου σε σχολεία των Δήμων Ναυπάκτου, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας.  Πραγματοποίηση σεμινάριου για γονείς και κηδεμόνες των σχολείων του Δήμου Ναυπάκτου με θέμα:  «Κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους – τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου» στις 21 Ιανουαρίου 2013.  Πραγματοποίηση σεμινάριου για εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου Ναυπάκτου με θέμα:  «Τιμόνι στην οθόνη» στις 28 Ιανουαρίου 2013.  Υλοποίηση ημερίδα για γονείς και κηδεμόνες του 3ου Γυμνασίου Αγρινίου με θέμα:   «Ζώνη ασφαλείας στο Διαδίκτυο για τα παιδιά μας», στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

 • Νομός Αρκαδίας
 • Νομός Άρτας
 • Νομός Αττικής
  • 1o Δημοτικό Σχολείο Παιανίας

   1ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού
   Υλοποίηση αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   1o 12/θέσιο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο)
   Υλοποίηση αφίσας από τους μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και πραγματοποίηση πολλών ενδοσχολικών δράσεων ενημέρωσης και προβληματισμού σε όλες τις τάξεις.

   2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

   2o Δημοτικό σχολείο Μάνδρας

   4o Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

   5o Δημοτικό Σχολείο Αλίμου

   5ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης

   5o Δημοτικό Σχολείο Ν. Ηρακλείου


   6o  Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

   6ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Αναργύρων

   6ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
   Υλοποίηση αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από τη μαθήτρια της Στ' Τάξης, Άννα Χρυσανθοπούλου.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου

   7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης
   Δημιουργία αφισών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που έφτιαξαν συνεργατικά τα παιδιά των τάξεων Ε΄1, Ε΄2, Στ΄1 και Στ΄2 με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εικαστικών του σχολείου κ. Νατάσας Μεταξά και υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους Ελπίδας Σαμαλτάνη, Στέλιου Νυκταράκη, Αλέκας Πενταγιώτη και Θεοδώρας Μπέσιου.

   7ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής

   9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης "ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ"


   10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης

   Δημιουργία από τους μαθητές των ΣΤ1, ΣΤ2 τμημάτων αφισών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η ενημέρωση των μαθητών και η εκπόνηση των σχετικών εργασιών έγινε κατά τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος Πληροφορικής με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Τ.Π.Ε. κ Χριστόπουλου Ευάγγελου.

   10o Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
   Οι μαθητές, στο μάθημα της Πληροφορικής,  ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, έγιναν πρεσβευτές ενημερώνοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και δημιούργησαν αφίσες και ζωγραφιές.

   11ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου
   Υλοποίηση αφίσας.

   24ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

   30ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

   41ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου

   45ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου

   Δημοτικό Σχολείο Αιαντείου

   Δημοτικό Σχολείο Κολλέγιο Αθηνών
   Οργάνωση εκδήλωσης με τους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης, που περιλαμβάνει: διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους και δημιουργία  αφισών με θέμα το Ασφαλές Διαδίκτυο από 25 μαθητές της 5ης τάξης. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων έρευνας για το ασφαλές διαδίκτυο. Την εκδήλωση  παρακολουθήσαν περίπου 600 μαθητές 3ης, 4ης, 5ης και 6ης και περίπου 28 εκπαιδευτικοί. Στο διαγωνισμό ταινίας έλαβαν μέρος 300 μαθητές 5ης και 6ης. Στην συμπλήρωση ερωτηματολογίου της έρευνας 150 μαθητές.
   Στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής όλες οι τάξεις του Σχολείου συμμετείχαν  σε συζητήσεις γύρω από την ασφαλή πλοήγηση.Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τους γονείς με θέμα «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός: Μίλ@ μη φοβάσαι», την οποία οργάνωσε το Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα του Σχολείου μας.

   Νεστόρειο Δημοτικό Ιλίου

   Εκπαιδευτήρια Καίσαρη (Δημοτικό)

   1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με τα τμήματα της 1ης τάξης Α2 και Α3. Τα παιδιά ζωγράφισαν όποια συμβουλή  ήθελαν από όσες συζητήθηκαν στην τάξη.Ενημέρωση των μαθητών όλου του σχολείου / ανά τμήμα για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του Η/Υ αλλά του διαδικτύου με συζήτηση και προβολή κατάλληλου υλικού. Υλοποίηση animation βίντεο από τους μαθητές του τμήματος Α2, που τα παιδιά με τις φωνές τους δίνουν «ζωή» σε ένα μικρό laptop και αναφέρουν τις βασικές συμβουλές στην ασφαλή πλοήγηση με τη βοήθεια της καθηγήτριας κας. Ρούμπη σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
   Υλοποίηση εκδήλωσης στις 13-2-2013 από το σύλλογο γονέων του σχολείου  με θέμα « ασφαλής πλοήγηση- σύνδεση με σύνεση- η ευθύνη μας ως γονείς» όπου ενημερώθηκαν από τις καθηγήτριες κα. Ρουμπή και κα. Ζούζουλα, για τους κινδύνους του διαδικτύου και πώς μπορούν να προστατεύουν τα παιδιά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και γονείς από άλλα σχολεία.
    
   1o Γυμνάσιο Γέρακα
   Ενημέρωση από τον κ. Γιώργο Κορμά, επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», εκπρόσωπο της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σε όλους τους μαθητές του σχολείου  για την ασφαλή πλόγηση στο Διαδίκτυο.

   1o Γυμνάσιο Ηλιούπολης
   Υλοποίηση T-shirt από τη μαθήτρια Παπαχαραλάμπους Σοφία της τάξης Γ4 για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Δημιουργία αφίσας. Δημιουργία ιστοσελίδας wiki από τους μαθητές. Ενημέρωση των μαθητών της Γ τάξης.

   1ο Γυμνάσιο Μεγάρων «Ευκλείδειο»

   Δημιουργία αφίσας και T-shirt από τους μαθητές της Β και Γ τάξης. Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας ασφαλούς διαδικτύου  στις 5 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια των μαθημάτων όλης της εβδομάδας από 18 – 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε όλα τα τμήματα του Γυμνασίου μας. σχετικά με τα θέματα:
   • Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Διαδικτύου.
   • Ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μαθητών στο Διαδίκτυο.
   • Αναφορά σε επικείμενους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά την πλοήγηση τους και τρόποι αντιμετώπισης τους.


   Ακολουθήθηκε η εξής μεθοδολογία: 

   • Συζήτηση – Ενημέρωση
   • Προβολή σχετικών video
   • Διανομή υλικού που μας έστειλε η Safeline.gr
   • Κατέβασμα “υλικού” από τη σελίδα της Saferinternet.gr


   1o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης
   Δημιουργία αφισών και T-shirts καθώς και άλλων έργων για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

   2ο Γυμνάσιο Αίγινας

   2o Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
   Υλοποίηση αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από τα τμήματα Αγγλικών Β2, Β4, Γ5 & Γ7 με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Ελένης Ξανθάκου. Τα παιδιά επεξεργάστηκαν αυθεντικό υλικό στα αγγλικά σχετικά με τον εκφοβισμό, τη σχολική βία και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο (ταινία, βιντεάκια powerpoint presentations ), εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σε σχέση με το θέμα, μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και εργάστηκαν ομαδικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μελέτη περιπτώσεων μαζί με τους μαθητές όπου οι ίδιοι ανέλυσαν συμπεριφορές και υπέδειξαν ορθές πρακτικές. Δημιουργήθηκαν και επιπλέον αφίσες από τους μαθητές για χρήση εντός του σχολείου.

   2o Γυμνάσιο Υμηττού


   3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου

   4ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων

   Δημιουργία αφίσας και T-shirt από την Γ' τάξη του σχολείου για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη σελίδα του Saferinternet.gr, την ανάρτησαν στο προφίλ τους στο facebook και προέτρεψαν τους διαδικτυακούς τους φίλους να τη διαδώσουν. Συζήτησαν στις τάξεις για τα θέματα της ασφαλούς πλοήγησης.  Κατασκεύασαν σελιδοδείκτες με τα λογότυπα του Saferinternet.gr και τους διένειμαν σε μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και περαστικούς. Οι εκπαιδευτικοί, μετέφεραν στο Σύλλογο των Διδασκόντων τα βασικά σημεία της Ημερίδας και δημοσίευσαν άρθρο με τις δράσεις του σχολείου για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε τοπική εφημερίδα. Το άρθρο έκλεινε προτρέποντας τους αναγνώστες να επισκεφθούν και να διαδώσουν το site του Saferinternet.gr.

   5o Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου

   5o Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής

   12ο Γυμνάσιο Καλλιθέας
   Υλοποίηση αφίσας στο blog του σχολείου με τίτλο αφιερωμένο στην ασφάλεια του Διαδικτύου:
   "Safergymnasium Το 12ο Γυμνάσιο Καλλιθέας δραστηριοποιείται στην ασφάλεια του Διαδικτύου".

   52ο Γυμνάσιο Αθηνών

   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   Α΄Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού

   Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος -Pierce
   Υλοποίηση δράσεων εντός του Φεβρουαρίου τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Στο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: α) προβολή σύντομων βίντεο με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων β) συζήτηση και καταγραφή δικαιωμάτων  και υποχρεώσεων στο Διαδίκτυο και δημιουργία παρουσίασης Powerpoint με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας γ) δημιουργία κώδικα διαδικτυακής κυκλοφορίας και συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά με τον εκφοβισμό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Επίσης, έγινε εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου. Δημιουργία 17 αφισών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από τους μαθητές του Γυμνασίου και φυσική παρουσία αντιπροσωπείας 5 μαθητών Γυμνασίου και 5 μαθητών Λυκείου στο επετειακό συνέδριο της Δράσης Saferinternet.gr στις 5 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές του Λυκείου, ενημερώθηκαν σε δράσεις εντός της τάξης με α) προβολή σύντομων βίντεο με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και το sexting β) με συζήτηση και καταγραφή δικαιωμάτων  και υποχρεώσεων στο Διαδίκτυο καθώς και δημιουργία παρουσίασης Prezi με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας online. Πραγματοποιήθηκε ομιλία  με προσκεκλημένο ομιλητή που παρουσίασε το θέμα του αυτεξούσιου στο διαδίκτυο με  με θέμα “Connect with self-respect!”

   Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο


   1ο ΓΕΛ Βριλησσίων

   Οι 16 μαθητές/πρεσβευτές της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου 2013 του σχολείου:

   • Έγραψαν κείμενο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις online, τους κινδύνους και τους φορείς στους οποίους μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια
   • Δημιούργησαν αφίσα εμπνεόμενοι από το θέμα του εορτασμού    
   • Εκτύπωσαν τη "Συνταγή για ασφαλή πλοήγηση στο internet", της ομάδας Εφήβων Συμβούλων 2011-12


   Στις 5 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκαν όλες τις αίθουσες του Λυκείου και ενημέρωσαν τους μαθητές σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τους διάβασαν το παραπάνω κείμενο και ανάρτησαν στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε αίθουσας το κείμενο, την αφίσα τους και το πόστερ των Εφήβων Συμβούλων.

   1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές και υλοποίηση αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή το φετινό σύνθημα  «Connect with respect! - Σύνδεση με σύνεση!». Προβολή των ενημερωτικών webinars, spots της Δράσης Saferinternet.gr, προς στους μαθητές και συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας στον ψηφιακό κόσμο.

   1ο Γενικό Λύκειο Νέας Μάκρης

   3o ΓΕΛ Πετρούπολης

   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Δημιουργία T-shirt από τη μαθήτρια Λαμπρινή Μπαράκου( Α3 τμήμα) για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Δημιούργία ενός wiki, όπου οι μαθητές ανεβάζουν ψηφιακό υλικό που δημιουργούν οι ίδιοι και αφορά την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

   3ο Γενικό Λύκειο Υμηττού

   Στο πλαίσιο του φετινού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: "Έφηβοι: ενεργοί πολίτες για μια ποιοτικά βιώσιμη Ευρώπη" υλοποιήθηκε κεντρική εορταστική εκδήλωση και από τη μαθητική ομάδα δύο βιωματικά εργαστήρια με θέματα α)''Δικαιώματα και υποχρεώσεις στους διαδικτυακούς κόσμους'' και β) ''Διαδικτυακός εκφοβισμός: Σπάστε τη σιωπή!". Δημιουργία T-shirt για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με τίτλο "Αποτρέψτε τα'' από τους μαθητές της Α΄Λυκείου: Μαριτίνα Καραϊσκου, Βενέττα Σχοινά και Αλέξανδρο Διοσκουρίδη.

   7ο Γενικό Λύκειο Αθηνών
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   8ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου


   Γενικό Λύκειο Φυλής

   Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου

   Λεόντειο Λύκειο Πατησίων

   Υλοποίηση αφισών από το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Δημοτικό για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι αφίσες των μαθητών Αντρέα Ντούκλια και Άγκατα Τρίκα απεικονίζουν έναν έφηβο να σερφάρει στον παγκόσμιο ιστό πάνω σε ένα usb stick, δηλώνοντας την ενασχόληση του νέου με το Διαδίκτυο και γενικότερα τον υπολογιστή. Στην δεύτερη εικόνα, φαίνονται τα αρνητικά του Διαδικτύου, αλλά και οι κίνδυνοι που αποτελούν απειλή για τους νέους στην εποχή μας. Τέλος, στην τρίτη εικόνα παρατηρείται η σωστή χρήση του Διαδικτύου και η άντληση επιμορφωτικών πληροφοριών. Σχεδιάζοντας αυτές τις τρεις εικόνες οι μαθητές θέλησαν να αναδείξουν τα καλά και τα κακά στοιχεία του Διαδικτύου στις μέρες μας. Η αφίσα των μαθητριών Μαριάννας Τσίτσου και Μαρίνας Μάρκου αντλήθηκε από σκέψεις σχετικές με την επικοινωνία, πληροφόρηση, ψυχαγωγία αλλά και φόβος, ανωνυμία, προσβολή. Οι μαθήτριες αναλογίστηκαν πως το Διαδίκτυο έχει την θετική του πλευρά, αλλά και τις παγίδες του! καθώς κανείς χρήστης δε μπορεί να ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από τα ευφάνταστα «usernames». Οι προσβολές μπορεί να φεύγουν σαν σφαίρες μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου όπλο κάθε χρήστη είναι η ανωνυμία του. Το διαδίκτυο βρίσκεται στα χέρια όλων και το αντίδοτο, για να χρησιμοποιείται σωστά από όλους είναι η σύνεση. Για αυτό κάθε κλικ που κάνει κανείς πρέπει να είναι ένα κλικ με σεβασμό!

   1ο ΕΠΑΛ Ιλίου
   Εκδήλωση-ενημέρωση των μαθητών της Α' τάξης στις 11 Ιανουαρίου 2013. Υλοποίηση εκδήλωσης στο σχολείο με γονείς και μαθητές για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

   2ο ΕΠΑΛ Ιλίου
   Υλοποίηση αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   ΕΠΑΛ Αίγινας
   Δημιουργία T-shirt από τους μαθητές Μοϊρα Εμμανουήλ,Κορορό Λουκά, Μπάτσι Μάριο, Σκουλαρίκη Τριαντάφυλλο, Καραγιάννη Γιώργο για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με τίτλο "Για να Συνδεθώ με σεβασμό , σέβομαι πρώτα απ ' όλα τον εαυτό μου". Οι μαθητές ενημερώσαν τις άλλες τάξεις  για την έννοια του σεβασμού στο Διαδίκτυο, και γενικά για θέματα  ασφάλειας με ωριαίες  παρεμβάσεις σε κάθε τμήμα ξεχωριστά καθ' όλον τον Φεβρουάριο. Την 1η Μαρτίου, οι μαθητές παρουσίασαν 7 βίντεο κλίπ με πρωταγωνιστές τους ίδιους με θέμα επιβλαβείς συμπεριφορές στο Διαδίκτυο. Τα σενάρια περιλάμβαναν μαθητές και λάθος συμπεριφορές με προτροπή προς τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά.. Υλοποίηση ειδικής εκδήλωσης στο σχολείο προς γονείς και εκπαιδευτικούς της Αίγινας, όπου παρουσιάστηκε ο ειδικός εκπαιδευτικό οδηγός του Saferinternet.gr προς γονείς και κηδεμόνες "Εκπαιδευτικά μονοπάτια στο Διαδίκτυο" με τη βοήθεια μαθητών που συμμετείχαν εθελοντικά.

   Εκπαιδευτήρια Γείτονα

   Δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου γύρω από την υπεύθυνη συμπεριφορά όλων μας στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις των χρηστών του διαδικτύου, καθώς και για βασικές αρχές της αφαλούς πλοήγησης. Ενημέρωση των μαθητών της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού για τους κινδύνους του διαδικτύου και την ασφαλή πλοήγηση. Ενημέρωση γονέων για τεχνικά θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσα από το πρόγραμμα «Κύκλοι Ευαισθητοποίησης Γoνέων».

   Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

   Εκπαιδευτήρια Καντά

   Εκπαιδευτήρια Γείτονα


   Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ευγένιος Ντελακρουά

   Συνολικά συμμετείχαν  157 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου του Ελληνικού τμήματος από τμήματα πρώτης τάξης τα Α1, Α2, Α3 και δευτέρας τάξης Β1, Β2, Β3, οι οποίοι με την καθοδήγηση  και συνδιδασκαλία των εκπαιδευτικών  Κώστα Σχοινά καθηγητή πληροφορικής της σχολής και  Ένγκελμαν Σοφίας καθηγήτριας καλλιτεχνικών δημιούργησαν αρκετές αφίσες με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

   Ελληνογαλλική Σχολή Άγιος Ιωσήφ


   Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου
   Οι μαθητές των Ε΄και Στ΄ τάξεων της σχολής δημιούργησαν αφίσες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Μέσα από τα έργα των μαθητών, αναδεικνύεται η ευαισθησία τους στο θέμα και επισημαίνονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών του internet, εστιάζοντας στη διατήρηση της ιδιωτικότητας όταν πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο.

   Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ζεφυρίου

   ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρυκόων Αγ. Παρασκευής
   Πραγματοποίηση ενημέρωσης επί των θετικών και αρνητικών στοιχείων του Διαδικτύου. Θεατρική αναπαράσταση αυτών και απεικόνιση. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία T-shirt για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με τίτλο "Πορευόμαστε με το καλό ή το κακό στον κόσμο τον Διαδικτυακό;". Στη δημιουργία συμμετείχαν οι μαθητές: Θωμά Ελευθερία (ζωγραφική), Τσαμπούκος Φίλιππος, Βασιλάκη Βασιλική, Ντοβόρης Παναγιώτης, Δεδεμάδη Αγγελική, Γιαννακός Εφραίμ, Δημοπούλου Ειρήνη, Βελαώρα Μαρία, Γαλαυτή Ιωάννα, Καρβούνης Ηλίας, Ρωμανός Δήμος και οι καθηγητές: Χαϊκάλη Μαρία (διευθύντρια),  Σακελλαροπούλου Γεωργία, Αρμενιάκου Αγάπη-Μαρία, Κοσμάτος Πολύβιος-Κωνσταντίνος, Λουκίσας Θεόδωρος, Τσιμπίδη Γεωργία και Χατζοπούλου Έλενα. Επίσης δημιουργήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας στον ψηφιακό κόσμο που μοιράστηκε μετά την ενημέρωση του κου Κορμά Γεώργιου,  την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 στο σχολείο και έτυχε μεγάλης απήχησης από τα παιδιά.

   INTERactive EDucation

   Technokids

   www.pamebolta.gr

 • Νομός Αχαϊας
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο(Στρούμπειο) Πάτρας
   Υλοποίηση ημερίδας στις 5 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, με ομιλήτρια τη διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών κα. Βιολέτα Σιγάλα. Η κα. Σιγάλα μίλησε σε μαθητές και γονείς για τους κινδύνους που κρύβει η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και με τι τρόπο να μην καταστούν τα παιδιά παθητικοί χρήστες του. Επίσης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που απασχολούν τους μαθητές του σχολείου. Η ημερίδα απόκτησε βιωματικό χαρακτήρα όταν το τμήμα ΣΤ2 με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Πεσματζόγλου Εύης και κ. Μαλωίνα Λένας παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Ιντερνετικός Λύκος».
   Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Σχολικός Σύμβουλος 5ης περιφέρειας κ. Αγγελόπουλος Ηρακλής, η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας κ. Μπιντάκα Ελένη, η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Αχαίας
   κ. Κουφού Ανδρεάνα, η καθηγήτρια του Βιολογικού Τμήματος Παν/μιου Πατρών κ. Μαργαρίτη Μαριγώ.
   Τα παιδιά δημιούργησαν επιπλέον, αφίσα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   42ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, οι μαθητές δημιούργησαν αφίσα . Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου συζήτηση στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, όπου συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης και η εκπαιδευτικός του μαθήματος της πληροφορικής, κα. Κορδά Βασιλική. Στο δίωρο αυτό οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με θέμα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο, από τα οποία βγήκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, προβολή video- υλικού σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και να ενημερωθούν σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

   50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

   Υλοποίηση στο σχολείο εκδήλωσης το πρωί για τους μαθητές και το απόγευμα για τους γονείς για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.
   Υλοποίηση αφίσας από τους μαθητές.

   Γυμνάσιο Σαγαίικων

   Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

   Μουσικό Σχολείο Πατρών

   3ο ΕΠΑΛ Πάτρας

   Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών • Νομός Βοιωτίας
  • Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και βίντεο από τα "making of" της δημιουργίας της. Υλοποίηση δράσης  με μαθητές, γονείς και εκαπιδευτικούς στο  σχολείο. όπου συζητήθηκαν θέματα για την  ασφάλεια του Διαδικτύου,  σκέψεις και  αγωνίες γονέων, ενώ έγινε και προβολή ενημερωτικών βίντεο. Οι δάσκαλοι εξηγήσαν  πως  αντιμετωπίζουν το θέμα στην τάξη,  παρουσιάσαν κάποιες από  τις  δράσεις  τους και  έπειτα με  πλοηγούς τους μαθητές, από κοινού  δουλέψαν  πάνω  σε  ένα  φύλλο εργασίας ενσυναίσθησης, και δημιούργησαν ανεμόμυλους με 4 συμβουλές επιλεγμένες από προηγούμενες συζητήσεις

   4ο Γυμνάσιο Θήβας

   ΓΕΛ Βαγίων
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   ΣΕΚ Λιβαδειάς
   Οι μαθητές της Β΄ τάξης Πληροφορικής Γιαννούλης Π., Γκάγκαρης Α., Γκάγκαρης Β., Κελεριάν Α., Κοκκίνου Π., Λιάνη Α., Μπαρκώση Μ., Μπέλιας Ι., Μπραχίμι Ο., Παπαλάμπρου Α., Ράπτης Δ., Τάσιος Α., Τομασέβσκι Β. δημιούργησαν T-shirt με τίτλο «Σύνδεση με ασφάλεια» για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
 • Νομός Δράμας
 • Νομός Δωδεκανήσου
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής Ρόδου
   Ενημέρωση των μαθητών για θέματα Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου με σχετικές νύξεις στο πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής και διανομή σχετικού υλικού (φυλλαδίων), από το Saferinternet.gr και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
   Δημιουργία αφίσας με τη συμβολή παιδιών της 5ης Δημοτικού. Αναρτήσεις στον ιστοχώρο του σχολείου σχετικά με θέματα ασφαλούς πλοήγησης. Ενημέρωση γονέων Α΄ και Β' τάξης δημοτικού στιςψ17/1/2013, για θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν οι γονείς για: τα διαδικτυακά παιχνίδια με θέμα την ασφαλεια στο διαδίκτυο, τους φορείς στην Ελλάδα που ασχολούνται με τα θέματα αυτά καιγια τα γονικά φίλτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προσωπικούς υπολογιστές. Έγινε δε επίδειξη πρακτικής εφαρμογής γονικού φίλτρου.

   5ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου

   Εκδήλωση προς τους μαθητές, γονείς και κηδεμόνες του σχολειου που περιελάμβανε την ανάγνωση ενημερωτικών κειμένων σε συνδυασμό με προβολή σε projector, σύντομα σκετσάκια, παρουσίαση ζωγραφιών, παρουσίαση καρτών περιπτώσεων, συμβουλές προστασίας στο facebook με online σύνδεση σε λογαριασμούς μαθητών, ποιήματα.

   6ο Γυμνασιο Ρόδου
   Υλοποίηση ημερίδας με θέμα το «δεκάλογο για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο». Ακολούθησε η παρουσίαση  της διαθεματικής προσέγγισης του θέματος από τους εκπαιδευτικούς  που  συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η καθηγήτρια Αγγλικής κ. Μυριαλλάκη, έθεσε σε εφαρμογή  μέσα στην τάξη το παιχνίδι  συζήτησης κι αποφάσεων  “Play Decide”, στα αγγλικά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν θέματα όπως grooming,sexting, bullying  και να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Ο κ Παπανικολάου, καθηγητής Πληροφορικής κάλεσε τους μαθητές να απαντήσουν στο ηλεκτρονικό κουίζ με θέμα το ασφαλέστερο διαδίκτυο, αφού βέβαια περιηγήθηκαν πρώτα στον  ιστοχώρο του www.saferinternet.gr,ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν  σωστά σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις. Δημιουργία T-shirt από τους μαθητές για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και ενδοσχολικός διαγωνισμός ζωγραφικής με το  σχετικό  θέμα.


 • Νομός Έβρου
 • Νομός Εύβοιας
 • Νομός Ηλείας
  • Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών

   Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου

   Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με συνετή χρήση τόσο των δυνατοτήτων του Διαδικτύου όσο και των κινητών τηλεφώνων με πολυμέσα.
   Σύνταξη και συμπλήρωση ερωτηματολογίων από μαθητές, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως στο μεγαλύτερο τους ποσοστό οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι και χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά το διαδίκτυο για ψυχαγωγία, επικοινωνία, παιχνίδι, ενημέρωση. Στις 5 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, οι μαθητές παρακολούθησαν μια διαδραστική ενημέρωση με προβολή βίντεο και διαφανειών στην οποία συμμετείχαν ενεργά και συμπλήρωναν με δικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς. Οι μαθητές συμμετείχαν επίσης σε «Διαδικτυακές κουιζομαχίες», ένα διαδραστικό παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, «Τί θα έκανες στην περίπτωση που…;», απαντήσεις σε πιθανά σενάρια σχετικά με τη χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου. Στο τέλος δόθηκαν στους μαθητές χάρτινοι σελιδοδείκτες-χαρακάκια με το λογότυπο της Δράσης Saferinternet.gr και φράσεις-συνθήματα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

   Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης & 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ηλείας

 • Νομός Ημαθίας
  • 8o Νηπιαγωγείο Νάουσας
   Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, τα παιδιά πλοηγήθηκαν στο διαδίκτυο και συζήτησαν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όταν είναι σε «σύνδεση», ενώ έγραψαν ομαδικά τα ακόλουθα συνθήματα: «Όταν συνδεθώ… δουλεύει το μυαλό!» και «Στο διαδίκτυο ταξιδεύω και τους φίλους προστατεύω».

   Σε εκδήλωση μέσα στην τάξη, παρουσίασαν στους γονείς και κηδεμόνες την αφίσα και τα συνθήματά τους, ενώ ανακοίνωσαν και τη δημιουργία διαφημιστικού μηνύματος από μέρους τους για το λόγο αυτό. Παράλληλα, μίλησαν στους γονείς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όταν είναι σε σύνδεση, για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον τρόπο επιλογής τους και μοίρασαν στους γονείς τα φυλλάδια της δράσης Saferinternet.gr. 

   9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

   6ο Γυμνάσιο Βέροιας
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.


   Σχολική Βιβλιοθήκη Καβάσιλων Ημαθίας
 • Νομός Ζακύνθου
  • Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου
   Στις 28 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τρίωρη επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δ/Σ  με θέμα: «Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο ως εκπαιδευτικό ζήτημα και προοπτική» με εισηγήτρια την εκπαιδευτικό κα. Ξανθή Χουλιάρα. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, και βιωματικές  δράσεις οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τους κινδύνους και την προστασία του Διαδικτύου αλλά και για χρήσιμες πρακτικές για μελλοντική παρουσίαση του θέματος σε γονείς και μαθητές. Στις 3 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δ/Σ Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επιμορφωτική συνάντηση με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία έγινε με την συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Ζακύνθου με θέμα: «Οι πρώτες βοήθειες για εκπαιδευτικούς» και εισηγητές  τον κο. Χρ.Τσακαρουσιάνο (γενικό χειρούργο) και την Αι. Νουρλόγλου (ειδικευόμενη παιδίατρο). Υπήρξε αίτημα από πολλούς να συνεχιστεί η ενημέρωση αυτή και με προπλάσματα σε χρόνο και τόπο  που θα οριστεί από τον Ιατρικό σύλλογο Ζακύνθου.
 • Νομός Ηρακλείου
  • 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας –ΕΑΕΠ

   4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
   Δημιουργία αφίσας από τα τμήματα Α1 και Α2 για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Επιπλέον, δημιουργία T-shirt, όπου η ιδέα προέκυψε συζητώντας μέσα στην τάξη με τα παιδιά της  Α΄Γυμνασίου, στα τμήματα Α3 και Α5 και τα βασικά σκίτσα τα ζωγράφισε ο  μαθητής Ζωγραφάκης Κώστας. Το σκανάρισμα και η επεξεργασία έγινε από  ομάδα παιδιών.

   5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

   Γυμνάσιο Γαζίου
    Δημιουργία αφίσας από τους μαθητές της Α΄ τάξης και ανάρτησή της σε  όλα τα τμήματα και στον ιστοχώρο του σχολείου.  Προβολές ενημερωτικών παρουσιάσεων στο εργαστήριο του σχολείου με  θέματα ασφαλούς χρήσης των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, προστασίας  προσωπικών δεδομένων, αντιμετώπισης κινδύνων σε chat rooms κ.ά. Έκθεση έργων ζωγραφικής στο χώρο του σχολείου, μέσα από τα οποία  προωθήθηκαν μηνύματα για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Παροχή οδηγιών προς τους μαθητές για την ασφάλεια και την ηθική  στον κυβερνοχώρο, μέσα από τις δράσεις: "Δικαιώματα και υποχρεώσεις  on-line", "Κάρτες περιπτώσεων", "Βαρόμετρο συναισθημάτων".

   Εκπαιδευτήριον «Το Παγκρήτιον»- Γυμνάσιο

   11o Γενικό Λύκειο Ηρακλείου


   Γενικό Λύκειο Κρούσωνα
 • Νομός Θεσπρωτίας
 • Νομός Θεσσαλονίκης
  • 1ο Ολοήμερο Δ.Σ. Σίνδου

   3o ΔΣ Σταυρούπολης

   Διοργάνωση 6 δίωρων παιχνιδιών- ενημερώσεων με εργαλείο  τις κάρτες περιπτώσεων του Saferinternet.gr. Συντονιστές στις εκδηλώσεις  αυτές ήταν μαθητές της ΣΤ' τάξης που κατάλληλα προετοιμασμένοι  ενημέρωσαν τους μαθητές των τμημάτων της Ε', Δ' και Γ' τάξης για τους  κινδύνους και την καλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Σε κάθε συνάντηση ήταν παρών/ούσα και ο δάσκαλος/α του τμήματος. Ήταν μια εβδομάδα προβληματισμού και συζήτησης που μας έκανε όλους σοφότερους και εμάς τους καθηγητές και δασκάλους του 3ου Δ.Σ.  Σταυρούπολης ακόμη πιο υπερήφανους για τους μαθητές μας. Tην ημέρα του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 5 Φεβρουαρίου,  εκτέθηκαν ζωγραφιές που φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες με έμπνευση  από τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν.

   4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης


   4o Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας
   Δημιουργία αφίσας.

   29o Δημοτικό Θεσσαλονίκης

   Αριστοτέλειο Κολλέγιο, Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο


   Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη
   Oι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, δημιούργησαν τα δικά τους μηνύματα (με αφίσες - μπλουζάκια) σαν πραγματικοί πρεσβευτές και προωθητές των μηνυμάτων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε, στο πλαίσιο της εκστρατείας επαγρύπνησης για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.

   1o Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

   Διοργάνωση ημερίδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με αξιόλογους και εξειδικευμένους εισηγητές, οι οποίοι με τις εξαιρετικές τους ομιλίες δημιούργησαν έναν υγιή και δημιουργικό προβληματισμό στους μαθητές για την "Διαδικτυακή τους Συμπεριφορά", προσφέροντας τους ταυτόχρονα την κατάλληλη ενημέρωση, ο καθένας στο αντικείμενο του.  Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τα παιδιά τα διάφορα έργα τους, αφίσες, T-Shirt, θεατρικό για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, αυτοσχέδια videos, εκπαιδευτικά παιχνιδια quiz που δημιουργήθηκαν ομαδοσυνεργατικά αλλά και εκπαιδευτική εφαρμογή. Την ημερίδα παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου, οι καθηγητές και γονείς. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα έλαβαν φυλλάδιο με τίτλο "NETIQUETTE ΤΟ SAVOIR VIVRE ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΎΟΥ" εκτυπωμένο από τον ιστοχώρο της δράσης Saferinternet.gr.  Οι παρουσιάσεις των ομιλητών έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο του σχολείου και έχουν διαχυθεί από το blog της υπεύθυνης καθηγήτριας στο ΠΣΔ , της ομάδας "Ασφάλεια Διαδικτύου" στο ΠΣΔ, Scoop.it κ.α. Επιπλέον, υλοποιήθηκε έρευνα από ομάδα μαθητών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μας στους Online κόσμους, βασει του υλικού της Δράσης Saferinternet.gr, με στόχο τη δημοσίευση των αποτελέσματων της στη μαθητική εφημερίδα του σχολείου καθώς και στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.

   31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης


   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ_Γυμνασιο-Λύκειο

   2ο ΓΕΛ Ευόσμου

   Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

   Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Γυμνάσιο-Λύκειο)

   Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε έκθεση με εργασίες μαθητών με θέμα το «Ασφαλές Διαδίκτυο». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν εργασίες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής και εργασίες που βασίστηκαν στην παρακολούθηση της παρουσίασης της ερευνητικής εργασίας της Α’ Λυκείου με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο του κυβερνοχώρου». Διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Στα μαθήματα Πληροφορικής υλοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.


 • Νομός Ιωαννίνων
 • Νομός Καβάλας
 • Νομός Καρδίτσας
  • Γενικό Λύκειο Μουζακίου
   Πραγματοποίηση ημερίδας προς γονείς στις 3 Φεβρουαρίου 2013 στο αμφιθέατρο του σχολείου, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με το διευθυντή του Σχολείου κ. Φιλίππου Γεώργιο.
   Ο κ. Δημήτριος Κούζας, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασε το διττό ρόλο του Διαδικτύου και πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή των ενδεχόμενων κινδύνων που επιφυλάσσει η άλογη χρήση του. Η κ. Λαμπρινή Οικονόμου, Ψυχολόγος Υγείας, επικεντρώθηκε στο φαινόμενο του εκφοβισμού μέσω του Internet.

   Γενικό Λύκειο Προαστίου Καρδίτσας
   Δημιουργία T-shirt με τίτλο "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑΙ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ;" από τους μαθητές Αχιλλέα Βαΐτσης,Ευαγγελία Θεοδοσίου, Φαίη Καλυβιώτη, Νίκη Ακρίβου, Κων/να Λέμπα

 • Νομός Καστοριάς
 • Νομός Κερκύρας
  • Δημοτικό Σχολείο Κάτω Κορακιάνας

   Γυμνάσιο Σκριπερού

   Οικοτροφείο Ψ.Ν.Κερκύρας “ΚΛΕΙΩ” & Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κερκύρας
   Ενημέρωση σε μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Μάρκου Κερκύρας, στις 5 Φεβρουαρίου για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διάρκειας μιας ώρας. Μετά τη γνωριμία με τους μαθητές έγινε  μια εισαγωγική/διερευνητική  συζήτηση για το θέμα της χρήσης του διαδικτύου (πόσοι χρησιμοποιούν διαδίκτυο, για ποιους λόγους, κτλ.). Ζητήθηκε από τους μαθητές να χωριστούν σε 6 ομάδες  και με τη μορφή παιχνιδιού τους δόθηκε το τεστ γνώσεων για αρχαρίους , ώστε να διαπιστωθούν  και στην πράξη οι γνώσεις των παιδιών , βαθμολογήθηκε και επιβραβεύθηκε η ομάδα που είχε τις περισσότερες σωστές απαντήσεις. Παρουσιάστηκε  η ταινία με την Κοκκινοσκουφίτσα και έγινε συζήτηση γύρω απ’ αυτή. Επίσης πραγματοποιήθηκε παιχνίδι – κρυπτόλεξο ανά ομάδες , προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις λέξεις του κρυπτόλεξου. Επιπλέον, στις 6 Φβερουαρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς γονείς για θέματα διαδικτυακής ασφάλειας όπου παρουσιάστηκαν με τη μορφή powerpoint  α)το θέμα του εθισμού και του εκφοβισμού , β)ο ρόλος της οικογένειας  και  γ)τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.


 • Νομός Κιλκίς
  • 1o Γυμνάσιο Κιλκίς
   Δημιουργία αφίσας και T-shirt με εθελοντική συμμετοχή 14 μαθητών των τμημάτων Γ3 και Γ5 για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι μαθητές παρέλαβαν τα ενημερωτικά έντυπα από τη δράση Saferinternet.gr. Έπειτα από συζήτηση για τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη δημιουργία τους τονίστηκε ότι οι δημιουργίες πρέπει να είναι πρωτότυπες. Οι μαθητές ανέλαβαν να εργαστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Συζήτησαν τις προτάσεις, καθώς μερικές από αυτές αφορούσαν μεν στην ασφάλεια χρήσης του διαδικτύου, αλλά δεν επικεντρώναν στην έννοια του σεβασμού. Τελικά επιλέχθηκε σχέδιο παζλ μιας μαθήτριας σε παραλλαγή καρδιάς. Οι μαθητές ανέλαβαν να συμπληρώσουν το παζλ με τα «λάθος» κομμάτια. Επιπλέον, σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Κιλκίς και το Δήμο Κιλκίς, αποφασίστηκε ημερίδα ενημέρωσης των γονέων τον μήνα Απρίλιο 2013.
 • Νομός Κοζάνης
 • Νομός Κορινθίας
  • Δημοτικό Σχολείο Ίσθμιας Κορινθίας
   Δημιουργία αφίσας από τους μαθητές της Ε' τάξης για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   Δήμος Ξυλόκαστρου Ευρωστίνης
 • Νομός Κυκλάδων
  • Γενικό Λύκειο Σύρου

   Γυμνάσιο-Τ.Λ. Κορθίου
   Δημιουργία T-shirt από τους μαθητές της Β' Λυκείου Μ. Γλυνός, Κ. Μουστάκας, Α. Σταθάκη και Α. Παπαδόπουλος για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας για γονείς. Ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός πληροφορικής Ε. Κεχαγιάς. Το περιεχόμενο της ομιλίας αντλήθηκε από τους ενημερωτικούς κόμβους του Saferinternet.gr και της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα σχόλια των γονέων ήταν θετικότατα τόσο για την πρωτοβουλία του σχολείου όσο και για τις πληροφορίες που αποκόμισαν. Η ημερίδα τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου με την παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Γλυνού.
 • Νομός Λακωνίας
 • Νόμος Λάρισας
  • Γυμνάσιο Δομένικου

   Γυμνάσιο Πλατύκαμπου

   2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας
   Δημιουργία T-shirt και αφίσας από την μαθήτρια της Γ΄ τάξης Καλλιόπης Λυβιάκη. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Θεσσαλίας διοργάνωσαν παρουσίαση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Οδηγίες προς μαθητές», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/2/2013 μέσα από τις «Ζωντανές Μεταδόσεις» των υπηρεσιών βίντεο του ΠΣΔ στις 12.00μμ. Την καθορισμένη ώρα, οι μαθητές του Project «Επιχειρήσεις και πολίτες στην εποχή της Πληροφορίας» της Α Τάξης συγκεντρώθηκαν στο Εργαστήριο Πληροφορικής και οι μαθητές του Β4 τμήματος συγκεντρώθηκαν στην Βιβλιοθήκη του Λυκείου όπου και παρακολούθησαν απόσπασμα της ζωντανής μετάδοσης.

   5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας
   Δημιουργία αφίσας και T-shirt στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο «Πρόσωπα και προσωπεία στο διαδίκτυο. Η απουσία προσώπου κατά τη θυματοποίηση», από ομάδα μαθητών με τη συνεργασία της καθηγήτριας Πληροφορικής Αρχοντίας Γιαννακάκη, συντονίστριας του προγράμματος. Την ίδια ημέρα η ομάδα συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου της δράσης Saferinternet.gr  στην Αθήνα, ενώ επισκέφτηκε τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την ΕΨΥΠΕ όπου αλληλεπίδρασε σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου και κυβερνοεκφοβισμού. Στο σχολείο στο πλαίσιο της ημέρας διοργανώθηκαν βιωματικά σεμινάρια για τις παγίδες διαδικτύου, στα τμήματα της Α’ Λυκείου, με επιμορφωτές συνεργάτες του Προγράμματος ‘Αριάδνη’ καθώς και μαθητές της Αγωγής Υγείας.

   6ο Γενικό Λύκειο Λάρισας
   Υλοποίηση 2ωρης εκδήλωσης με τη συμμετοχή 110 μαθητών της Α' Λυκείου και 7 καθηγητών με συντονιστή τον κο. Δοξαριώτη Γιώργο. Συμπλήρωση 108 ερωτηματολογίων μαθητών της Α' Λυκείου στις 1/2/2013 σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις online και επεξεργασία τους από τον υπεύθυνο καθηγητη κ. Δοξαριώτη. Δημιουργία T-shits από τους μαθητές  Παναγιώτη Μπρέλλα, Μαρία Χλωρού και
   Χρήστο Στεφανίδη.

   Λύκειο Δομένικου
 • Νομός Λασιθίου
 • Νομός Λέσβου
  • 3ο Λύκειο Μυτιλήνης
   Υλοποίηση ενημερωτικής συνάντησης προς γονείς στις 11-2-2013, σε αίθουσα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης με θέμα: «Ασφάλεια και εθισμός στο διαδίκτυο». Εισήγηση για το θέμα της ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που περικλείει η αλόγιστη χρήση του Internet αλλά και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, από τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Ευριπίδη Χατζηπαρασκευάς, που έχει την ειδικότητα του καθηγητή πληροφορικής, και έχει επιμορφωθεί  στο πλαίσιο του προγράμματος “Αριάδνη” και είναι εθελοντής Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013.
   O υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, κ. Παναγιώτης Τσουκαρέλλης κατέθεσε την εμπειρία του από περιπτώσεις και καθημερινά γεγονότα εξάρτησης από τον Η/Υ και εθισμού στο διαδίκτυο, που μπορεί να αφορούν την κάθε οικογένεια.
   Η συζήτηση με τους γονείς των μαθητών κράτησε αρκετή ώρα και αφού ακούστηκαν  και οι δικές τους  εμπειρίες, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για την προστασία των  παιδιών από τις παγίδες που κρύβει η χρήση του διαδικτύου.


 • Νομός Λευκάδας
 • Νομός Μαγνησίας
 • Νομός Μεσσηνίας
  • Εκπαιδευτήρια Μπουγά
   Υλοποίηση από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου αλλά και της Α’ Γυμνασίου, αφίσας με τίτλο «Διάλεξε τον δρόμο σου…. με ασφάλεια!». Προβλήθηκε στο χώρο του σχολείου σε μέγεθος Α2. Πραγματοποίηση κεντρικής ομιλίας σε μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου με τη βοήθεια PowerPoint, εικόνων και βίντεο. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές και καθηγητές για την ενημέρωση αυτή . 
 • Νομός Πέλλας
 • Νομός Πιερίας
  • 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης
   Πραγματοποιήση διαγωνισμού αφίσας με μεγάλη συμμετοχή των μαθητών. Οι καλύτερες αφίσες αναρτήθηκαν  στον ιστοχώρο του σχολείου. Πραγματοποιήση εκδήλωσης από μαθητές της ομάδας «Ασφαλούς Διαδικτύου» του προγράμματος Αγωγής Υγείας, με την υπεύθυνη  καθηγήτρια Σ. Μυρωτή προς μαθητές, γονείς και καθηγητές. Παρουσίαση υλικού της δράσης Saferinternet.gr (διαδικτυακά σεμινάρια, τηλεοπτικά σποτ κ.α.). Παρουσίαση T-shirt που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές.

   Γυμνάσιο Λιτόχωρου Πιερίας
   Πραγματοποίηση εκδήλωσης, στις 8 Φεβρουαρίου 2013,  για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, με εισηγήσεις «Διαδίκτυο και Βασικές Υπηρεσίες» της κ. Μήτσου Ευανθίας, καθηγήτριας πληροφορικής του σχολείου, «Διαδίκτυο: Χρήση και Κατάχρηση ενός ωφέλιμου εργαλείου» της κ. Κατσαμάκα Ουρανίας, φιλολόγου του σχολείου, «Εθισμός στο Διαδίκτυο και έφηβοι μαθητές» του κ. Μακροβασίλη Αθανασίου, καθηγητή πληροφορικής του σχολείου.
   Μετά το πέρας των εισηγήσεων ομάδα μαθητών της Γ’ τάξης, που συμμετέχουν στη δράση παρουσίασαν την αφίσα που σχεδίασαν για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με τίτλο: «Σύνδεση με Σύνεση».
   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Λιτοχώρου και την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου καθώς και εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Υπεύθυνοι της δράσης είναι ο κ. Μακροβασίλης Αθανάσιος και η κ. Κατσαμάκα Ουρανία.
   Αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις του σχολείου είναι διαθέσιμες εδώ.


   2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης
   O μαθητής του ΓΡ2 Παπαστεργίου Δημήτριος δημιούργησε αφίσα με θέμα "Σύνδεση με σύνεση - Connect with Respect" και οι μαθητές του ΒΡ2 Σωτηριάδης Γεώργιος, Σακκάρος Γεράσιμος, Σαμψωνίδης Θεόδωρος, Ξανθόπουλος Αλέξανδρος, Χότζα Γιουργκέν δημιούργησαν ένα αρχείο εικόνας με το σλόγκαν "Connect with Respect" για να ενσωματωθεί στο T-shirt του saferinternet.gr. Επιπλέον, συμπλήρωση από 80 μαθητές των ερωτηματολόγιων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο που είχε αποστείλει σε όλα τα σχολεία η δράση Saferinternet.gr. Προβολή των βίντεο και των διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) του Saferinternet.gr και έπειτα συζήτηση με τους μαθητές. Ενημέρωση εκπαιδευτικών σχετικά με θέματα ασφαλείας στο διαδίκτυο. Επικαιροποιημένη παρουσίαση ρυθμίσεων για το Facebook, από τους μαθητές του τομέα πληροφορικής, βασισμένη στον online Οδηγό για την Ασφάλεια των προσωπικων μας δεδομένων στο Facebook, του Saferinternet.gr.

   ΕΠΑΛ Αιγινίου

   Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
   Ομάδα μαθητών της Α' και Β' λυκείου  με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ιωάννη Γαλάνη, δημιούργησαν αφίσα και T-shirt για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
 • Νομός Πρεβέζης
 • Νομός Ρεθύμνου
 • Νομός Ροδόπης
  • Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης «Ορφέας»
   Υλοποίηση δράσης με 45 μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής στις 5 Φεβρουαρίου για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου με την καθοδήγηση του κ. Βόλτση Σπύρου, Ψυχολόγου και Επιστημονικού Στελέχους Πρόληψης του Κέντρου.
   Οι μαθητές του κάθε τμήματος, κατά τη διάρκεια δύο διδακτικών ωρών, κλήθηκαν μέσα από βιωματικές ασκήσεις να διαπραγματευτούν τις κάτωθι θεματικές: εξαρτητικές συμπεριφορές, σωματικές και ψυχικές συνέπειες της κατάχρησης του διαδικτύου, κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο: grooming, cyber-bullying, phishing, δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων (κωδικοί, ανάρτηση φωτογραφιών, κοινοποίηση συναισθηματικής κατάστασης κ.ά.) και φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια: Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 και υποβολή καταγγελίας στη Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline, δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Τέλος, οι μαθητές κάθε τμήματος δημιούργησαν τη δική τους αφίσα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

 • Νομός Σερρών
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Υλοποίηση ημερίδας, στις 7 Φεβρουαρίου 2013, προς τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄ Τάξης με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τους: Γιάννη Πούλιο, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών με θέμα «Παιδί και διαδίκτυο» και  την Βασιλική Ζέττα, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών με θέμα  «Σύνδεση με σύνεση!»
   Ακολούθως, οι ομιλητές απάντησαν στις εύστοχες ερωτήσεις και ανησυχίες των μαθητών για το Διαδίκτυο, ενώ έγινε και επίδειξη μέσω Διαδικτύου. Επιπλέον, διοργάνωση ημερίδας με το ίδιο θέμα για όλους τους γονείς του Ν. Σερρών σε συνεργασία με τον σύλλογο ¨Σερραίες Μανούλες¨.

   Γυμνάσιο Λευκώνα Σερρών
   Συζήτηση με τα παιδιά τριών από τα έξι τμήματα του γυμνασίου για τα δικαιώματα που έχουν ως παιδιά και κατ’ επέκταση τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις που έχουν ως ψηφιακοί πολίτες στο διαδίκτυο. Αναφορά επίσης ξεχωριστά σε κάθε μια εφαρμογή που χρησιμοποιούν βάσει του υλικού της Δράσης Saferinternet.gr. Δημιουργία wiki από τους μαθητές, στo πλαίσιο etwinning project σε συνεργασία με σχολείο της Ισπανίας. Στις 5 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν από παιδιά Β και Γ γυμνασίου (σύνολο 9 παιδιά)  σε όλο το σχολείο 3 σκετς με την εξής θεματολογία (1) Όροι Χρήσης και Πολιτική Απορρήτου 2) Αναφορά στη Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών www.safeline.gr, 3) Διαδικτυακός Εκφοβισμός και επιπτώσεις που μπορεί να έχει ακόμα και ένας ανήλικος θύτης,  4) Κωδικοί λογαριασμών , 5) Πνευματικά Δικαιώματα, 6) Εθισμός στο Διαδίκτυο, 7) Γραμμή ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, 8) Σωστή χρήση του Facebook (δημιουργία λιστών, σκεφτόμαστε πριν αναρτήσουμε οτιδήποτε, δεν αποδεχόμαστε όποιον μας κάνει αίτημα φιλίας,  δεν εμπιστευόμαστε σε κανέναν τους κωδικούς μας, περίπτωση αυτοκτονίας).

   5ο Λύκειο Σερρών


   2ο ΕΠΑΛ Σερρών
   Δημιουργία αφισών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   Μουσικό Σχολείο Σερρών

   Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δ/νσης Β/θμιας
   Υλοποίηση ημερίδας  που οργάνωσε ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της ΔΕ Σερρών σε συνεργασία με το 5ο  Γενικό Λύκειο Σερρών την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών για το μείζον θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
   Ο  Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δ.Ε. κ. Βασίλης Εφόπουλος  ανέλυσε τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις των κοινωνικών δικτύων στη ζωή των σημερινών εφήβων οι οποίοι αφιερώνουν πολλές ώρες στους χώρους της κοινωνικής δικτύωσης.
   Στη συνέχεια ο κ. Στέφανος Μάνδαλος, πρώην Αστυνομικός Δ/ντής της Αστυνομικής Δ/νσης Σερρών μίλησε με αμεσότητα  για το «Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο». Ανέλυσε τις μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, τους κινδύνους που διατρέχει ο καθένας που εκτίθεται στο διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζει και τέλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα  Προστασίας του πολίτη , όπως οι καταγγελίες στην υπηρεσία  δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
   Η κα. Βασιλική Ζέττα, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Σερρών μίλησε στη συνέχεια για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Παρουσίασε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τα εκπαιδευτικά εργαλεία αλλά και το περιεχόμενο της Δράσης Saferinternet.gr μέσα από τη δυναμική ιστοσελίδα της. Παράλληλα παρουσιάστηκε και ο νέος διαδικτυακός ιστοχώρος του πανελλήνιου σχολικού Δικτύου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές έμαθαν σε ποιους μπορούν  να απευθυνθούν για να καταγγείλουν παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή απόπειρα παρενόχλησής τους.
   Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δραστηριοτήτων των μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Σερρών οι οποίοι με τη καθοδήγηση και συνεργασία του  εκπαιδευτικού Βάϊου Κοφίτσα επεξεργάστηκαν και διαμόρφωσαν το υλικό της δράσης saferinternet για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές εκτυπώθηκαν και διακόσμησαν το χώρο του γυμναστηρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα.

 • Νομός Τρικάλων
  • 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Τρικάλων

   31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

   5ο Γυμνάσιο Τρικάλων
   Πραγματοποίηση εκδηλώσεων για όλους τους μαθητές/τριες του σχολείου. Οι μικρότεροι μαθητές/τριες
   είχαν την ευκαιρία μέσα από προβολές και παρουσιάσεις να ενημερωθούν για το θαυμαστό κόσμο του Διαδικτύου αλλά και τις παγίδες που κρύβει και πώς να τις αποφύγουν. Τονίστηκε από την ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Σμιξιώτη πως οι μαθητές/τριες αλλά και οι γονείς τους πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για την ασφαλή χρήση τόσο του διαδικτύου όσο και του κινητού τηλεφώνου. Οι μεγαλύτεροι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν για τους κινδύνους του Διαδικτύου αλλά και για τον εθισμό στο Διαδίκτυο προκειμένου να μάθουν πώς να εντοπίζουν καταστάσεις εθισμού στο Διαδίκτυο και πώς να τις αποφεύγουν. Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήματα που αφορούσαν στην εμπέδωση των πιο σημαντικών σημείων της παρουσίασης και εκφράστηκαν δημιουργώντας ζωγραφιές για τα οφέλη αλλά και τις κακοτοπιές του Διαδικτύου.

   7ο Λύκειο Τρικάλων

   Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων
 • Νομός Φθιώτιδας
 • Νομός Φλώρινας
  • Γυμνάσιο Αμύνταιου
   Δημιουργία αφίσας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   ΕΠΑΛ Αμύνταιου
   Υλοποίηση εκδήλωσης σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο με πρωτοβουλία 21 μαθητών και της διδάσκουσας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των πέντε ατόμων και επέλεξαν τα θέματα. Ας σημειωθεί ότι κάθε ομάδα επέλεξε έναν συντονιστή  των εργασιών της. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με το πρόγραμμα προσβολής του Η/Υ ενώ η δεύτερη με την ασφαλή πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό. Η τρίτη αποφάσισε να μελετήσει το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο και η τέταρτη τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την αποπλάνηση. Η τελευταία  συγκέντρωσε πληροφορίες για την ασφάλεια στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η προπαρασκευή των εργασιών έγινε στο σχολικό εργαστήριο όπου η κάθε ομάδα υπό την επίβλεψη του διδάσκοντα αναζητούσε πληροφορίες. Στι 5 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της στις υπόλοιπες και στους μαθητές της γ’ λυκείου του τομέα πληροφορικής του σχολείου. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης  τα παιδιά του τομέα αναφέρθηκαν και  στους τρόπους προστασίας των χρηστών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του facebook.Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με σκοπό να διερευνηθούν αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της εργασίας, το κατά πόσο τα παιδιά έμαθαν να προστατεύονται κατά την πλοήγηση τους.

 • Νομός Φωκίδας
  • 1ο ΣΕΚ Άμφισσας
   Δημιουργίες T-shirt για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από ομάδα μαθητών του τομέα Πληροφορικής του σχολείου. Για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 5 Φεβρουαρίου, έγιναν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα μαθήματα του σχολείου, Ερευνητική Εργασία (τμήμα Α2) με 20 μαθητές και με τη καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κου. Χρήστου Λάλα και Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας (τμήμα Βπ) με 7 μαθητές. Οι παρεμβάσεις, αφορούσαν ζητήματα ασφάλειας του υπολογιστή, ασφάλειας στην πλοήγησή στο Διαδίκτυο και επικεντρωμένες παρατηρήσεις στη χρήση και τις ρυθμίσεις του κοινωνικού δικτύου Facebook. Επιπλέον, οι μαθητές περιηγήθηκαν στα ενημερωτικά φυλλάδια του Saferinternet.gr. και οι περισσότεροι ενδιαφέρθηκαν για το φυλλάδιο που αφορούσε στο Facebook.

 • Νομός Χαλκιδικής
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολύγυρου
   Δημιουργία αφίσας με τίτλο "Σύνδεση με ασφάλεια!".

   1ο Δημοτικό Σχολείο Νέων Μουδανιών
   Πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης-ημερίδας στις 5 Φεβρουαρίου και δημιουργία αφίσας από τις τάξεις Γ' και Δ' για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   4ο Δημοτικό Σχολείο Μουδανιών

   Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής

   Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

   Γυμνάσιο Κασσάνδρας
   Υλοποίηση θεατρικού ή video και  ιστολόγιο. Δημιουργία graffiti στους τοίχους του σχολείου για θέματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

   Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Χαλκιδικής
   Ο Συμβουλευτικός Σταθμός ιδρύθηκε τη φετινή σχολική χρονιά (2012- 13) και για πρώτη φορά μέσω της υπεύθυνης κας. Μαρίας Παπαδοπούλου, που έχει δράσει και τις περασμένες χρονιές ως Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, δημιούργησε αφίσες και φυλλάδια, ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Μετά από πρόσκληση των σχολείων έκανε τις εξής παρουσιάσεις:

   • Στο Γυμνάσιο Ν. Φώκαιας το θέμα: «Η ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο - κίνδυνοι - εθισμός - προστασία»
   • Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ορμύλιας το θέμα: «Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο - Το πρόβλημα και οι λύσεις του»

 • Νομός Χανίων
 • Νομός Χίου
 • Κύπρος