ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία

Για το δωδέκατο κατά σειρά εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, 375 φορείς απ' όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών.

Η φετινή θεματική "Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!" κινητοποίησε σχολεία, δήμους, τοπικά συμβούλια, βιβλιοθήκες, σχολικούς συμβούλους, συλλόγους γονέων προκειμένου να δράσουν ως πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μέσα εκδηλώσεις και δρώμενα προς γονείς, κηδεμόνες, κοινωνικούς λειτουργούς και παιδιά.

Παρακάτω παρατίθενται ανά νομό και αλφαβητικά οι φορείς που δραστηριοποιούνται ως Πρεσβευτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας για να παρακολουθείτε τις δράσεις τους.

 • Νομός Αιτωλοακαρνανίας
  • Δημοτικό σχολείο Αγγελοκάστρου Μεσολογγίου
   Στο σχολείο μας συζητήθηκε η χρήση του υπολογιστή με τους μαθητές και διαπιστώσαμε ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται κυρίως για παιχνίδια ή ανταλλαγή μηνυμάτων στο Facebook. Σε μια προσπάθεια για πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄ του σχολείου μας, στις 10 Φεβρουαρίου χρησιμοποιήσαμε τα βίντεο που απέστειλε η δράση Saferinternet.gr, προβάλλοντας ταυτόχρονα και το λογότυπο του εορτασμού. Επειδή είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωσή τους, πολλά από τα μηνύματα που «εκπέμπουν» τα βίντεο, έγιναν ευκολότερα κατανοητά για τους μαθητές. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών ανά τάξη και τα συμπεράσματα καταγράφηκαν σε πίνακα από χαρτόνι με τη μορφή οδηγιών. Επιπλέον,  χρησιμοποιήθηκε ανά τάξη και το έντυπο υλικό που λάβαμε ως Πρεσβευτές. Τέλος, υλοποιήθηκε συγκέντρωση γονέων στο σχολείο και ενημέρωσή τους, με προβολή όλων των βίντεο.

   Γυμνάσιο Κατούνας
   Στο πλαίσιο της Ημερας Ασφαλούς Διαδικτύου έγιναν 4 παρεμβάσεις στα Τμήματα Α1, Α2, Γ1, Γ2 Γυμνασίου και χρησιμοποιηθηκαν δυο παρουσιάσεις (παρουσίαση 1 και παρουσίαση 2). Για το πρώτο και δεύτερο βίντεο της παρουσίασης γινόταν μια μικρή συζήτηση και στο τέλος μια γενικότερη συζήτηση. Στόχος της παρέμβασης ήταν ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο.

   Γενικό Λύκειο Νεοχωρίου
   Παρουσίαση στο ΣΕΠΕΗΥ σε τμήματα μαθητών Α' Λυκείου.
 • Νομός Αττικής
  • 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Ροδόπολης
   Το κλασικό τμήμα του Νηπιαγωγείου Ροδόπολης συμμετείχε στις δράσεις για ένα δημιουργικό διαδίκτυο που τα παιδιά θα επισκέπτονται με ασφάλεια γνωρίζοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι. Οι μαθητές της τάξης έμαθαν για τον παγκόσμιο ιστό μέσα από τον ιστό της αράχνης που μοιάζει και με το πραγματικό δίκτυο πληροφοριών οι οποίες είναι προσβάσιμες από όλους. Σχεδιάσαμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά ένα μεγάλο ιστό πρώτα στην αυλή όπου ο καθένας έδινε- έστελνε ένα μήνυμα στο άλλο με ένα κουβάρι. Χρειάζεται, όμως να είμαστε και προσεκτικοί γιατί μπορεί κάποια παγίδα να εμφανιστεί και τότε πρέπει αμέσως να κλείσουμε το παράθυρό μας και να φωνάξουμε τη μαμά μας ή τον μπαμπά μας. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   6ο Νηπιαγωγείο Πειραιά
   Οι μαθητές της τάξης έμαθαν για τον παγκόσμιο ιστό μέσα από τη ζωγραφική. Σχεδιάσαμε μαζί με τα παιδιά τον έναν μεγάλο ιστό αράχνης με σκοπό να γράψουμε μέσα στα κουτιά που δημιουργούνται από τα νήματα ποιες πληροφορίες έχουμε μάθει από το διαδίκτυο. Μετά από συζήτηση επιλέξαμε τις πέντε πιο σημαντικές λειτουργίες του διαδικτύου. Προκειμένου να εξοικειωθούν τα παιδιά με την έννοια των αγνώστων παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων όπου ένας ξένος σκεπασμένος με ένα σεντόνι ρωτούσε τα παιδιά τα προσωπικά τους στοιχεία, εκείνα με τη σειρά τους έπρεπε να αρνηθούν να τα δώσουν, όταν όμως κάποιο πρόσωπο που αναγνωρίζουν, όπως η δασκάλα τους, ρωτούσε το όνομά τους τότε εκείνα απαντούσαν με χαρά. Στην συνέχεια τα παιδιά "κλείδωσαν" καλά το όνομά τους, τη διεύθυνσή τους και το τηλεφωνό τους σε ένα μπαούλο και υποσχεθήκαν ότι θα το ανοίγουν μόνο για τους φίλους τους. Η εργασία ολοκληρώθηκε με ένα ωραίο ποίημα.

   1ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης
   Με αφορμή τον εορτασμό της 12η χρονιάς της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και στo πλαίσιo της ψηφιακής αδελφοποίησης του σχολείου μας, με το 2ο Δημοτικό Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης και σύνολο δραστηριοτήτων μεταδίδοντας το φετινό σύνθημα της ημέρας : «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 1ου Δημοτικού Αργυρούπολης και οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 2ου Δημοτικού Γλυφάδας στo πλαίσιo της «αδελφοποίησης» των δύο σχολείων μέσα από το πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Σερφάρω με Ασφάλεια» το οποίο υλοποιείται από τις καθηγήτριες Πληροφορικής των σχολείων κ. Ε. Κυροδήμου και Π. Πατσατζή. Τα παιδιά των δύο σχολείων πέρασαν από την «ψηφιακή» φιλιά τους στην πραγματική και ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους και μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και παιχνίδια ερωτήσεων εμπνεύστηκαν δημιουργώντας ομαδικές αφίσες σχετικές με την ημέρα. Η εκδήλωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε το υλικό της δράσης Saferinternet.gr πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι μαθητές των δύο σχολείων απόλαυσαν μια όμορφη και δημιουργική γιορτή η οποία θα τους οδηγήσει στα δικά τους ασφαλή Διαδικτυακά μονοπάτια.

   1o 12/θέσιο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο)
   Δράσεις σε όλες τις τάξεις με αξιοποίηση του υλικού από το Saferinternet.gr. Ανάρτηση υλικού στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

   1o Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού
   Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού, μετά την ηλεκτρονική του εγγραφή ως πρεσβευτής, ανέλαβε δράση από την εβδομάδα, 2-6 Φεβρουαρίου 2015, προβάλλοντας τα βίντεο της ταινίας μικρού μήκους «Το Παντοπωλείον» στο χώρο του εργαστηρίου Πληροφορικής στην Ε' τάξη. Τη Δευτέρα 09-2-2015 και την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, υλοποίησε δραστηριότητες κατά την διάρκεια του μαθήματος ΤΠΕ στις τάξεις Γ' και Δ', από το βιβλίο δραστηριοτήτων «Παίζω και μαθαίνω» που είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο Saferinternet.gr. Στις ίδιες τάξεις την Πέμπτη 12-02-15, έγινε προβολή παιδικών βίντεο κλιπ από την ενότητα υλικό του προαναφερόμενου δικτυακού τόπου και έπειτα οι μαθητές ασχολήθηκαν με τις παιγνιώδεις δραστηριότητες του ιστοτόπου e-safetykit. Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με δημιουργία αφισών Γ', Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων και ερωτηματολογίων από τους μαθητές Ε' και ΣΤ' τάξης. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν επίσης στις δράσεις του σχολείου με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων προκειμένου να προκύψουν κάποια συμπεράσματα για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την πληροφόρηση και τις γνώσεις που έχουν καθώς επίσης τις συμβουλές που δίνουν στα παιδιά και τις συζητήσεις που τυχόν κάνουν μ’ αυτά για τη σωστή αξιοποίηση του διαδικτύου.

   2o Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

   Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ” τάξης του 2ου Δημοτικού Γλυφάδας και οι μαθητές της ΣΤ” τάξης του 1ου Δημοτικού Αργυρούπολης στο πλαίσιο της «αδελφοποίησης» των δύο σχολείων μέσα από το πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Σερφάρω με Ασφάλεια…» το οποίο υλοποιείται από τις καθηγήτριες Πληροφορικής των σχολείων κ. Π. Πατσατζή και κ. Ε. Κυροδήμου. Τα παιδιά των δύο σχολείων περάσαν από την «ψηφιακή» φιλιά τους στην πραγματική και ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους και μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, παιχνίδια ερωτήσεων και εμπνευστήκανε δημιουργώντας ομαδικές αφίσες σχετικές με την ημέρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι μαθητές των δύο σχολείων απόλαυσαν μια όμορφη και δημιουργική γιορτή η οποία θα τους οδηγήσει στα δικά τους ασφαλή Διαδικτυακά μονοπάτια. Ευχαριστούμε για το υλικό που μας στείλατε όπως π.χ. λογότυπο, , κάρτες περιπτώσεων, video τα οποία χρησιμοποιήσαμε στην εκδήλωσή μας.

   2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Αττικής
   Ημερίδα στο σχολείο για όλους τους μαθητές με ενεργό συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Έρευνα από μαθητές της ΣΤ΄. Θεατρική παράσταση από τη Φάρμα του Διαδικτύου. Εκπαιδευτική παρέμβαση από ψυχολόγο για μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄. Έκθεση εικαστικών με αντίστοιχο θέμα.

   2o Δημοτικό Σχολείο Παιανίας
   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς.

   2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης
   Παρουσίασεις και διάλογο με τους μαθητές Α’-ΣΤ’. Δημιουργία υλικού, ερωτηματολόγιο και παρουσίαση αυτών σε ιστοσελίδα.

   4ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού
   Εκδήλωση για το τμήμα Γ2, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 4ου δημοτικού σχολείου Καματερού. Την Τρίτη 10/2 οι μαθητές είδαν βίντεο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και συζητήσαμε πολύ αναλυτικά για το θέμα. Επίσης φτιάξαμε παρουσιάσεις και κάποια βιντεάκια με κείμενο από την ιστοσελίδα του Saferinternet.gr και ηχογράφηση των παιδιών του Γ2. Την Τετάρτη 11/2, φτιάξαμε τις ζωγραφιές, παίξαμε τα παιχνίδια και παρουσιάσαμε την εκδήλωσή μας στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσημα βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, βίντεο και παρουσιάσεις που φτιάξαμε με τα παιδιά και συζήτηση - απορίες.

   5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης
   Την 10η Φεβρουαρίου, όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ενημερώθηκαν, συζήτησαν και είδαν παρουσιάσεις και βίντεο σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Οι Γ', Δ', Ε', Στ' τάξεις ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του σχολείου κο Νίκο Ευσταθίου, πρεσβευτή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι Α' και Β' τάξεις δούλεψαν με δραστηριότητες από το βιβλίο "Παίζω και μαθαίνω στο διαδίκτυο". Ειδικά οι Ε', Στ' τάξεις είδαν και συζήτησαν με κατευθυνόμενες ερωτήσεις τη διπλά βραβευμένη ταινία "Το Παντοπωλείον". Οι μαθητές της Γ΄και Δ΄ ασχολήθηκαν με τη δραστηριόητα: «Κάρτες περιπτώσεων» για μικρά παιδιά. Οι μαθητές στο τέλος πήραν ειδικό έντυπο – σύντομο οδηγό για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση από τους μαθητές και τις μαθήτριες των δύο τμημάτων της ΣΤ’ τάξης του σχολείου. Το κάθε τμήμα της ΣΤ' παρουσίασε στις μισές τάξεις του σχολείου, τους δασκάλους και γονείς τα εξής: α) ένας μαθητής και μία μαθήτρια που είχαν επιλεγεί από τους συμμαθητές τους παρουσίασαν τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο σε power point, β) προβλήθηκαν 10 μικρά βίντεο που ετοίμασαν τα παιδιά με δραματοποιημένες τις περιπτώσεις που είχαν διαβάσει στις σχετικές κάρτες του υλικού. Για κάθε περίπτωση, η ομάδα που είχε ετοιμάσει το βίντεο συντόνιζε τη συζήτηση με τα μικρότερα παιδιά με σχετικές ερωτήσεις και ύστερα πρόβαλε τη σωστή απάντηση υπενθυμίζοντας τον αντίστοιχο κανόνα, γ) η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικοκινητικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά με τις δασκάλες τους. Σε ταμπλό στην είσοδο του σχολείου αναρτήθηκαν αφίσες με τους κανόνες του ασφαλούς διαδικτύου καθώς και η πρόσκληση για την εκδήλωση προς ενημέρωση της σχολικής κοινότητας.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
   Στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν έργα ζωγραφικής με χαρτί και μολύβι ή στον υπολογιστή για τους τρόπους προφύλαξης από τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο. Σε όλες τις τάξεις με τους δασκάλους μας συζητήσαμε και φέραμε στο νου μας βιντεάκια που έχουμε δει στην τηλεόραση για τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο όταν συμμετέχουμε σε παιχνίδια, forum και κοινωνικά δίκτυα όσο ασφαλή κι αν φαίνονται ότι είναι. Επίσης παρακολουθήσαμε τα βίντεο που απέστειλε η δράση Saferinternet.gr.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Πραγματοποίηση εκδήλωσης προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς και δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού
   Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου γιόρτασαν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Αρχικά είδαμε κάποια βίντεο από την τηλεοπτική εκστρατεία του Saferinternet.gr. Ύστερα ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί κάποιος να έρθει αντιμέτωπος στο διαδίκτυο. Ήταν πολύ σημαντικό για τους μαθητές να εκφράσουν περιστατικά που συνέβησαν τόσο στους ίδιους όσο και σε φίλους ή συγγενείς τους. Στο τέλος ασχοληθήκαμε με διάφορα παιχνίδια της ιστοσελίδας Saferinternet.gr όπως, λαβύρινθος, κρυμμένη εικόνα, βρες τις διαφορές κ.α. Όλα τα παιδιά ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία και δήλωσαν ότι έμαθαν αρκετά πράγματα που θα τα βοηθήσουν στην διαδικτυακή τους πλοήγηση στο μέλλον. Φωτογραφίες είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο του σχολείου.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης
   Την Παρασκευή 6/2/15 το σχολείο πραγματοποίησε στην αίθουσα τελετών, εκδήλωση για τους μαθητές της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Καλεσμένη μας η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β΄Δ/νσης Αθήνας Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης κα Σιαφαρίκα Ευαγγελία η οποία είχε την ευκαιρία για κάποιες βιωματικές δράσεις με τους μαθητές μας. Παράλληλα μαθητές της Στ΄ τάξης παρουσίασαν σχετική έρευνα που διενήργησαν το προηγούμενο διάστημα στους μαθητές της Δ΄,Ε΄, ΣΤ΄ ,σε συνεργασία με το διευθυντή του σχολείου και την εκπαιδευτικό ΤΠΕ κα Μπακιρτζή κι εξέθεσαν τα συμπεράσματά τους. Κατόπιν, παρουσιάστηκε από τους μαθητές της Γ΄ τάξης με την επιμέλεια της επ/κού μουσικής κας Παντελαίου σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι με τίτλο: «Διαδίκτυο θες». Επίσης οι μαθητές παρακολούθησαν το βίντεο της δράσης Saferinternet.gr με θέμα: «Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο» κι ακολούθησε γόνιμη συζήτηση. Έπειτα πήραν μέρος σε ένα κουίζ που αφορούσε γνώσεις των μαθητών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Τέλος, δόθηκαν από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τα βραβεία και οι έπαινοι που αφορούσαν τη δημιουργία αφίσας για ένα ασφαλές διαδίκτυο.

   6ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου
   Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών της E' τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου σχετικά με το διαδίκτυο αποφασίσαμε να γίνουμε πρεσβευτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015. Όλο αυτό το διάστημα, μέσα από βιωματικές δράσεις, οι μαθητές μου απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ως βασικό οδηγό είχαμε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Θέλοντας να τονίσουμε το φετινό θέμα «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο διαδίκτυο», φτιάξαμε μια αφίσα και ένα ποίημα. Οι δράσεις μας κορυφώθηκαν την Τρίτη 10/2/2015 όπου οι ίδιοι οι μαθητές του Ε1' ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για τον κόσμο του διαδικτύου.Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από την ομιλία της διευθύντριας του σχολείου μας κ. Βασιλικής Νίκα με θέμα «Ασφαλώς συνδεδεμένοι!». Την Τετάρτη 11/2/15, στο πλαίσιο των συναντήσεων με γονείς "Μαθητές ξανά!", οι γονείς ενημερώθηκαν για την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους από την Δρ. Ανθή Σιδηροπούλου, ερευνήτρια του ΕΨΕΕΣ του ΕΚΠΑ. Ακολούθησε συζήτηση για το διαδίκτυο και τις χρήσεις του από τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

   8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
   Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, την Τρίτη 10/2/2015 οργανώθηκαν ενημερωτικές δράσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος των ΤΠΕ, με τη συνεργασία των δασκάλων του σχολείου. Με σύνθημα "Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!" παρουσιάστηκαν τα ενημερωτικά βίντεο και το υλικό τα οποία προτάθηκαν από το Saferinternet.gr. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες που ευαισθητοποιήθηκαν από τη θεματολογία και εξέφρασαν την επιθυμία παρόμοιες δράσεις να επαναλαμβάνονται συχνότερα. Οι δράσεις ενημέρωσης για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα ενώ υλοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση.

   10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου οργάνωσαν εκδήλωση-ενημέρωση με τίτλο “Children’s Experiences and eSafety Rules” στο πλαίσιο του eTwinning έργου “Me and the World” και της δράσης “Taking care of Myself while Surfing the Internet”. Τα παιδιά της Ε΄τάξης συνεργάστηκαν με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου από το Sieradz της Πολωνίας, και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, Katia Bednarek και Ναταλίας Τζίτζη, μελέτησαν την έκδοση του European Schoolnet “Play and Learn: Being Online” («Παίζω και Μαθαίνω στο Διαδίκτυο»), παρακολούθησαν βίντεο της δράσης Saferinternet.gr και δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο “eSafety Rules for a Better Internet”. Την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 τα παιδιά παρουσίασαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου το βιβλίο τους που αποτελείται από εικόνες με προσωπικές τους εμπειρίες στο διαδίκτυο και κανόνες ασφαλούς πλοήγησης που προέκυψαν από την επαφή τους με έντυπο και οπτικό υλικό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν, επίσης, σχετική εισήγηση-παρουσίαση του Πρεσβευτή Ασφαλούς Διαδικτύου του 10ου Δ.Σχ. Ηλιούπολης κ. Γιάννη Πάνενα, παρακολούθησαν και συζήτησαν επιλεγμένα βίντεο. Τέλος, με τη βοήθεια της εικαστικού κ. Ευνίκης Σαμαρά τα παιδιά της Ε' έφτιαξαν κολάζ με θέμα την ασφαλή πλοήγηση. Όλα τα έργα των μαθητών με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμα στην δραστηριότητα με τίτλο "Taking care of myself while surfing the Internet" σε αυτό τον ιστοχώρο.

   11ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές.

   11ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου
   Για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015, τα παιδιά της ΣΤ' δημοτικού μαζεύτηκαν στο εργαστήριο της πληροφορικής μαζί με τους δασκάλους τους για να απαγγείλουν ποιήματα που είχαν γράψει για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Ακολούθησε διαγωνισμός του καλύτερου ποιήματος με έπαθλο μία ώρα ελεύθερο παιχνίδι στο εργαστήριο. Επίσης μοιράστηκαν τις αφίσες που είχανε  φτιάξει στο μάθημα των ΤΠΕ πάλι για το ίδιο θέμα. Τέλος, παρακολούθησαν βίντεο από τον δικτυακό τόπο του Saferinternet.gr και κυρίως «Το Παντοπωλείον». Με αφορμή το γύρισμα της σειράς αυτής και το τελικό βίντεο με σκηνές από τα γυρίσματα της σειράς, τα παιδιά εμπνεύστηκαν για να φτιάξουν στη συνέχεια τα δικά τους θεατρικά δρώμενα ανά ομάδα. Με ελεύθερο θέμα, η κάθε ομάδα προσπάθησε να δραματοποιήσει κάποιες προβληματικές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν αν κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες της ασφαλής χρήσης του διαδικτύου.

   13ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές - Εκδήλωση ενημέρωσης γονέων - Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   14ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου
   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές, δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές και δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   16ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου
   Ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή φέτος να συμμετέχουμε ενεργά με τους μαθητές μας ως πρεσβευτές για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Χρησιμοποιήθηκαν τα εξαιρετικά βίντεο που μας αποστείλατε δίνοντας μας τροφή για πολλή συζήτηση και προβληματισμό. Αυτό που παρατήρησε η πλειοψηφία των μαθητών και ήταν ιδιαίτερα σοκαριστικό ήταν ότι τα βίντεο είχαν για πρωταγωνιστές κατά κύριο λόγο πολύ μικρά παιδιά, παιδιά της ηλικίας τους και ακριβώς για αυτό τον λόγο μίλησαν απευθείας στην ψυχή τους. Οι δραστηριότητες όπως το «Βαρόμετρο Συναισθημάτων» μας έμαθε ότι σε ίδιες καταστάσεις αντιδρούμε και αισθανόμαστε διαφορετικά ανάλογα με την προσωπικότητά μας, αυτό όμως που πρέπει να έχουμε ως δεδομένο είναι ο σεβασμός στον συμμαθητή μας. Οι «Κάρτες Περιπτώσεων» μας απέδειξαν ότι τα παιδιά μας (ακόμη και οι μικρές τάξεις) είχαν τη γνώση και την ωριμότητα να δώσουν σωστές κατευθύνσεις ανάλογα με το πρόβλημα που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε, γεγονός που μας έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Τα «δικαιώματα και οι υποχρεώσεις» που καταγράψαμε έκαναν τα μεγαλύτερα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν πτυχές που δεν είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν.

   26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
   Εκδήλωση στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας.

   29o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών "Νίκος Γκάτσος"
   Στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου η προβολή της ταινίας το «Παντοπωλείον». Την προβολή παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του σχολείου μας, μαζί με εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το βίντεο και διατύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, όπως προέκυψαν από τη δράση των πρωταγωνιστών της ταινίας. Τα συναισθήματά τους από μονολεκτικά που διατυπώθηκαν στην αρχή, έγιναν περισσότερο αναλυτικά και κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια προβληματισμού πάνω στην εξέλιξη της υπόθεσης. Καταγράφηκαν οι αλυσίδες συναισθημάτων σε φύλλα εργασίας μαζί με τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του διαδικτύου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συζήτησαν, ανέλυσαν και διατύπωσαν τις προσωπικές τους σκέψεις και ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο και εμπλούτισαν με αυτό τον τρόπο τις ήδη υπάρχουσες δράσεις τους που αφορούν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, που έχουν εκπονήσει κατά το σχ. έτος 2014-2015. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο της ταινίας, ύστερα από την ανάλυση και έκφραση των συναισθημάτων ζήτησαν να επαναληφτεί η προβολή της ταινίας, γεγονός με το οποίο ολοκληρώθηκε η συνάντηση.

   30ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
   Για τον εορτασμό της ημέρας θέσαμε τους εξής στόχους για τους μαθητές μας: α) οι μαθητές να ενημερωθούν από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, όπως είναι η ιστοσελίδα του Saferinternet.gr σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Επομένως θα πρέπει να είναι σε θέση να παρατηρούν, να ελέγχουν και τελικά να επιλέγουν σωστά τα περιεχόμενα του διαδικτύου με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα την κριτική τους ικανότητα β) παρουσιάσαμε στους μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου τα προτεινόμενα βίντεο. Με το τέλος κάθε βίντεο οι μαθητές έγραφαν σε μεγάλα χαρτόνια τα συνθήματα ή τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την παρακολούθησή του. Οι αφίσες που έφτιαξαν και τα συνθήματα αποτυπώνουν την άμεση επίδραση που είχε η παρακολούθησή τους.Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν αμείωτο κυρίως λόγω της αμεσότητας των βίντεο και των έντονων συναισθημάτων που δημιουργούσαν. Μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι πέτυχαν το σκοπό τους να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τους μαθητές. Συγχρόνως έτσι πραγματοποιήθηκαν και οι στόχοι που είχαμε θέσει στην αρχή. Παράλληλα τονίστηκε η σημασία της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας και γενικά της άμεσης ενημέρωσης των γονέων και των δασκάλων όταν οι ίδιοι νιώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν απειλή.

   88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου επεξεργαστήκαμε με την έκτη τάξη του σχολείου μας μια κεντρική παρουσίαση (σε ppt) με θέμα τους κινδύνους του διαδικτύου. Χρησιμοποιήθηκε το έντυπο υλικό που πρότεινε η δράση Saferinernet.gr για τους μαθητές. Επίσης πολύ προσπελάσιμη από τα παιδιά αποδείχθηκε η δραστηριότητα το "βαρόμετρο των συναισθημάτων". Τα παιδιά συμμετείχαν και σχολίαζαν εύστοχα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου.

   145ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
   Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης ετοίμασαν τις δικές τους ιστορίες για τη διαδικτυακή ασφάλεια και τα πνευματικά δικαιώματα στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής με την καθηγήτρια κ. Λιανοστάθη Ζωή και στη συνέχεια τις μετέτρεψαν σε κόμικ τα οποία είναι διαθέσιμα σε μορφή βίντεο στο μάθημα των ΤΠΕ με την καθηγήτρια κ. Παλιεράκη Στεφανία. Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης είδαν εκπαιδευτικά βίντεο προτεινόμενα από το SaferInternet. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν τα θέματα της προφύλαξης της προσωπικής ζωής, των σωστών ρυθμίσεων ιδιωτικότητας και χρήσης σωστών κωδικών σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Επίσης έγινε αναφορά στους κινδύνους από την υπερβολική χρήση των υπολογιστών και του Διαδικτύου. Παράλληλα κλήθηκαν να συμπληρώσουν φύλλα εργασίας και να λύσουν κουίζ πάνω σε αυτά τα θέματα. Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ' τάξης εξερεύνησαν τον ιστότοπο e-safety.kit, αντάλλαξαν απόψεις για την ορθή και μη ορθή συμπεριφορά στο Διαδίκτυο καθώς και τις θετικές και αρνητικές πλευρές του. Καταγράφηκαν λέξεις -κλειδιά και στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν συννεφόλεξα με τις λέξεις τους. Το υλικό έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του σχολείου στην κατηγορία Δράσεις.

   Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας μια πετυχημένη εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου. Όλοι οι μαθητές του σχολείου, από την 1η μέχρι και την 6η τάξη, παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργάνωσαν οι μαθητές της 5ης τάξης. Οι μαθητές-εκπρόσωποι της 5ης τάξης ασχολήθηκαν με κάποιους από τους κινδύνους του Διαδικτύου (εθισμός, συνομιλία με αγνώστους, διαδικτυακό εκφοβισμό, πνευματικά δικαιώματα, προσωπικά στοιχεία, ακατάλληλο περιεχόμενο) και έδωσαν τις συμβουλές τους με έναν ξεχωριστό και άμεσο τρόπο. Όλοι μαθητές της 5ης τάξης ζωγράφισαν κόμικς με περιπέτειες μικρών παιδιών σχετικές με τους κινδύνους της χρήσης του διαδικτύου και έγραψαν σλόγκαν. Στη συνέχεια, μετέφεραν τα κόμικς τους σε ψηφιακή μορφή και ηχογράφησαν τις φωνές τους διαβάζοντάς τα κόμικς καιτα σλόγκαν τους. Αφού είχε ολοκληρώθηκε όλο το ψηφιακό υλικό, τα ενσωμάτωσαν σε ένα βίντεο. Εκείνη την ημέρα, όλοι οι μαθητές του Σχολείου παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες δουλειές που ετοίμασαν οι μαθητές της 5ης τάξης.

   Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο "Ι.Μ. ΔΕΛΑΣΑΛ"
   Ως Πρεσβευτές εντάξαμε στο σχολικό μας πρόγραμμα σεμινάρια ενημέρωσης των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου μας, για την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Α. Νάστου. Χρησιμοποιήθηκε το υλικό της δράσης Saferinternet.gr (βίντεο και δραστηριότητες), ενώ η επιλογή του έγινε με κριτήριο την ηλικία των εκάστοτε μαθητών. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου οι μαθητές, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες. Για ακόμη μια χρονιά, η δράση κρίθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απαραίτητη, από το σύνολο των μαθητών.

   Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών (δημοτικό)
   Οι μαθητές του δημοτικού δημιούργησαν αφίσα με θέμα "Cyber-bullying, τρόποι αντιμετώπισης" (αφίσα στη γαλλική γλώσσα).

   Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη (Δημοτικό)
   Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα του Saferinternet.gr και e-SafetyKit και μελέτησαν το υλικό που υπάρχει αναρτημένο. Παρακολούθησαν ενημερωτικά βίντεο, έπαιξαν παιχνίδια, εκτύπωσαν αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, απάντησαν σε κουίζ ερωτήσεων και ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο Διαδίκτυο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ο προβληματισμός, η έρευνα και η ευαισθητοποίηση που οδήγησαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των παρακάτω δράσεων.
   Οι μαθητές της Δ΄ τάξης δημιούργησαν Ζωγραφιές-Αφίσες στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για την αποφυγή των κινδύνων του Διαδικτύου και υπέδειξαν ορθές πρακτικές.Οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν Εννοιολογικό χάρτη με θεματική: «Η Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο».
   Οι μαθητές της Στ΄ τάξηςδημιούργησαν ένα παιχνίδι-κουίζ στο ppt αναφορικά με την ορθή και ασφαλήπλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μετά από κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση, όπου οι μαθητές της Στ΄ τάξης παρουσίασαν το παιχνίδι στους μικρότερους μαθητές της Ε΄ τάξης,αλλά και αυτοί με τη σειρά τους, τους ανέλυσαν όλες τις πληροφορίες που βρήκαν, σχετικά με την Αναζήτηση των πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Τέλος όλοι μαζί επιβράβευσαν και την προσπάθεια των μικρότερων μαθητών της Δ΄ τάξης, οι οποίοι παρουσίασαν τις ζωγραφιές-αφίσες τους.
   Οι εργασίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων
   Στις 10 Φεβρουαρίου, οι μαθητές των 4 τμημάτων της Α΄τάξης ενημερώθηκαν για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα βιντεάκια που μας απέστειλε το Saferinternet.gr και κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μαθητές έγραψαν Χαϊκού, κάποιοι άλλοι έφτιαξαν με κολάζ αφίσα και κάποια μαθήτρια έγραψε σχετικό ποίημα. Στο τέλος συμπλήρωσαν ανώνυμα τα ερωτηματολόγια σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Στη συνέχεια, αφού έγινε η καταμέτρησή τους, αποτυπώθηκαν τα αποτελέσματα στο ραβδόγραμμα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δράσεις του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων στον ιστοχώρο του σχολείου μας.

   1ο Γυμνάσιο Γέρακα
   Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, ενημερώθηκε η Β' Γυμνασίου για τις πρακτικές για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, έγινε παρουσίαση με powerpoint των κινδύνων που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο καθώς και των τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Παρουσιάστηκαν βίντεο και μοιράστηκε στους μαθητές ο συνοπτικός οδηγός για μαθητές για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Τόσο τα βίντεο όσο και ο οδηγός έχουν δημιουργηθεί από τη Saferinternet.gr. Τέλος στην Α' Γυμνασίου δόθηκε άσκηση στο Word που τους ενημέρωνε για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

   1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης
   Ενημέρωση σε μαθητές, ευαισθητοποίηση γονέων. Ανάπτυξη του θέματος της προστασίας του ατόμου στον εικονικό κόσμο με την ομάδα Αγωγής Υγείας του σχολείου.

   1o Γυμνάσιο Γέρακα
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές και δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου

   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας  διάφορες δράσεις  τις οποίες οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και ενεργό συμμετοχή.
   Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής αφιερώθηκαν περίπου δύο διδακτικές ώρες σχεδόν σε όλα τα τμήματα με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παρενόχληση στο Διαδίκτυο, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τη στάση των χρηστών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαθητές παρακολούθησαν τα προτεινόμενα video και στη συνέχεια αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, συλλογισμούς και καλές πρακτικές. Συνειδητοποίησαν ότι είναι υπεύθυνοι για το ψηφιακό αποτύπωμα που δημιουργούν και ότι υπάρχουν απλοί και γρήγοροι τρόποι ώστε να μπορούν να καταγγείλουν παράνομες συμπεριφορές και περιεχόμενο.

   1ο Γυμνάσιο Μεγάρων
   Στο πλαίσιο εορτασμού της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» οι μαθητές του σχολείου μας εμπνεύστηκαν την αφίσα με το φετινό σύνθημα: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» καθώς και μερικά ποιήματα.
   Κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου οι καθηγητές Πληροφορικής του σχολείου μας, κος Κωστούρος και κα Τσιαντού αφιέρωσαν από μία διδακτική ώρα σε όλα τα τμήματα του Γυμνασίου μας κατά την οποία έγινε ενημέρωση / συζήτηση με τους μαθητές στα παρακάτω κυρίως θέματα. Οι μαθητές παρακολούθησαν επιπλέον σχετικά βίντεο για το τι πρέπει να γνωρίζουμε για να πλοηγούμασε με ασφάλεια στο διαδίκτυο – Κρυφοί κίνδυνοι και παγίδες, β) πώς μπορεί να γίνει καλύτερο το Διαδίκτυο, γ) σε ποιες ιστοσελίδες μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δ) πού μπορεί να καταγγείλει κανείς παράνομο περιεχόμενο η παρενόχληση στο Διαδίκτυο, ε) γιατί είναι σημαντική η ημέρα «Ασφαλούς Διαδικτύου» και τι θα πρέπει να μας υπενθυμίζει.

   1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Οι ίδιοι οι μαθητές αφού ερευνήσουν το θέμα γίνονται πρεσβευτές για τους συμμαθητές τους. Εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών-γονέων. Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του σχολείου. Πρόσκληση ειδικού για ενημέρωση των μαθητών. Συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη σχετική. Έντυπο υλικό μορφοποιημένο από τους μαθητές αναρτημένο στο σχολείο, στην ιστοσελίδα και επίδοση σε κάθε συμμαθητή.

   2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής
   Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 10/2/2015, έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι εξής δράσεις: προβολή όλων των video που μας απέστειλε το Saferinternet.gr καθώς και της ταινίας μικρού μήκους "Το Παντοπωλείον" και εκτενής συζήτηση πάνω σε αυτά. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις του θέματος από μαθητές της Α', Β' και Γ' τάξης αντίστοιχα. Στο τμήμα Βιωματικές Δράσεις της Α' τάξης με θέμα ‘Ασφάλεια στο Διαδίκτυο’ υλοποιήθηκε η δραστηριότητα «Κάρτες περιπτώσεων». Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 ατόμων και μοιράστηκαν 2 κάρτες σε κάθε μαθητή. Οι ομάδες συζήτησαν μεταξύ τους τις κάρτες περιπτώσεων και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης των περιγραφόμενων περιστατικών. Επικροτήθηκαν οι σκέψεις που κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση και δόθηκαν συμβουλές σε περιπτώσεις που οι σκέψεις προέκυψαν από παρόρμηση ή άγνοια, εξηγώντας το λάθος κι επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε η ανάγκη να επιστρατεύουν την κριτική τους ικανότητα πριν ενεργήσουν.
   Δόθηκαν ερωτηματολόγια με «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις» των χρηστών του Διαδικτύου σε ένα τμήμα από κάθε τάξη.

   2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου
   Ενημέρωση μαθητών όλου του σχολείου (ανά τάξη). Προσκεκλημένοι ομιλητές (κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, γιατρός). Απογευματινή ενημέρωση γονέων.

   2o Γυμνάσιο Ναυπάκτου

   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές.

   2o Γυμνάσιο Παιανίας

   Με αφορμή την Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις στα τμήματα Α1 και Α2 του 2ου Γυμνασίου Παιανίας. Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας, έγινε μια σύντομη εισήγηση – ενημέρωση από την Καθηγήτρια Πληροφορικής για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Στη συνέχεια της ώρας πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα "Βαρόμετρο συναισθημάτων", η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών. Τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν τα βίντεο «Το Παντοπωλείο», «Τα λέμε αργότερα, Σάρα!» και «Η μαγεία πίσω από τη μαγεία!». Η ώρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση με αφορμή τα βίντεο.

   2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, οργανώθηκαν στο σχολείο από εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και Αγγλικών, δράσεις και ενημερώσεις προς μαθητές και γονείς. Συγκεκριμένα, έγινε προβολή της ταινίας "Το Παντοπωλείον" καθώς και των ενημερωτικών βίντεο της δράσης  Saferinternet.gr στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, κατάθεση απόψεων και προβληματισμών των μαθητών για την καλύτερη και ορθότερη αντιμετώπιση και αξιοποίηση του διαδικτύου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και παραγωγή ψηφιακού υλικού σε μεγάλη ποικιλία, όπως παρουσιάσεις, κόμιξ, αφίσες, βίντεο, word-clouds. Έγινε ανάπτυξη «μαθήματος» στην ηλεκτρονική τάξη του σχολείου ώστε να υπάρξει συγκεντρωμένο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε αλλά και οι εργασίες των μαθητών.

   3ο Γυμνάσιο Αλίμου
   Στo πλαίσιo του μαθήματος της Πληροφορικής όλοι οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν στο Εργαστήριο τα 8 βίντεο που έστειλε η δράση Saferinternet.gr και ακολούθησε συζήτηση. Δόθηκε στους μαθητές του σχολείου καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες τους, έντυπο υλικό από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι που μας πρότεινε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

   3ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου
   Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18/2/2015, δύο σχετικές ενημερώσεις, μία για τους μαθητές της Α' τάξης και μία για τους μαθητές της Β' τάξης του 3ου Γυμνασίου Αμαρουσίου. Οι μαθητές και των 2 τάξεων παρακολούθησαν 4 βίντεο που προτάθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και η ταινία μικρού μήκους "Το Παντοπωλείο" που ενθουσίασε τους μαθητές. Στο τελευταίο μέρος κάθε ενημέρωσης οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα και έγινε σύντομη συζήτηση πάνω σε θέματα που έθιξαν τα βίντεο. Τη δραστηριότητα οργάνωσε και παρουσίασε ο υποδιευθυντής του σχολείου και πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 κ. Χρήστος Καλλίνης.

   3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

   Δράση μέσα στην τάξη. Δημιουργία ζωγραφιάς.

   4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
   Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου σε μαθητές της Β' τάξης του σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας με θέμα "Τα ανθρώπινα δικαιώματα", πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το ασφαλές διαδίκτυο.
   Προβολή των υποστηρικτικών video, παιχνίδι "κάρτες περιπτώσεων", ακολούθησε συζήτηση με ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών.

   4o Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου
   Χρησιμοποιήθηκε το υλικό της δράσης Saferinternet.gr στην εκδήλωση-ενημέρωση που πραγματοποίησε η κα. Κόντου μαζί με την ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος (17 μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη) για τη φετινή σχολική χρονιά ως δραστηριότητα με θέμα: "Εθισμός στο Διαδίκτυο: Φαινόμενα-Προβληματισμοί-Προτάσεις από τους νέους για τους νέους και όχι μόνο...". Η εκδήλωση έγινε σε όλο το Γυμνάσιο ανά τάξη στους μαθητές της κάθε τάξης και στους αντίστοιχους συναδέλφους καθηγητές των τμημάτων. Η παρουσίασή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία - με πρωτοφανή συμμετοχή στον εποικοδομητικό διάλογο όλων των παιδιών - συζητώντας κι απαντώντας στις περισσότερες ερωτήσεις και απορίες των παιδιών.

   5ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου
   Η υπεύθυνη εκπαιδευτικό κα. Χορταριά πραγματοποίησε ενημέρωση σε μαθητές της Α' γυμνασίου από το 5ο γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου και το 10ο γυμνάσιο Καλλιθέας. Υλοποιήθηκαν εργασίες προαιρετικές (αναζήτηση πληροφοριών κ.α.), προβολές του υλικού του Saferinternet.gr και αρκετή συζήτηση.

   5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
   Εκδήλωση προς γονείς / κηδεμόνες. Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   5ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

   Στις 10 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έγινε ενημέρωση σε δύο τμήματα της Α΄ τάξης. Την επόμενη μέρα έγινε ενημέρωση σε ένα τμήμα της Γ΄τάξης. Η ενημέρωση έγινε προβάλλοντας 2 από τα βίντεο που απέστειλε η δράση Saferinternet.gr: 1) Βίντεο με τη Σάρα και 2) Ταινία μικρού μήκους "Το Παντοπωλείον". Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον. Επιπλέον στην ιστοσελίδα του σχολείου αναρτήσαμε ανακοίνωση σχετικά με την Ημέρα του Ασφαλούς Διαδικτύου με  αντίστοιχα links.

   6o Γυμνάσιο Ηρακλείου
   Στις 10, 11, 12, 13 Φεβρουαρίου και σε ώρες του μαθήματος πληροφορικής, οι μαθητές της Α', Β' και Γ' Γυμνασίου ενημερωθηκαν για την ψηφιακή φήμη και την προστασία της ιδιωτικότητας μέσω παρουσιάσεων. Οι μαθητές παρακολούθησαν διαδικτυακά τα βίντεο που απέστειλε η δράση Saferinternet.gr ως υλικό ακολουθώντας μια εναλλακτική προσέγγιση στην ευαισθητοποίηση για την ορθή χρήση του Διαδικτύου. Aκολουθήσε συζήτηση στην τάξη. Οι μαθητές συμπληρώσαν ερωτηματολόγιο που είχε δοθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου "Δικαιώματα και υποχρεώσεις". Περισσοτερες πληροφορίες και φωτογραφίες υπάρχουν στον ιστοχώρο του σχολείου.

   6o Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας
   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης
   Επίδειξη των προτεινόμενων βίντεο και στη συνέχεια α) συζήτηση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
   και β) δημιουργία σχετικών αφισών από τους μαθητές.

   10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές.

   12ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

   Στις 9, 10, 11, 12, 13 Φεβρουαρίου και σε ώρες του μαθήματος πληροφορικής, οι μαθητές της Α', Β' και Γ' Γυμνασίου ενημερώθηκαν από τα μέλη της ομάδας του προγράμματος αγωγής υγείας του σχολείου μας «Διαδίκτυο: φίλος ή εχθρός;» παρουσιάζοντας τις αιτίες, μορφές, συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισής του διαδικτυακού εκφοβισμού και παίζοντας με τους συμμαθητές τους τα παιχνίδια: «Μετρούν οι αποφάσεις σου στο Διαδίκτυο» και «Αποφεύγοντας τα αρνητικά του Διαδικτύου».Το υλικό μας με τα σταυρόλεξα, ακροστιχίδες, κρυπτόλεξα, puzzles και τα θεματικά ημερολόγια με τις αιτίες, μορφές, συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης του cyber bullying για κάθε ένα από αυτά καθώς και η εκδήλωση μας έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του σχολείου μας.

   Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο
   Το Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο για 5η συνεχή χρονιά είναι ανάμεσα στους πρεσβευτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν: (α) συμμετοχή των καθηγητών Πληροφορικής του σχολείου (Κοντοπίδη Ε. και Μαζωνάκη Μ.) στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Β' Αθήνας στις 29/1/2015 με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Στην εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κος Γεώργιος Κορμάς υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επιστημονικός σύμβουλος Σχολών Γονέων (β) αξιοποίηση των βίντεο που δόθηκαν σαν υλικό στους πρεσβευτές ώστε να γίνουν συζητήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου (γ) αξιοποίηση των κανόνων και του quiz από τον διαδικτυακό τόπο saferinternet.gr καθώς και της ενότητας "Δράση, αλληλεπίδραση" από το εγχειρίδιο "Το Διαδίκτυο που Θέλουμε" (Web We Want) στο μάθημα "Πληροφορική Α' Γυμνασίου" (δ) ενημέρωση των μαθητών για τη Γραμμή Βοηθείας 'help-line 210 6007686' (ε) δημιουργία ψηφιακών έργων (αφίσες) με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο (στ) αποτύπωση μιας υπόσχεσης για ένα καλύτερο Διαδίκτυο αξιοποιώντας και αποδίδοντας στα Ελληνικά σχετικό έντυπο από το Safer Internet UΚ Center (ζ) έκθεση των μαθητικών δημιουργιών σε ανοικτό χώρο του σχολείου, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο.

   Γυμνάσιο Καπανδριτίου
   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές.

   Γυμνάσιο Ψυχικού
   Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε μαθητές και γονείς για το θέμα που αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο με το ειδικό φυλλάδιο της δράσης Saferinternet.gr για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη διπλά βραβευμένη ταινία "Το Παντοπωλείον".

   Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών

   Η σχολική μονάδα του ειδικού γυμνασίου και λυκείου Αθηνών υλοποίησε για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου μια σειρά δράσεων οι οποίες βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στην ταινία μικρού μήκους "Το Παντοπωλείον". Αφού οι μαθητές 4 τμημάτων, 2 από το γυμνάσιο και 2 από το Λύκειο παρακολούθησαν την ταινία στην ώρα του μαθήματος της Πληροφορικής, ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που θίγονται και πώς οι μαθητές τα αντιλαμβάνονται. Ο εκπαιδευτικός σε ρόλο συντονιστή παρακίνησε τους μαθητές να αναφέρουν τυχόν γνώσεις πληροφορίες που είχαν για τα θιγόμενα θέματα. Κατόπιν οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου ξεχωριστά δημιούργησαν 2 δικά τους βίντεο (οι μαθητές του γυμνασίου με τη χρήση των κόμιξ στα οποία παρουσίαζαν τα θιγόμενα θέματα και ενημέρωναν τους υπόλοιπους μαθητές των σχολείων τους. Τα 2 έργα παρουσιάστηκαν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε μια μικρή εμβόλιμη δράση στο ημερήσιο πρόγραμμα στο σύνολο της σχολικής μονάδας και οι μαθητές- δημιουργοί σε ρόλο παρουσιαστή/συντονιστή πλέον απάντησαν σε τυχόν ερωτήσεις των υπόλοιπων μαθητών του σχολείου.

   Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά
   Στις 10 Φεβρουαρίου το σχολείο μας συμμετείχε στις δράσεις της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 με έκθεση οκτώ πόστερ που περιείχαν συλλογικά κείμενα και σχέδια μαθητών μας και μαθητών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια γαλλόφωνου διαθεματικού έργου eTwinning «Οδυσσέας 2015 : ο ιστός της Πηνελόπης» που έχει ως θέμα του την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
   Στη δράση συμμετείχαν τα τμήματα Β2 και Β3. Τις δημιουργίες (κείμενα και σχέδια)  επιμελήθηκαν στο μάθημά τους οι καθηγητές του σχολείου μας κα Αγγελή, κος Μαλμέν και κα Σταυροπούλου.

   Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα
   Έγινε παρουσίαση σε μαθητές Γυμνασίου των βίντεο σχετικά με το ασφαλές διαδίκτυο. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές από την οποία οι ίδιοι κατέληξαν στα εξής αποτελέσματα: 1) βάζω τα προσωπικά όρια μου στη χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, 2) συμβουλεύομαι τους γονείς μου ή άλλους ειδικούς για το που θα φτάσουν αυτά τα όρια, 3) η πραγματική ζωή έχει ομορφιές που δεν τις βρίσκεις στη διαδικτυακή ζωή, 4) δε μπορώ να ανταποκριθώ σε όλες τις δυνατότητες που μου δίνει ο κόσμος του διαδικτύου για αυτό επιλέγω ορισμένες, 5) "ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός", 6) με την αυτοσυγκράτηση, τον αυτοέλεγχο και την κριτική σκέψη προφυλάσσω τον εαυτό μου από εθιστικές συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι πάντα φανερές και ευδιάκριτες, 7) Εγώ πρέπει να χρησιμοποιώ το μέσο (κινητό) και όχι αυτό εμένα.

   1ο Γενικό Λύκειο Βριλισσίων
   Για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων και τους διαδρόμους του σχολείου αφίσες του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου καθώς και αφίσες με χρήσιμους συνδέσμους ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και να βρίσκουν εύκολα τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων. Τα μέλη της ομάδας της ερευνητικής εργασίας «Το διαδίκτυο όπως το θέλω εγώ», με την επίβλεψη της υπεύθυνης καθηγήτριας (Α. Βέλτσου), έφτιαξαν από τις προηγούμενες ημέρες ερωτηματολόγια σχετικά με την χρήση του διαδικτύου και τα μοίρασαν κυρίως στους μαθητές της Α΄τάξης. Μετά την επεξεργασία των απαντήσεων επικεντρώθηκαν στις κυρίως λανθασμένες απαντήσεις για να τις χρησιμοποιήσουν για ενημέρωση των μαθητών. Η ίδια ομάδα διοργάνωσε εκδήλωση για την Α’ Λυκείου. Στην εκδήλωση αυτή προβλήθηκαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχε διενεργηθεί και βίντεο από το υλικό για τους πρεσβευτές. Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνιζε η καθηγήτρια της Πληροφορικής κ. Ε. Παπαθωμαΐδου. Φωτογραφίες της εκδήλωσης υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου. Το ερωτηματολόγιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο διαδίκτυο (υλικό πρεσβευτών) μοιράστηκε μέσα στην τάξη σε μαθητές της Γ΄ και έγινε σχετική συζήτηση.

   1ο ΓΕΛ Βύρωνα

   Στο πλαίσιο του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής και Πολυμέσα/Δίκτυα, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν webinars σχετικά με την Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πραγματοποιήθηκαν ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες σχετικά με την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τον ιστοτόπο του ΠΣΔ. Στη δραστηριότητα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις online”, οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα τα ερωτηματολόγια επιλέγοντας 5 δικαιώματα και 5 υποχρεώσεις που θεωρούν πιο σημαντικές από τη λίστα. Με βάση τις απαντήσεις μαθητών της Α λυκείου δημιουργηθήκαν οι αντίστοιχοι πίνακες κατανομής και τα αντίστοιχα διαγράμματα, τα οποία συζητήθηκαν - σχολιάστηκαν με τους μαθητές..

   1ο Γενικό Λύκειο Νέας Μάκρης
   Ημερίδα ενημέρωσης για τους μαθητές της Α' λυκείου.

   1ο Γενικό Λύκειο Υμηττού

   Εκδήλωση στο σχολείο με τη βοήθεια μαθητών.

   2o ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής

   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας εκδηλώσεις και συζητήσεις για ένα ασφαλές διαδίκτυο με συμμετοχή της Α' και Γ΄τάξης.

   2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου
   Στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου μας, Καραπατής Γεώργιος, που ορίστηκε είναι Πρεσβευτής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, οργάνωσε δράσεις ενημέρωσης των μαθητών. Για κάθε τάξη αφιερώθηκε μία διδακτική ώρα, οι μαθητές πέρασαν στο αμφιθέατρο, όπου παρουσιάστηκαν επιλεγμένα video μέσω της πλατφόρμας YouTube, ακολουθώντας μια εναλλακτική προσέγγιση στην ευαισθητοποίηση για την ορθή χρήση του Διαδικτύου, που ήταν εύληπτα και ευχάριστα για τους μαθητές.
   Σχολιάστηκαν και επισημάνθηκαν τα νοήματά τους, δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης στους μαθητές και τέλος, για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, τους δόθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο «Δικαιώματα και υποχρεώσεις online». Μετά από στατιστική μελέτη των απαντήσεων των μαθητών προέκυψαν τα αποτελέσματα που επισυνάπτουμε στο  αρχείο. Οι απαντήσεις ταξινομήθηκαν ανά τάξη και βέβαια συνολικά σαν σχολική μονάδα.

   2ο ΓΕΛ Πεύκης
   Στις δράσεις για τον εορτασμό της Ημέρας συμμετείχε η Α' Λυκείου. Η εκδήλωση διάρκειας 75 λεπτών υλοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Διανεμήθηκε το ερωτηματολόγιο "Δικαιώματα και Υποχρεώσεις", οι μισοί μαθητές  πήραν εκείνο που αφορούσε τα Δικαιώματα και οι υπόλοιποι εκείνο που  αφορούσε τις Υποχρεώσεις. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων έγινε από ομάδα τεσσάρων μαθητών, δύο ανά  ερωτηματολόγιο. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα με τη βοήθεια του υπολογιστικού φύλλου  και ζητήθηκε η γνώμη των μαθητών σχετικά με αυτά.
   Στη συνέχεια με τον προβολέα του σχολείου προβλήθηκαν 3 από τα βίντεο που απέστειλε το Saferinternet.gr καθώς και η βραβευμένη ταινία "Το Παντοπωλείον". Μετά την προβολή υπήρχε χρόνος για συζήτηση - σχόλια. Αναρτήθηκαν φυλλάδια και μπροσούρες σχετικές με το θέμα στον Πίνακα Ανακοινώσεων του σχολείου.

   3ο ΓΕΛ Πετρούπολης
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   3ο Γενικό Λύκειο Υμηττού
   Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ροζαλίας Σπυροπούλου, πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες στη Β΄και Γ΄τάξη σχετικά με την ασφαλή χρήση και τις συνεργατικές δυνατότητες του διαδικτύου, αξιοποιώντας τα βίντεο καθώς και το ''Παντοπωλείο'' της δράσης Saferinternet.gr. Επίσης, στο πλαίσιο των δημόσιων παρουσιάσεων, στο σύνολο των μαθητών και μαθητριών,των Ερευνητικών Εργασιών της B΄τάξης με θέμα αναπαραστάσεις της εφηβικής ζωής σε μορφές τέχνης, παρουσιάστηκε συλλογική μαθητική εργασία για την ''εξάρτηση από το διαδίκτυο'', αξιοποιώντας και εκπαιδευτικά υλικά από τον ιστότοπο www.saferinternet.gr.

   4ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   4ο ΓΕΛ Πετρούπολης
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   1ο ΕΠΑΛ Πειραιά
   Προβλήθηκαν όλα τα βίντεο και η διπλά βραβευμένη ταινία "Το Παντοπωλείον" που στάλθηκαν από το τη δράση Saferinternet.gr και ακούστηκε το μουσικό clip που δημιουργήθηκε από το σχολείο μας για την περσινή αντίστοιχη μέρα. Στη συνέχεια με αφορμή τις προβολές ακολούθησε συζήτηση για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου με τους μαθητές που πήρε και τη μορφή παιχνιδιού- quiz χρησιμοποιώντας το υλικό από την ιστοσελίδα του Saferinternet.gr. Τέλος, οι μαθητές δημιούργησαν δικές τους σχετικές αφίσες και δικά τους βιντεάκια μοντάροντας υλικό που είχαν στη διάθεσή τους. Όλα αυτά προβλήθηκαν στη συνέχεια στους συμμαθητές τους και αναρτήθηκαν σε διάφορα σημεία και στον ιστότοπο του σχολείου.

   1ο ΕΠΑΛ Υμηττού
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαμε στον εορτασμό της ημέρας ασφαλούς Διαδικτύου.  Η δράση μας είχε τον ακόλουθο χαρακτήρα: ανάρτηση του λογότυπου στις αίθουσες και πίνακα ανακοινώσεων προκειμένου όλοι να ευαισθητοποιηθούν στη δράση της ημέρας. Στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου δόθηκε ως υλικό ενημέρωσης το φύλλάδιο για το Διαδικτυακό εκφοβισμό (από το απεσταλμένο υλικό) με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν ως καθηγητές του σχολείου αλλά κυρίως ως γονείς που φροντίζουν για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους. Στη συνέχεια στις αίθουσες πληροφορικής του σχολείου και σε συνεργασία με τους καθηγητές της πληροφορικής προβλήθηκαν η ταινία ‘’Το Παντοπωλείο’’ και τα όλα βίντεο. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και ανταλλαγή πολύτιμων γνώσεων σε θέματα που αφορούν γενικότερα τη χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Σε συνεργασία με καθηγητές του σχολείου που ευαισθητοποιήθηκανδουλέψαμε κάποιες από τις εκπαιδευτικές ασκήσεις του υλικού, όπως τα Δικαιώματα και τις Υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο και το συναισθηματικό βαρόμετρο. Φάνηκε ότι οι μαθητές μας αν και είναι ενημερωμένοι στα θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου και γνωρίζουν βασικές αρχές προστασίας , παρόλα αυτά απαιτείται αρκετή συναισθηματική εκπαίδευση στην επικοινωνία μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

   1ο ΠΠ ΓΕΛ Αθήνας "Γεννάδειο"
   Κατά τη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στις παρακάτω δράσεις, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες των 4-5 ατόμων: 10΄παρακολούθηση και συζήτηση των βίντεο : «Τα λέμε αργότερα, Σάρα!» - «Δεν είσαι πάντα τόσο ανώνυμος όσο νομίζεις!»- «Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;». 10΄ενημέρωση των μαθητών/τριών για τη ψηφιακή φήμη, τη ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό αποτύπωμα : χρησιμοποιήθηκε η παρουσίαση του κου Κορμά για την ψηφιακή φήμη & ακολούθησε η τεχνική του καταιγισμού ιδεών σε κάθε ομάδα και συζήτηση για το τι είναι «ψηφιακή ταυτότητα». 10΄ κάθε ομάδα για τη Δραστηριότητα "Βαρόμετρο συναισθημάτων": κάθε μέλος της ομάδας επέλεγε ανώνυμα μία κάρτα που περιέγραφε κάτι που τον ενοχλούσε και της έδινε ένα αριθμό από το 1-10 ανάλογα με το πόσο ενοχλητικό θεωρούσε ότι ήταν αυτό που περιέγραφε η κάρτα. Έπειτα έγινε ανάρτηση σε πίνακα με κλίμακα από το 1-10, όπου αναρτήθηκαν οι κάρτες από όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄τάξης. 10’ κάθε ομάδα για τη δραστηριότητα "Δικαιώματα και υποχρεώσεις online": η κάθε ομάδα επέλεξε 5 υποχρεώσεις και δικαιώματα για τις online συμπεριφορές που θεωρεί ότι πρέπει να έχει όποιος χρησιμοποιεί το διακίκτυο με στοχο να μην καταπατώνται τα δικαιωματά του αλλά και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους: στο τέλος έγινε ανάρτηση σε Πίνακα των online Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων των μαθητών που τοποθετήθηκε σε σημείο όπου όλες οι τάξεις μπορούσαν να ενημερωθούν.

   3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης
   Δράση στην τάξη με μαθητές.

   2ο ΕΠΑΛ Ιλίου

   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών-γονέων. Ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   17ο Γενικό Λύκειο Αθηνών
   Παρουσίαση στο Εργαστήριο Πληροφορικής σε μαθητές όλων των τάξεων. Ανάρτηση υλικού (poster,comic, ποιήματα κλπ) σε κεντρικό πίνακα παρουσιάσεων των εργασιών μας του σχολείου. Προώθηση υλικού διαμέσου της σελίδας του σχολείου μας, δημιουργία blog από τους μαθητές του μαθήματος Πολυμέσα- Δίκτυα.

   Εσπερινό Λύκειο Αγίου Δημητρίου
   Για τον εορτασμό της Ημερας οργανώσαμε συζητήσεις με τους ενήλικους, στην πλειοψηφία τους,
   μαθητές και μαθήτριές μας στις 4 ξεχωριστές τάξεις του σχολείου. Χρησιμοποιήσαμε βιντεάκια από τον ιστότοπό του Saferinternet.gr, τυπώσαμε τα φυλλάδια που μας ενδιέφεραν περισσότερο. Επιπλέον, έγινε προβολή της βραβευμένης ταινίας "Το Παντοπωλείον" και των βίντεο που μας απέστειλε το Saferinternet επιλέγοντας αυτά που ταίριαζαν με τα ενδιαφέροντα των μαθητών τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τις οικογένειές τους.

   Pierce - Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: α) ομιλία από την πρόεδρο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας,κ. Σταματούδη Ειρήνη, με θέμα «Διαδίκτυο και Πνευματική Ιδιοκτησία». Την ομιλία παρακολούθησαν μαθητές της Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου, β) ομιλία στο θέατρο του σχολείου με θέμα την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από παιδιά και εφήβους με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κατσούλη, γ) δημιουργία του Κώδικα Διαδικτυακής Κυκλοφορίας, «ερμηνεύοντας» με φαντασία τα σήματα του ΚΟΚ έτσι ώστε να συμβουλεύουν και να προτρέπουν σε σωστές πρακτικές, δ) δημιουργία με πλαστικό πηλό τη φιγούρα του SID 2015. Η φιγούρα χρησιμοποιήθηκε σε φωτογράφηση για σχετική αφίσα, ε) ενημέρωση για τον διαδικτυακό εκφοβισμό καθώς και διεξαγωγή έρευνας για θέματα εκφοβισμού. Από τα ερωτηματολόγια δημιουργούνται νέφη λέξεων όπου οπτικοποιούνται τα συναισθήματα των μαθητών, ζ) διαγωνισμός wallpaper με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η) διαγωνισμός αφίσας με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο . Εκτύπωση και προβολή σε χώρους του σχολείου, στ) δημιουργία παρουσιάσεων / βίντεο όπου μέσα από διαλόγους μαθητών σκιαγραφούνται οι κίνδυνοι και προτείνονται καλές πρακτικές, θ) εκπόνηση έρευνας από τους μαθητές του γυμνασίου με θέματα τη χρήση του facebook καθώς και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι μαθητές συνέλεξαν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια και επεξεργάστηκαν τα στοιχεία. Στη τάξη συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας.

   Εκπαιδευτήρια "Ο Ταξιάρχης"

   Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, αποφασίσαμε να κάνουμε και φέτος πράξη το σύνθημα «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο διαδίκτυο». Ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώσαμε εκδήλωση ενημέρωσης για τους μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας (Γ΄ - ΣΤ΄). Οι μαθητές, στο α΄ μέρος της εκδήλωσης, παρακολούθησαν βίντεο και περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα Saferinternet.gr. Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης, δημιούργησαν ατομικές και ομαδικές εργασίες, με μηνύματα και συμβουλές για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους και των γονέων τους. Επίσης διεξήχθη η έρευνα για τα «Δικαιώματα και τις υποχρεώσεις online», τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα στο σύνδεσμο. Την ίδια μέρα το απόγευμα είχαμε προσκαλέσει στο σχολείο τους γονείς των μαθητών. Η ενημέρωσή τους έγινε από τους δασκάλους Δ΄ και Ε΄ τάξης, κ. Γέραλη Κατερίνα και κ. Ξενάκη Νίκο, αντίστοιχα. Επίσης, η κ. Γέραλη Κατερίνα συμμετείχε την ίδια μέρα, ως εκπρόσωπος του σχολείου μας, στην τηλεκπαίδευση «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015: esafety και eTwinning ενώνουν τις δυνάμεις τους!» με εισηγητή τον κ. Άρη Λούβρη. Την επόμενη μέρα, οι μαθητές παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η φάρμα του διαδικτύου» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, ολοκληρώνοντας έτσι τις δράσεις για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου 2015.

   Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας & Γραφείο Νεότητος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
   Εκδήλωση προς γονείς / κηδεμόνες.

   Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε δράση ευαισθητοποίησης στους μαθητές της Ε΄και ΣΤ¨τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας με θέμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» με παρουσίαση ppt, συζήτηση, παίξιμο ρόλων με υποθετικά σενάρια παρενόχλησης στο φυσικό και εικονικό κόσμο και αντιμετώπιση από τα παιδιά. Έγινε προβολή του βίντεο ¨Δεν είσαι πάντα τόσο ανώνυμος όσο νομίζεις¨και συζήτηση αναφορικά με αυτό.
   Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, παρουσίαση στο 3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας, στα παιδιά της Β΄ τάξης του προγράμματος E-Twinning, με ppt, συζήτηση και σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις των στοιχείων που δημοσιοποιούμε στα κοινωνικά δίκτυα. Προβλήθηκαν: ¨Η μαγεία, πίσω από την μαγεία¨ & ¨Τα λέμε αργότερα Σάρα¨.
   Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, εκδήλωση στο Δημαρχείο Σαλαμίνας για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέμα τον διαδικτυακό εθισμό, το cyber bullying και το γονικό έλεγχο. Συμμετείχε ομάδα μαθητών της Α΄Λυκείου η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού ερωτηματολογίου που δημιουργήθηκε για τις συνήθειες χρήσης του μέσου από τους συνομιλήκους τους και το ρόλο της εκπάιδευσης.

   Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
   Προωθήθηκε το μίνι-κουίζ της Δράσης Saferinternet.gr για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο μέσα από το κανάλι μας στο Facebook με σχετική ενημέρωση προς συμπλήρωση. Παράλληλα ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περίπου 800 ενήλικα μέλη μας. Ενημερώθηκε η "γωνιά" στον ιστοχώρο του ΣΕΠ σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015. Αναρτήθηκε ανακοίνωση που απευθύνεται σε όλα τα μέλη του ΣΕΠ σχετικά με τη φετινή δράση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
 • Νομός Αχαϊας
  • 10θ/σιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου
   Την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιόρτασε το σχολείο μας με διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις στις 12 και 13 Φεβρουαρίου για τους μαθητές της Στ΄ και τους μαθητές της Δ΄τάξης σχετικά με τη σωστή χρήση του Διαδικτύου.Οι μαθητές της Δ΄τάξης παρακολούθησαν τα βίντεο από την ιστοσελίδα του Saferinternet: «Ο εφιάλτης», «Η γη είναι επίπεδη» και «Βλέπεις κάτι παράξενο; Ζήτησε βοήθεια!» και συζήτησαν για θέματα ασφάλειας και σωστής χρήσης του Διαδικτύου. Έπαιξαν το παιχνίδι «Μέσα από το άγριο δάσος του ιστού» από την ιστοσελίδα του Saferinternet και πραγματοποίησαν τη δραστηριότητα «Βαρόμετρο συναισθημάτων», στη συνέχεια συζήτησαν και αντάλλαξαν προσωπικές εμπειρίες. Οι μαθητές της Στ΄τάξης είδαν το ενημερωτικό webinar του Saferinternet με τίτλο «Facebook: ορθή διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων». Επιπλέον, είδαν τα βίντεο «Δεν είσαι πάντα τόσο ανώνυμος όσο νομίζεις», «Εσύ αποφασίζεις τι πρέπει να γνωρίζουν οι άλλοι για σένα!» και από την ιστοσελίδα του saferinternet το βίντεο «Ψάρεμα προσωπικών δεδομένων» και πραγματοποίησαν και τις δραστηριότητες "Βαρόμετρο συναισθημάτων" και "Κάρτες περιπτώσεων" πάνω στις οποίες ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών. Φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις είναι διαθέσιμο στο blog του σχολείου.

   15o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
   Γιορτάσαμε την Τρίτη 10/2/2015 την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με τους μαθητές των Γ', Δ', Ε', Στ' τάξεων του σχολείου μας με το υλικό από τη δράση Saferinternet.gr. Παίξαμε και δημιουργήσαμε το Βαρόμετρο Συναισθημάτων παρατηρώντας πως η ίδια κατάσταση μπορεί να αξιολογείτε διαφορετικά από κάθε παιδί και πως πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Συζητήσαμε τους τρόπους αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων, που τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, με τις κάρτες περιπτώσεων. Απαντήσαμε σε ερωτηματολόγια πάνω στη διαδικτυακή ασφάλεια από πλευράς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, επιλέγοντας 5 από το κάθε ένα που τα παιδιά θεωρούσαν σημαντικά, ετοιμάζοντας έτσι το "Excel"με τα αποτελέσματα. Είδαμε τα βίντεο που πραγματικά προβλημάτισαν και πυροδότησαν συζητήσεις. Δημιουργήσαμε το e-book με cartoons τα οποία έφτιαξαν μόνα τους τα παιδιά πάνω στα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέχουν κατά την πλοήγησή τους.

   50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

   Για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τις παρακάτω δράσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του μήνα. Στις 4 Φεβρουαρίου ο κος Μακροδήμος Νικόλαος, μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου κο Χουλιάρα Σπύρο διοργάνωσε απογευματινή συνάντηση - συζήτηση με γονείς των μαθητών, με θέμα "Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο". Σε αυτή την συνάντηση, παρουσιάστηκε στους γονείς η δράση Saferinternet.gr και έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου, τις ώρες του μαθήματος Τ.Π.Ε. έγινε προβολή των βίντεο στους μαθητές και ακολούθησε συζήτηση για θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την παρενόχληση από το διαδίκτυο.

   Δημοτικό Σχολείο Βραχναίικων
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 τα παιδιά των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας δημιούργησαν comics με θέματα σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Κατόπιν τα comics αυτά εκτέθηκαν στο σχολικό χώρο και μπόρεσαν να τα θαυμάσουν και οι γονείς των μαθητών. Επίσης, τα παιδιά έπαιξαν χρησιμοποιώντας τις κάρτες περιπτώσεων που εστάλησαν από το Saferinternet.gr. Η δράση αυτή ακολούθησε μια σειρά δρασεων σε σχέση με το ασφαλέστερο διαδίκτυο. Προηγήθηκε ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα όπως η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, η καταλληλότητα και η αξιοπιστία των διάφορων ιστοσελίδων, οι ιοί, η ηλεκτρονικές απάτες, τα πνευματικά δικαιώματα, το bullying και το grooming μέσω του διαδικτύου. Οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και συζήτησαν τις απορίες τους με τους δασκάλους τους.

   Δημοτικό Σχολείο Δεμενίκων
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, γιορτάσαμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στο σχολείο μας, και όχι μόνο την ημέρα αυτή, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δυο εβδομάδων περίπου. Κατ'αρχήν υπήρξε παρουσίαση και σχετική ενημέρωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας από τους φετινούς πρεσβευτές, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το θέμα, ώστε να γίνει καλύτερα και η διάχυση στους μαθητές. Τυπώθηκε και μοιράστηκε σχετικός οδηγός στους εκπαιδευτικούς και δόθηκαν επίσης πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό. Η πιο συστηματική ενημέρωση έγινε στους μαθητές των τμημάτων των τριών τελευταίων τάξεων. Παρουσιάσεις και συζήτηση, αναστοχασμός, εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ήταν μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Μαθητές της ΣΤ' τάξης στη συνέχεια δημιούργησαν παρουσιάσεις με χρήση του λογισμικού Microsoft Powerpoint. Μαθητές της Ε' τάξης ηχογράφησαν υπέροχα σποτάκια σχετικά και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, τα οποία και ανέβηκαν στο European School Radio. Μαθητές της Δ' τάξης ζωγράφισαν σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επιπλέον, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έγινε προβολή της βραβευμένης ταινίας του Saferinternet.gr με τίτλο "Το Παντοπωλείο", καθώς και άλλων σχετικών ενημερωτικών βίντεο από τους πρεσβευτές, ακολούθησε συζήτηση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση.

   2ο Γυμνάσιο Παραλίας Πατρών
   Εκδήλωση προς γονείς / κηδεμόνες. Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτάξη
   Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου η ομάδα των "Κοινωνικών Λειτουργών ΕΝτάξη" πραγματοποίησε δράσεις ενημερώσης - ευαισθητοποίησης για την ασφαλή και με μέτρο πλοήγηση των μαθητών στο Διαδίκτυο. Οι προαναφερόμενες δράσεις έγιναν σε συνεργασία με το τμήμα Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Διευθ/σης Εκπαίδευσης Αχαΐας και με την παρουσία σχολείων του κέντρου της πόλης των Πατρών . Περίπου 100 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού μαζί με τους 4 δασκάλους- συνοδούς τους ενημερώθηκαν μέσα από συμμετοχικές δράσεις .Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που πήραν μέρος στη δράση μας ήταν 14. Η δράση φιλοξενήθηκε σε portal της πόλης με εκτενείς αναφορές διαδίντας περαιτέρω το μήνυμα της ημέρας.
 • Νομός Βοιωτίας
  • 6ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
   Το σχολείο μας συμμετείχε στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Αναλυτικά συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί και οι τάξεις Στ1, Στ2, Ε1, Ε2, Δ1, Δ2. Και στις τρεις τάξεις έγινε προβολή της ταινίας « Το Παντοπωλείον» και επιλογή από τα βιντεάκια που μας έστειλε η δράση Saferinternet.gr. Ακολούθησε συζήτηση μέσα στην τάξη. Επιπλέον στις τάξεις ΣΤ και Ε δόθηκαν τα ερωτηματολόγια για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και μόλις ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με τη βοήθεια και των οδηγιών που υπήρχαν, σχολιάσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας .Τέλος στην Στ τάξη τα παιδιά δούλεψαν με τις "Κάρτες περιπτώσεων" και αφού τις μελετήσαν στις ομάδες τους, τις συζήτησαν στην τάξη, αναφέροντας παράλληλα και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τέλος όλα τα παιδιά ενημερώθηκαν για την υπηρεσία που μπορούν να απευθύνονται αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το διαδίκτυο.

   2ο Γυμνάσιο Θήβας
   Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο κάθε τμήμα του Γυμνασίου ξεχωριστά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και προβλήθηκαν επιλεγμένα βίντεο  που μας απέστειλε η δράση Saferinternet.gr κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
 • Νομός Γρεβενών
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών
   Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης με το συντονισμό της καθηγήτριας πληροφορικής Λιάμπα Θεοδούλας έγιναν πρεσβευτές του συνθήματος «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», προωθώντας και ενισχύοντας την τεράστια σημασία της συνένωσης των δυνάμεων όλων μας για να κάνουμε το διαδίκτυο ασφαλέστερο για όλους μας. Στο πλαίσια αυτού του εορτασμού την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν στους μαθητές από τους μαθητές, οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης αυτών μέσω θεατρικών δρώμενων, βίντεο, παρουσιάσεων και φυσικά εποικοδομητικής συζήτησης και διαλόγου. Στο τέλος μοιράστηκαν στα παιδιά σελιδοδείκτες με συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Πριν την εκδήλωση φυσικά οι μαθητές της ΣΤ' τάξης συμμετείχαν σε δράσεις και δραστηριότητες κατά την διάρκεια των μαθημάτων πληροφορικής, προκειμένου να ενημερωθούν και να γνωρίσουν οι ίδιοι πρώτα τους κινδύνους και να μεταδώσουν στη συνέχεια το σύνθημα και στους συμμαθητές τους.  Ενημερώθηκαν, έκαναν quiz, και ζωγράφισαν αφίσες και συνθήματα για την εκδήλωση.

   4o Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών
   Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο, κατά τη διάρκεια της οποίας, όλοι οι μαθητές και οι γονείς είχαν την  ευκαιρία να παρακολουθήσουν λεπτομέρειες για την ασφαλή πλοήγηση στο  διαδίκτυο καθώς και πρακτικές μεθόδους αποφυγής κινδύνων, μέσα από μια  παρουσίαση που περιείχε μικρές ιστορίες με comics που δημιούργησαν τα  ίδια τα παιδιά της έκτης τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενες από  συμβουλές αποφυγής των κινδύνων και ενημερωτικά βίντεο. Ακολούθησαν  δύο θεατρικές παραστάσεις και ένα μουσικό τραγούδι που τον ρόλο των  μικρών ηθοποιών και τραγουδοποιών ανέλαβαν οι ίδιοι μαθητές. Ο χώρος στολίστηκε με αφίσες που δημιούργησαν τα παιδιά με χρυσούς  κανόνες για ασφαλή χρήση διαδικτύου. Στο τέλος μοιράστηκε σε όλους  τους μαθητές ένας σελιδοδείκτης με τους σημαντικότερους κανόνες για  ασφαλεστερο διαδίκτυο. Επίσης, τα comics των μαθητών με τις ιστορίες  τους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, στόλισαν ένα ημερολόγιο και  μέρος των χρημάτων που εισπράξαμε διατέθηκαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.
   Τα παιδιά κατανόησαν με βιωματικό τρόπο: με comics που είναι πολύ  προσιτά προς αυτά, θεατρικά και τραγούδια ότι ο τρόπος χρήσης του  διαδικτύου είναι εκείνος που καθορίζει το βαθμό επικινδυνότητάς του. Τις επόμενες μέρες  ακολούθησε συζήτηση με όλους τους μαθητές στο εργαστήριο της  πληροφορικής για να καταγράψουμε τις αντιδράσεις και τις εντυπώσεις  των παιδιών αλλά και για να διευκρινήσουμε τυχών απορίες. Με έκπληξη  διαπιστώσαμε πως ακόμη και τα μικρότερα παιδιά είχαν καταλάβει όλα  εκείνα τα σημαντικά μηνύματα που είχαμε να τους μεταδώσουμε. Την ευθύνη για την προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης είχε η  καθηγήτρια Πληροφορικής Καρανάτσιου Σπυριδούλα, με τη συνεργασία  της Θεατρολόγου Μαργαρίτας Δεληαγγέλου, και του Μουσικολόγου Νίκου  Τσιμπετονίδη (τραγούδια σε μουσική δική του).
 • Νομός Δράμας
  • 5ο Γυμνάσιο Δράμας
   Την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις προς τους μαθητές και μαθήτριες και αρκετές από τις δραστηριότητες που προτείνονται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών από το Saferinternet.gr. Οι μαθητές ανακάλυψαν μέσα από παρακολούθηση video, διαδραστικών παιχνιδιών και συζήτησης τους κινδύνους που «κρύβει» η μη σωστή χρήση του διαδικτύου όπως: Κίνδυνοι στην ηλεκτρονική αλληλογραφία (email), Παραπληροφόρηση, Εκφοβισμός στο διαδίκτυο (cyber-bullying), εισβολείς, κίνδυνοι στο facebook, sexting, grooming, εθισμός στο διαδίκτυο,  χρήση των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Πραγματοποιήθηκε προβολή της  ταινίας μικρού μήκους "Το Παντοπωλείον" και θα ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Η ενημέρωση έγινε στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.

   ΚΕΠΛΗΝΕΤ Δράμας
   Υλοποίηση ομιλιών.
 • Νομός Δωδεκανήσου
  • Γυμνάσιο Κρεμαστής Ρόδου
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκαν δράσεις - ενημερώσεις των μαθητών του σχολείου ξεκινώντας με μια σύντομη ανακοίνωση-κείμενο στην προσευχή από μαθητές του σχολείου. Διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στο σύλλογο διδασκόντων και στο σύλλογο κηδεμόνων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Σε συνεννόηση με το Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση – προβολή διάρκειας 40΄- 45΄ ανά τάξη του σχολείου και στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση στη 2η διδακτική ώρα  για την Α΄ τάξη, την 3η διδακτική ώρα για τη Β΄ τάξη και στη 4η διδακτική ώρα για την Γ΄ τάξη. Επίσης, έγινε προβολή των όλων βίντεο που έστειλε η δράση Saferinternet.gr. Μετά από την παρουσίαση και τον προβληματισμό των μαθητών δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε έντυπο με οδηγίες για τις ρυθμίσεις απορρήτου στο facebook. 
 • Νομός Έβρου
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης
   Καθώς η 10η Φεβρουαρίου ήταν μέρα αφιερωμένη στην “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου” το διδακτικό ωράριο της τάξης (συνολικά 4 ώρες του εκπ/κου - πρεσβευτή) προσαρμόστηκε έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις, βασισμένες στο υλικό που μας είχε αποσταλεί, προγραμματισμένες εργασίες. Ειδικότερα στη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης ώρας έγινε διερεύνηση των αντιληψεων και των συμπεριφορών των μαθητών σχετικά με την πλοήγηση και την προφύλαξη στο διαδίκτυο με την μορφή ερωτήσεων αλλά και ελεύθερης συζήτησης. Προβλήθηκε η ταινία “Το Παντοπωλείον”, δυο φορές, μια φορά για να έχουν την πρώτη επαφή με τα θέματα που θα διαπραγματευόμασταν κατά την διάρκεια της ημέρας, και μια φορά με παύσεις ανάμεσα στις διάφορες ιστορίες για συζήτηση και εμβάθυνση των φαινομένων. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε κάποιες από τις υπόλοιπες ταινίες που προτάθηκαν για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο. Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση των μαθητών στην ταινία “Τα λέμε αργότερα Σάρα”. Η τρίτη ώρα ήταν αφιερωμένη στις δραστηριότητες με τις κάρτες που προτάθηκαν και στις σχετικές συζητήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες ενώ την τέταρτη ώρα, οι μαθητές σχεδίασαν τις δικές τους αφίσες με μηνύματα για την “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου”.Οι φωτογραφίες από τις δραστηριότητες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του τμήματος.

   Γυμνάσιο Σουφλίου
   Το σχολείο στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής, πραγματοποίησε δράσεις με θέμα την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και την προστασία προσωπικών δεδομένων.  Η θεματολογία των δράσεών αφορούσε μεταξύ άλλων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας στο Διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές απειλές, την πνευματική ιδιοκτησία και προστασία λογισμικού. Χρησιμοποιήθηκε μέρος του υλικού του Saferinternet.gr, ενώ δημιουργήθηκε και ένας ηλεκτρονικός τοίχος με μηνύματα που έγραψαν οι μαθητές της Α' Γυμνασίου του σχολείου.

   2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ορεστιάδας
   Στο πλαίσιο της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» την Τρίτη 10/02/2015  πραγματοποιήθηκε 2ωρη ενημερωτική δράση, για πρώτη φορά, στο Σχολείο  Δεύτερης Ευκαιρίας Ορεστιάδας. Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για τους  εκπαιδευόμενους για να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να  συζητήσουν για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Αξιοποιήθηκε το υλικό που εστάλη από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς  Διαδικτύου και συγκεκριμένα η δραστηριότητα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις online». Παρουσιάστηκαν  και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις των εκπαιδευομένων  στο αντίστοιχο ερωτηματολόγιο. Προβλήθηκε η ταινία «Το Παντοπωλείο» και συζήτηση για τις  περιπτώσεις που παρουσιάζονται σ’ αυτή. Προβολή όλων των βίντεο τα οποία σχολιάστηκαν από τους εκπαιδευόμενους περισσότερο  με την ιδιότητα του γονέα.
 • Νομός Ευβοίας
  • 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς.

   4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αξιοποιώντας το προτεινόμενο υλικό του Saferinternet.gr διένειμαν στους μαθητές ερωτηματολόγια για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο Διαδίκτυο και στηριζόμενοι σε ενημερωτικό υλικό ενθάρρυναν τον διάλογο μέσα στην τάξη σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Παράλληλα, προβλήθηκαν προτεινόμενα από την ιστοσελίδα σας βίντεο και τηλεοπτικά σποτ συναφούς θεματολογίας. Ορισμένοι μαθητές εμπνεύστηκαν και επιδόθηκαν σε εικαστικές δημιουργίες εκ των οποίων επελέγη έργο με το οποίο συμμετείχαμε στον διαγωνισμό αφίσας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με θέμα «Σκέψου πριν Δημοσιεύσεις». Στη συνέχεια οι μαθητές της Γ’ τάξης με την αρωγή αρμόδιας καθηγήτριας δημιούργησαν μια πρωτότυπη παρουσίαση Prezi με προσωπικές τους εμπειρίες και βιώματα.

   Γυμνάσιο Κανήθου
   Για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώσαμε εκδήλωση με τίτλο "Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! - Τα 5 R" που την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του  σχολείου μας, εκπαιδευτικοί από όμορα σχολεία και εκπρόσωποι από την ΔΙΔΕ Ευβοίας. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον ιστοχώρο του σχολείου.
 • Νομός Ευρυτανίας
  • 4o Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου
   Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο σχολείο ομιλία - ενημέρωση σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών του σχολείου την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές της Στ' τάξης των τεσσάρων Δημοτικών  σχολείων της πόλης του Καρπενησίου. Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης ως Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ήταν η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Μαρία Τσιαμτσιούρη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενημέρωση σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, τους φορείς υλοποίησης της, το λογότυπο και το σποτ για το 2015. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν «Οι χρυσοί κανόνες χρήσης του Διαδικτύου » και  «Η Ασφαλής Χρήση των κινητών τηλεφώνων». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές συμμετείχαν διατυπώνοντας τις απορίες και τους προβληματισμούς τους ή αναφέροντας περιστατικά από την εμπειρία τους στη χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο φαινόμενο του cyber bullying. Έπειτα παρουσιάστηκε εν συντομία το eSafety kit και οι μαθητές μέσα απο κουίζ και παιχνίδια είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις  γνώσεις τους και να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο πώς μπορούν να αποφεύγουν τις παγίδες που ίσως συναντήσουν κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του βίντεο με τίτλο "Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;", αφού τα παιδιά είχαν κληθεί να απαντήσουν τα ίδια σε παρόμοιες ερωτήσεις. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου και τους επισκέπτες μας. Επίσης ζητήθηκε από τους μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση να γράψουν τις εντυπώσεις τους ή ένα σύνθημα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στον "τοίχο'' που υπήρχε έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων ή ηλεκτρονικά.Τέλος, στις δύο τοπικές εφημερίδες δημοσιεύτηκε ενημερωτικό άρθρο, γραμμένο από την υπεύθυνη για τη δράση εκπαιδευτικό.
 • Νομός Ηλείας
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές των τάξεων Δ', Ε' και Στ'. Στην εκδήλωση οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους κινδύνου του διαδικτύου (με έμφαση στην ηλεκτρονική παρενόχληση και στην δημοσίευση προσωπικών δεδομένων). Οι μαθητές συζήτησαν μεταξύ τους, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και μίλησαν για της προσωπικές τους εμπειρίες. Επίσης προβλήθηκαν και τα 7 βίντεο που είχαν σταλεί από το Saferinternet.gr.

   Δημοτικό Σχολείο Δεμενίκων
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, εορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με διάφορες δράσεις στο σχολείο μας, και όχι μόνο την ημέρα αυτή, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δυο εβδομάδων περίπου. Κατ'αρχήν υπήρξε παρουσίαση και σχετική ενημέρωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας από τους φετινούς πρεσβευτές, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το θέμα, ώστε να γίνει καλύτερα και η διάχυση στους μαθητές. Τυπώθηκε και μοιράστηκε σχετικός οδηγός στους εκπαιδευτικούς και δόθηκαν επίσης πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό. Η πιο συστηματική ενημέρωση έγινε στους μαθητές των τμημάτων των τριών τελευταίων τάξεων. Παρουσιάσεις και συζήτηση, αναστοχασμός, εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ήταν μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Μαθητές της ΣΤ' τάξης στη συνέχεια δημιούργησαν παρουσιάσεις με χρήση του λογισμικού Microsoft Powerpoint. Μαθητές της Ε' τάξης ηχογράφησαν υπέροχα σποτάκια σχετικά και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, τα οποία ανέβηκαν στο European School Radio. Μαθητές της Δ' τάξης ζωγράφισαν σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επιπλέον, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έγινε προβολή της βραβευμένης ταινίας του Saferinternet.gr με τίτλο "Το Παντοπωλείο", καθώς και άλλων σχετικών ενημερωτικών βίντεο από τους πρεσβευτές, ακολούθησε συζήτηση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση. Παράλληλα, μοιράστηκαν σελιδοδείκτες στους μαθητές, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για τον φετινό εορτασμό, με στόχο την ευαισθητοποίηση και των γονέων και κηδεμόνων, αφού ζητήθηκε από τους μαθητές να δράσουν ως πολλαπλασιαστές, ενημερώνοντας τους γονείς τους και παραπέποντάς τους μέσω και του σελιδοδείκτη στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του σχολείου, όπου αναρτηθηκε σύνδεσμος σε ειδικό minisite του internet-safety.gr με πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τους γονείς.

   1ο ΓΕΛ Αιγίου
   Πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις: προβολή της ταινίας "παντοπωλείο" και ακολούθως συζήτηση στα μισά τμήματα του σχολείου (8 από τα 16 τμήματα), κατασκευή εφαρμογής για συσκευές android. Πρόκειται για quiz σχετικό με την ασφαλή πλοήγηση. Το φτιάξαμε με τους μαθητές ενός τμήματος (Α1) με τον app inventor συνδυάζοντας και το μάθημα "εφαρμογές πληροφορικής". Η δράση του σχολείου βρίσκεται εδώ.

   ΓΕΛ Ανδραβίδας
   Αρχικά, δόθηκε στους μαθητές ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου (πόσο συχνά και πόσες ώρες ημερησίως το χρησιμοποιούν, από πού ενημερώνονται για θέματα ορθής χρήσης και ασφάλειας στο διαδίκτυο, αν κάποιος τους έχει παρενοχλήσει μέσα από το διαδίκτυο κ.λ.π). Προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Το Παντοπωλείον» και ακολούθησε σχετική συζήτηση. Προβλήθηκε η παρουσίαση ppt «Παιδιά και ψηφιακή μνήμη» που υπάρχει στον Ενημερωτικό Κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Επίσης, οι μαθητές προβληματίστηκαν με τη βοήθεια του παιχνιδιού «Το βαρόμετρο των συναισθημάτων». Στην ιστοσελίδα του σχολείου αναρτήθηκε υλικό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τέλος, στάλθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με σκοπό να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι δράσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μαζί με το λογότυπο για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015.

   ΚΕΣΥΠ Ηλείας
   Το ΚΕΣΥΠ Ηλείας ως Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 οργάνωσε και υλοποίησε εκδήλωση την Πέμπτη 12/12 στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου. Η εκδήλωση αυτή αποτελούνταν από εμπλουτισμένη εισήγηση διάρκειας 70 περίπου λεπτών του κου. Μαρίτσα και διάλογο στο τέλος με τα παιδιά, που συντονίστηκε από τον Δ/ντη του σχολείου. Στη διάρκεια της εισήγησης παρουσιάστηκαν τα υποτιτλισμένα βίντεο μέσω της πλατφόρμας YouTube καθώς και η μικρού μήκους ταινία "Το Παντοπωλείο". Επίσης, στο ενδιάμεσο, πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα “Βαρόμετρο συναισθημάτων” με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των μαθητών του σχολείου. Στο τέλος της εισήγησης, ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές όπου αναφέρθηκαν περιστατικά που τους έχουν απασχολήσει κατά την πλοήγησή τους στα Διαδίκτυο και συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η εκδήλωση καλύφθηκε από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο όπου δημοσιεύτηκαν άρθρα με φωτογραφίες. Αντίστοιχο άρθρο ανέβηκε επίσης στην ιστοσελίδα του ΚΕΣΥΠ προς ενημέρωση των χρηστών των υπηρεσιών του.

   Μικρή Ακαδημία
   Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας ημερίδα με τίτλο "Το διαδίκτυο κι εγώ" που διοργανώθηκε από τη Μικρή Ακαδημία με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015. Πολλοί γονείς αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί και παιδιά) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που έθιξε ζητήματα που αφορούν το διαδίκτυο και την τεχνολογία αλλά και θέματα παιδείας και αγωγής στον ψηφιακό κόσμο. Οι 5 ομιλητές προσέγγισαν το θέμα της ημερίδας με βάση το δικό τους επιστημονικό αντικείμενο και έδωσαν μέσα από τις παρουσιάσεις τους πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό και προκάλεσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό που έμεινε στην αίθουσα μέχρι το τέλος. Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό υπάρχει εδώ.
 • Νομός Ηρακλείου
  • 36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
   Εκδήλωση προς γονείς / κηδεμόνες. Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς.

   Δημοτικό Σχολείω Βώρων
   Για τις δράσεις της ημέρας αυτής αξιοποιήσαμε βίντεο και υλικό που προτάθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα ξεκινήσαμε μιλώντας για τους κίνδυνους που κρύβονται στο διαδίκτυο και αφορούν στην υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων, πως επιτήδειοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κάποιο διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που πραγματικά είναι και πόσα προσωπικά στοιχεία είναι σωστό να μοιραζόμαστε ειδικά με άγνωστους στο διαδίκτυο. Συζητώντας με τους μαθητές μετά από κάθε συζήτηση προβλήθηκαν κάποια από τα προτεινόμενα βίντεο. Αρχικά μιλήσαμε για το Facebook και είδαμε το βίντεο Facebook - Ορθή διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων. Μαζί με αυτό είδαμε και το βίντεο "Δεν είσαι πάντα τόσο ανώνυμος όσο νομίζεις". Θέλοντας να επισημάνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο είδαμε στη συνέχεια το βίντεο "Μα ξέρω τι κάνω όταν συνομιλώ στο διαδίκτυο", με τα πολύ δυνατά συμπεράσματα. Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης παίξαμε το παιχνίδι Κάρτες Περιπτώσεων, συζητώντας ποια είναι κάθε φορά η σωστή λύση. Για το τέλος αφήσαμε τη προβολή της βραβευμένης ταινίας "Το Παντοπωλείον" η οποία με ιδιαίτερο τρόπο περνά πολύ σημαντικά μηνύματα.

   4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
   Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, Τρίτη 10/2/2015 αποτέλεσε εφαλτήριο ευαισθητοποίησης των μαθητών μας στα θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Tην εβδομάδα από 9-13/2/2015 το σχολείο μας οργάνωσε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας. Υιοθετήσαμε το κεντρικό σύνθημα του εορτασμού «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Οι μαθητές παρακολούθησαν σύντομα βίντεο, τα οποία προκάλεσαν συζητήσεις μέσα στην τάξη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες, τις ανησυχίες και να εκθέσουν τις εμπειρίες τους. Τα βίντεο αυτά προέρχονταν κυρίως από τα προτεινόμενα από τη δράση. Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε και για την ενημέρωσή τους πάνω στην χρήση του κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, δούλεψαν με το υλικό που παρείχε το Saferinternet.gr και ειδικότερα με τις κάρτες περιπτώσεων και το βαρόμετρο συναισθημάτων. Οι μαθητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

   5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές.

   Γυμνάσιο Γαζίου

   Στο Γυμνάσιο Γαζίου για την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015» οργανώσαμε έντυπο και ψηφιακό υλικό, αξιοποιώντας υλικό από τον ιστοχώρο saferinternet.gr. Oι εκπαιδευτικοί του σχολείου επιμορφώθηκαν, έδρασαν ως πρεσβευτές και υλοποίησαν εκπαιδευτικά σενάρια μίας διδακτικής ώρας στα τμήματά τους με στόχο την ενημέρωση των μαθητών του σχολείου μας για την ασφαλέστερη χρήση Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, μέσω προβολών επιλεγμένων βίντεο και παρουσιάσεων, συμπλήρωσης κουίζ, ερωτηματολογίων, ακροστιχίδων, κρυπτόλεξων και μέσω συζήτησης, όλα τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους καθηγητές τους για θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο με κριτική σκέψη, η ηλεκτρονική παρενόχληση, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, τα δωμάτια επικοινωνίας, η κοινωνική δικτύωση, το πώς να δημιουργούν ένα ασφαλή λογαριασμό e-mail, τους κινδύνους στις on-line συναλλαγές, τη σωστή και ηθική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες και στη συζήτηση, περιέγραψαν τις εμπειρίες τους και ανέφεραν τις ανησυχίες τους. Στο τέλος της δράσης οι εκπαιδευτικοί μοίρασαν στους μαθητές το μικρό οδηγό για το Facebook από το Saferinternet.gr και τους συμβούλευσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους και να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Τις δράσεις οργάνωσε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ανδριγιαννάκη Δέσποινα.
 • Νομός Θεσσαλονίκης
  • 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου
   Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στο οποίο συμμετέχει η Ε2 τάξη αποφασίσαμε να δράσουμε ως πρεσβευτές της ημέρας αυτής στο σχολείο μας. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μας, δημιουργήσαμε μία παρουσίαση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο,  ένα φυλλάδιο με κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και ένα θεατρικό από το παιδικό βιβλίο της Δρ. Σαμαρά και του κου. Κορμά «Η Φάρμα του Διαδικτύου», με τίτλο «Οι Άγνωστοι Φίλοι». Για την πραγματοποίηση του προγράμματος αξιοποιήθηκαν το μάθημα των Τ.Π.Ε. και το εργαστήριο πληροφορικής, το μάθημα της θεατρικής Αγωγής και το μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης.

   3ο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου
   Το σχολείο γιόρτασε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε μια μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρεσβευτής ασφαλούς διαδικτύου και δάσκαλος του σχολείου κ. Βαγγέλης Δρόσος. Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει η μη ορθή χρήση του διαδικτύου αλλά και να πληφορηθούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να περιηγηθούν με ασφάλεια στο μαγικό και αχανή διαδικτυακό κόσμο. Πριν την κεντρική εκδήλωση προηγήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανά τμήμα σε κάθε σχολική τάξη.

   1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
   Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης δημιούργησαν blog για την Ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο. Διεξήγαγαν ανώνυμη έρευνα σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό στο πλαίσιο των μαθητών του σχολείου. Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στις 10 Φεβρουαρίου με σύνθημα «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι μαθητές παρουσίασαν το blog που δημιούργησαν συνεργατικά όλοι οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, τα αποτελέσματα
   έρευνας που διεξήγαγαν στο πλαίσιο του σχολείου σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό καθώς επίσης και videos με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό που δημιούργησαν οι ίδιοι. Η ημερίδα ήταν ανοιχτή και για τους γονείς. Οι μαθητές όλων των τάξεων ενημερώθηκαν σχετικά με την Ασφάλεια τους στο Διαδικτύου.

   Αριστοτέλειο Κολλέγιο (δημοτικό)
   Με αφορμή το δωδέκατο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, το σχολείο διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις, μία για μαθητές και μια για γονείς με τα εξής θέματα: α) χρησιμοποιώ το διαδίκτυο δημιουργικά και με ασφάλεια, β) προστασία των προσωπικών δεδομένων, γ) εθισμός στο Διαδίκτυο και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, δ) τα είδη των ιών και πως θα προστατευθούμε, ε) παίζω και μαθαίνω στ) ποιήματα μαθητών της Γ' τάξης, η) θεατρικό :  η Κοκκινοσκουφίτσα στο Internetοδάσος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα στο σχολείο με τους μαθητές της Δ’ τάξης. Οι μαθητές δημιουργούν παρουσιάσεις, ποιήματα και θεατρικά τα οποία παρουσιάζουν στους υπόλοιπους συμμαθητές των υπολοίπων τάξεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε και περιήγηση στις πληροφορίες και τα παιχνίδια της ιστοσελίδας Saferinternet.gr.

   2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

   Οι δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή
   Πληροφορικής Μιχαηλίδη Νίκου. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στην ενημέρωση και προβολή του σχετικού υλικού και μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες για μια καλύτερη και ασφαλέστρερη πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

   4ο Γυμνάσιο Πολίχνης
   Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πολίχνης με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, α) συμπλήρωσαν και απέστειλαν το ερωτηματολόγιο που απέστειλε το Saferinternet και ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε από την πληροφορικό του σχολείου. Τα αποτελέσματά του χρησιμοποιήθηκαν για να αποτυπωθούν στατιστικά αποτελέσματα, τα οποία αναρτήθηκαν στη σελίδα του σχολείου, β) μαθητές της Γ' τάξης δημιούργησαν αφίσα με φωτογραφίες, σκίτσα και κείμενα έχοντας θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Άντλησαν το υλικό τους και από τη σελίδα του Saferinternet, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα σε όλους τους συμμαθητές τους . Η αφίσα τους παρέμεινε στο διάδρομο του σχολείου, γ) μαθητές της Γ' τάξης επίσης δημιούργησαν παρουσίαση σε μορφή ppt για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου στο πλαίσιο και του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και την πρόβαλαν στην τάξη τους, δ) ζωγράφισαν πρωτότυπες εικόνες με τις οποίες δημιούργησαν μεγάλο χάρτινο πανό και πρόσθεσαν σε αυτό μηνύματα εμπνευσμένα από το υλικό του Saferinternet. Το πανό αναρτήθηκε και παρέμεινε στην είσοδο του σχολείου, ε) παρακολούθησαν όλα τα βίντεο που εστάλησαν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και τα συζήτησαν κατόπιν στις τάξεις τους, ζ) μαθητές της Α τάξης συμμετείχαν στη δραστηριότητα «κάρτες περιπτώσεων» και συζήτησαν με τους καθηγητές της πληροφορικής, στ) οι μαθητές της Γ' τάξης συμμετείχαν ομαδικά σε βιωματικές δράσεις, τις οποίες οργάνωσε κοινωνικός λειτουργός με τη συνεργασία της καθηγήτριας Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής του σχολείου, με θέμα την εξάρτηση και τους κινδύνους του διαδικτύου. Ακολούθησε συζήτηση. Οι περισσότερες δραστηριότητές παρουσιάζονται με τη μορφή βίντεο στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   2ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου

   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές της Α ́ τάξης σχολείου σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ευαγγελία Καμπακάκη, πραγματοποίησαν εκδήλωση για την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ως Πρεσβευτές της ημέρας αυτής. Με σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» οι μαθητές οργάνωσαν την εκδήλωση και ενεπλάκησαν ενεργά σε βιωματικές δραστηριότητες με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές της Α ́ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αγ. Αθανασίου. Η πρωτοτυπία της δικής μας δράσης ήταν πως φέραμε σε επαφή μαθητές Α ́ Λυκείου και Α ́ Γυμνασίου, σε κοινές ομαδοσυνεργατικές και βιωματικές δραστηριότητες. Κάθε ομάδα μαθητών αποτελούνταν από μαθητές της Α ́ Λυκείου σε ρόλο συντονιστή και μαθητές της Α ́ Γυμνασίου,που συμμετείχαν στις δραστηριότητες:
   1. Προβολή του βίντεο: «Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;», 2."Βαρόμετρο συναισθημάτων", 3."Κάρτες περιπτώσεων". Επίσης, από τον οδηγό «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια για προχωρημένους» τη δραστηριότητα «Προσωπικά δεδομένα».

   31ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
   Σε τμήματα της Α' Λυκείου, έγινε παρουσίαση των βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από καθηγητή της Πληροφορικής. Σε τμήματα της Β Λυκείου, έγινε επίδειξη μέτρων προφύλαξης από ύποπτα emails και ιστοσελίδες από καθηγητή Πληροφορικής. Μοιράστηκαν τα ερωτηματολόγια, με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις στη χρήση του Διαδικτύου, σε όλα τα παιδιά του σχολείου και έγινε στατιστική επεξεργασία τους.
 • Νομός Θεσπρωτίας
  • 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας
   Το 1o Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας γιόρτασε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ορθής  χρήσης του διαδικτύου. Οι μαθητές πήραν μέρος σε δύο δραστηριότητες : «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις online» και «Κάρτες Περιπτώσεων», παρακολούθησαν τα σχετικά βίντεο του Saferinternet.gr, ενώ μέσα από τον διάλογο που προέκυψε, ενδυνάμωσαν την κριτική τους ικανότητα για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο. Στα παιδιά μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις ενός χρήστη του Διαδικτύου.

   Γενικό Λύκειο Φιλιατών
   Έγινε προβολή παρουσίασης με την οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις "παγίδες" του Διαδικτύου, τις συνέπειές τους και τους τρόπους αποφυγής τους. Επίσης προβλήθηκαν επιλεγμένα βίντεο και έπειτα αρκετοί μαθητές συμμετείχαν στη Δραστηριότητα "Βαρόμετρο συναισθημάτων" από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος σχετικά με τους τρόπους προστασίας της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο.Την εκδήλωση ανέλαβε και οργάνωσε ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Μιχάλης Παπαϊωάννου. Φωτογραφίες της εκδήλωσης υπάρχουν στον ιστοχώρο του σχολείου.
 • Νόμος Θράκης
  • 2ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, στον 12ο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου το 2ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία με ενημέρωση και παρουσίαση κατάλληλου υλικού για μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο διαδίκτυο. Οι μαθητές του σχολείου συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο (πρόταση για δραστηριότητα από το Saferinternet) και επέλεξαν τα σημαντικότερα γι αυτούς δικαιώματα και υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικτυακή τους ασφάλεια. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με τα παιδιά. Από το φυλλάδιο  «Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου - συνοπτικός οδηγός για τους μαθητές» αναφέρθηκαν τα σημεία που χρήζουν προσοχής όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο, και δόθηκε ο λόγος στους μαθητές για να αναφέρουν αντίστοιχα περιστατικά που μπορεί να τους έχουν συμβεί. Τέλος παρουσιάστηκαν video κατάλληλα με σκοπό να δώσουν στους μαθητές το ερέθισμα να σκεφτούν και να παραλληλίσουν ότι η συμπεριφορά που έχουμε στον ψηφιακό κόσμο πρέπει να είναι η ίδια με τη συμπεριφορά που έχουμε στην κανονική μας ζωή. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και το υλικό που υπάρχει σε αυτήν, επίσης στην ιστοσελίδα του σχολείου αναρτήθηκαν links χρήσιμα για τους μαθητές.
 • Νομός Ιωαννίνων
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
   Πραγματοποιήθηκαν δυο ξεχωριστές ενημερώσεις στους μαθητές των Δ1 και Δ2 τμημάτων του σχολείου σε ώρες του μαθήματος ΤΠΕ. Το απόγευμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε και η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενημέρωσης με το σύστημα τηλεδιάσκεψης του ΠΣΔ.

   Δημοτικό σχολείο Εκπαιδευτηρίων Γένεσις
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, οι μαθητές -ανά τάξη- παρουσία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών: α) ενημερώθηκαν για τη σημασία της Ημέρας, την ορθή χρήση του διαδικτύου και τι θα πρέπει να προσέχουν και κυρίως να αποφεύγουν στις on-line πλοηγήσεις τους, β) παρακολούθησαν επιλεγμένα video που απέστειλε το Saferinternet.gr, υπέβαλαν και έλυσαν τις απορίες τους μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε, δημιούργησαν χειροτεχνίες και έπαιξαν παιχνίδια από την ιστοσελίδα της δράσης Saferinternet.gr, κρέμασαν αφίσες από το Saferinternet.gr στις τάξεις τους και σχεδίασαν τη ζωγραφιά του σχολείου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Εικαστικών.  Στην ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων έγινε ανάρτηση σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου στο φετινό εορτασμό καθώς και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "Twinspace" του σχολείου την οποία διαχειρίζονται οι μαθητές μας στο πλαίσιο έργου που υλοποιούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "eTwinning".

   26ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

   Έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των μαθητών του ολοήμερου σχολείου σε ώρες του μαθήματος ΤΠΕ.

   Δημοτικό σχολείο Σταυρακίου
   Πραγματοποιήθηκαν τρεις δίωρες εκδηλώσεις με αφορμή τη 12η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου.
   Τη Δευτέρα 9/2/2015 οι μαθητές των δύο τμημάτων της Γ' τάξης παρακολούθησαν την ιστορία «Το απέραντο δάσος». Ακολούθησε συζήτηση, λύθηκαν όλες οι απορίες τους και έμαθαν πώς να ξεπερνούν τα προβλήματα και τις παγίδες του διαδικτύου. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε δίωρη ενημερωτική εκδήλωση για τους  μαθητές της Ε' και της Στ' τάξης οι οποίοι αφού παρακολούθησαν την ταινία «Tο Παντοπωλείον», ενημερώθηκαν για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και συζήτησαν εκτενώς με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Χριστόφορο Πουλίζο για τους κινδύνους του διαδικτύου και ιδιαίτερα για το κομμάτι που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Πολύ θετικό υπήρξε το γεγονός πως όλοι οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και οι περισσότεροι απ' αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί ανάλογη εκδήλωση. Την Τρίτη 10/2/2015 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μέσω skype ανάμεσα στους μαθητές της Γ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου και στους μαθητές της Δ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Χανίων Κρήτης. Οι μαθητές παρακολούθησαν το ολιγόλεπτο βίντεο με τίτλο: «Η μαγεία πίσω από τη μαγεία!» και στη συνέχεια συνομίλησαν μεταξύ τους και ρώτησαν ο ένας τον άλλο για θέματα σχετικά με τη χρήση και την ασφάλεια του διαδικτύου. Τέλος η επικοινωνία μεταξύ των δύο σχολείων έκλεισε με τη δημιουργία ενός όμορφου ποιήματος με τίτλο: «οι κίνδυνοι του διαδικτύου» που γράφτηκε διαδραστικά με σε πραγματικό χρόνο!

   Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο "Ζωσιμαίας Σχολής" Ιωαννίνων
   Στις 10 Φεβρουαρίου 2015, το σχολείο μας, συμμετείχε στις δράσεις της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 με έκθεση αφίσας στην οποία υπήρχαν σύντομες ιστορίες γραμμένες συνεργατικά από τους μαθητές των γαλλικών του Α1 - Β1 και τους εταίρους τους από Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τυνησία στο πλαίσιο του γαλλόφωνου διαθεματικού έργου eTwinning: «Οδυσσέας 2015 : ο ιστός της Πηνελόπης». Οι ιστορίες γράφτηκαν στο μάθημα των Γαλλικών και αναφέρονται στα παρακάτω θέματα: κοινωνικά δίκτυα, κακόβουλα λογισμικά και ιοί, διαδικτυακά παιχνίδια, κινητή τηλεφωνία και διαδικτυακός εκφοβισμός. Η αφίσα εμπλουτίστηκε επίσης από ζωγραφιές που δημιούργησαν οι μαθητές στο μάθημα των καλλιτεχνικών έχοντας ως αφόρμηση τις συνεργατικές ιστορίες. Η ανάρτηση της αφίσας έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν για τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου όλοι οι μαθητές του σχολείου.Τις δημιουργίες επιμελήθηκαν στο μάθημά τους οι καθηγητές του σχολείου μας Ι. Ζωγάκης και Ε. Χαρτζάβαλου. Αναλυτική περιγραφή της δράσης μπορείτε να δείτε στον παρακάτω ιστοχώρο.
 • Νομός Καβάλας
  • Δημοτικό Σχολείο Γραβούνας-Γέροντα-Ζαρκαδιάς-Πέρνης
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 με συμμετοχή όλων των τάξεων πραγματοποιήθηκε εισαγωγική ομιλία από μαθητές της Ε΄ τάξης για την αναγκαιότητα - χρησιμότητα πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Προβολή βίντεο και υλικό που αντλήθηκε από την ιστοσελίδα της δράσης Saferinternet.gr και προτάθηκε γενικότερα για την οργάνωση των δράσεων - ψηφιακά επεξεργασμένου, με τη χρήση της φωνής των μαθητών του σχολείου στους ρόλους των πρωταγωνιστών. Καθοδήγηση των παιδιών σχετικά με την ορθή χρήση του facebook. Κλείσιμο της εκδήλωσης με ανοιχτή συζήτηση - προβληματισμό των μαθητών με τη διατύπωση τελικών συμπερασμάτων - προτάσεων αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με συντονιστές εκπ/κούς του σχολείου. Δημιουργία αφίσας από τους μαθητές της Ε΄τάξης (ομαδική εργασία) με μηνύματα σχετικά με τον εορτασμό της ημέρας.

   Δημοτικό Σχολείο Φιλιππών Καβάλας
   Για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Δαδικτύου, αξιοποιήθηκε το υλικό που απέστειλε η δράση Saferinternet.gr. Χρησιμοποιώντας το «Βαρόμετρο συναισθημάτων» συζητήσαμε τους λόγους για τους οποίους το κάθε παιδί τοποθέτησε στην κλίμακα τις κάρτες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα μπορεί και να ξεχαστούν, αλλά όσα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο μπορεί να έχουν ανεξέλεγκτες προεκτάσεις. Μετά αξιοποιήσαμε τις «Κάρτες περιπτώσεων». Συντάξαμε ομαδικά το «Ηλεκτρονικό γλωσσάρι» όπου καταγράψαμε με απλά λόγια την ερμηνεία όρων που επέλεξαν τα παιδιά (π.χ. netiquette, chat, spam, κ.α.). Τέλος, διαπραγματευτήκαμε τα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις on line» όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη γραφική απεικόνιση τους. Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων χωριστήκαμε σε ομάδες για να αποτυπώσουμε όσα μάς έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση απ' όσα κουβεντιάσαμε. Κάποια παιδιά ζωγράφισαν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μια ομάδα έγραψε ποίημα για τον συμβουλευτικό ρόλο των γονιών και στο τέλος γράψαμε ομαδικά σε δίστιχα τους τρόπους με τους οποίους όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το Διαδίκτυο!

   3ο Γυμνάσιο Καβάλας
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική, διαδραστική δράση - εκδήλωση και για τις τρεις τάξεις, ξεχωριστά, του σχολείου. Η ενημέρωση των μαθητών έγινε από την καθηγήτρια της πληροφορικής κα Τοραμανίδου Μαριάνθη. Σκοπός της ενημέρωσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν ότι έχουν δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και υποχρεώσεις σε αυτό το καθημερινό τους ταξίδι στον απέραντο κόσμο του Διαδικτύου και να μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς κινδύνους όσα τα προσφέρει. Μέσα από διάφορες περιπτώσεις παιδιών της ηλικίας τους που αναφέρθηκαν: στη συνάντηση με αγνώστους, στην δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων ή φωτογραφιών, στο διαδικτυακό εκφοβισμό, τη συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήρανε αφορμή να πούνε και να καταθέσουν δικές τους εμπειρίες, να απευθύνουν ερωτήσεις, να συζητήσουν και να λύσουν απορίες τους.Ταυτόχρονα παρακολούθησαν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά βίντεο που μας απέστειλε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την βραβευμένη ταινία "Το Παντοπωλείο" και σχολίασαν τα αντίστοιχα θέματα της ταινίας παίρνοντας ένα μήνυμα για κάθε ένα. Οι μαθητές ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση παίρνοντας το μήνυμα ότι με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια μπορούν να κάνουν όλοι μαζί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο Διαδίκτυο.

   6ο Γυμνάσιο Καβάλας
   Την 1η ώρα οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν τρία  από τα video του Saferinternet και στη συνέχεια ακολούθησε εισήγηση από την καθηγήτρια της Πληροφορικής κ. Λαμπροπούλου με θέμα «Cyberbullying: Αιτίες – Επιπτώσεις – Νομοθεσία – Αντιμετώπιση. Προτάσεις για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Τη 2η ώρα η Α’ Γυμνασίου συμπλήρωσε τα ερωτηματολόγια του Saferinternet: Δικαιώματα -Υποχρεώσεις και έπαιξε το παιχνίδι: Βαρόμετρο Συναισθημάτων. Η Β’ Γυμνασίου έπαιξε παιχνίδι προσαρμοσμένο στο θέμα «Για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» και έκανε αφίσες και μελοποίηση στίχων αναφορικά με τους κινδύνους και την ορθή χρήση του Διαδικτύου. Ενώ η Γ’ Γυμνασίου υλοποίησε βιωματικό παιχνίδι πόλων με τίτλο: «Δικάζεται ο Βασιλιάς Internet». Στόχος η ευαισθητοποίηση - ενημέρωση - πρόληψη, σε συνεργασία με όλους.
 • Νομός Καρδίτσας
  • Δημοτικό Σχολείο Καρδιτσομαγούλας
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές των μικρότερων τάξεων παρακολούθησαν κατάλληλο online εκπαιδευτικό υλικό του επίσημου ιστοχώρου του προγράμματος saferinternet ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) και πήραν μέρος σε συζητήσεις που στόχο είχαν να καταλήξουν σε βασικές αρχές - κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης σχεδίασαν και δημιούργησαν ψηφιακές ιστορίες comic καθώς και ψηφιακές αφίσες, αξιοποιώντας δικτυακά συνεργατικά εργαλεία web 2.0, μεταφέροντας και ενσωματώνοντας τα μηνύματα-κανόνες ασφαλούς πλοήγησης  στο διαδίκτυο - σε μικρές ιστοριούλες της φαντασίας τους. Οι όμορφες ιστοριούλες που δημιούργησαν αποτελούν τις σελίδες ενός ηλεκτρονικού βιβλίου, με τίτλο «Ιστορίες για το διαδίκτυο» το οποίο αναρτήθηκε στην ομάδα του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο διαδίκτυο». Όλες οι δραστηριότητές μας, παρουσιάστηκαν, την επόμενη μέρα, σε αναλυτικό δελτίο τύπου στις τοπικές εφημερίδες της πόλης μας διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   Γενικό Λύκειο Προαστίου

   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ενημέρωση των μαθητών και των καθηγητών του Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Προαστίου για τον εορτασμό της "Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου". Οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Προαστίου, ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου, κ. Αλέξανδρο Γκίκα, Πρεσβευτή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, για τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου. Οι μαθητές παρακολούθησαν επιλεγμένα βίντεο-κλιπ, από τον ιστοχώρο της δράσης Saferinternet.gr σχετικά με το θέμα και ακολούθησε ένας ζωντανός και εποικοδομητικός διάλογος. Θεωρούμε ότι οι μαθητές μας, ως ψηφιακοί γηγενείς, και χρήστες όλων των ψηφιακών ευκολιών και ιδιαίτερα του Διαδικτύου, κατάλαβαν το μήνυμα της ημέρας: "Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο".
 • Νομός Κιλκίς
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, οι ομότιμοι της ΣΤ' τάξης ετοίμασαν υλικό κι ανέλαβαν την ενημέρωση των μικρότερων τάξεων σε θέματα διαδικτύου. Η ημέρα πήγε εξαιρετικά καλά, σύμφωνα με την σύντομη αποτίμηση που έγινε στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας. Η ΣΤ1' δούλεψε στην αίθουσα των υπολογιστών και η ΣΤ2' στην αίθουσά της, που είχε τον ανάλογο εξοπλισμό. Οι δράσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση κι επίβλεψη των υπευθύνων του δικτύου Χρήστου Δεσποινίδη και Αφροδίτης Ντίνου και την συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο του σχολείου.

   1o ΕΠΑΛ Κιλκίς
   Στις 10/02/2015, πραγματοποιήθηκε 3ώρη συνάντηση ενημέρωσης των παιδιών της Γ' τάξης για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού. Τα παιδιά έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον και στο τέλος παραδέχθηκαν το γεγονός ότι πολλά πράγματα που ειπώθηκαν είτε δεν τα γνώριζαν είτε δεν τα είχαν δώσει στο παρελθόν την δέουσα σημασία. Έμειναν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τα videos της εκστρατείας. Ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μία ανάλογη συζήτηση στο προσεχές μέλλον. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς για τους γονείς και τους δασκάλους του σχολείου.
 • Νομός Κερκύρας
  • Kέντρο Ψυχικής Υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέρκυρας
   Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέρκυρας, στο πλαίσιo εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, πραγματοποίησε στις 10/02 εκδήλωση σε παιδιά δημοτικού (Δ', Ε' και Στ' τάξης) στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας (Κανόνι, Κέρκυρα) με την παιδοψυχίατρο κ. Ρωξάνα Μίχα και την κοινωνική λειτουργό κ. Τατιάνα Καρύδη. Η εκδήλωση είχε 3 σκέλη:  α) ενημέρωση των παιδιών, β) ενημέρωση και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, γ) ενημέρωση και συζήτηση με τους γονείς παιδιών του σχολείου (όλων των τάξεων). Επιπλέον, σε  συνδιοργάνωση με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Κέρκυρας, το απόγευμα της ίδια μέρας πραγματοποίησε επιμορφωτική εκδήλωση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας. Η εκδήλωση απευθύνονταν στους ενήλικες εκπαιδευόμενους του σχολείου. Ομιλητές/πρεσβευτές στην εκδήλωση ήταν α) η κα Δημητρακοπούλου Σταυρούλα, κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Ψυχικής υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέρκυρας (τμήμα ενηλίκων) και β) ο κος Μπόικος Σπύρος, επισκέπτης υγείας του Κέντρου. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν σε θέματα χρήσης του διαδικτύου, τους κινδύνους και τον ρόλο των ενηλίκων και της οικογένειας στη χρήση του. Επίσης παρουσιάστηκαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το σύστημα PEGI. Aκολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευόμενους.
 • Νομός Κεφαλληνίας
  • Γυμνάσιο Πάστρας Κεφαλονιάς
   Για την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου υλοποιήθηκαν δυο δράσεις στο πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής. Στην τρίτη γυμνασίου υλοποιήθηκε αρχικά η δραστηριότητα «Βαρόμετρο συναισθημάτων» που ήταν διαμορφωμένη για γυμνάσια-λύκεια. Αυτή έγινε αφορμή να δουν οι μαθητές ότι ο καθένας μπορεί να νιώσει διαφορετικά σε μια δεδομένη κατάσταση. Το καταληκτικό συμπέρασμα ήταν ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Στη συνέχεια, οι μαθητές «έπαιξαν» με τις κάρτες περιπτώσεων οι οποίες έγιναν αφορμή να συζητηθούν αρκετά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του διαδικτύου. Η δράση έληξε μοιράζοντας στους μαθητές μια σελίδα με κάποιες βασικές συμβουλές ασφάλειας στο διαδίκτυο. Στην πρώτη γυμνασίου τα παιδιά διάβασαν ένα «παραμύθι» με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αυτό έγινε αφορμή να συζητηθεί κυρίως το ότι δεν πρέπει να δίνονται τα προσωπικά δεδομένα σε ξένους και το ότι το διαδίκτυο κρύβει κακοτοπιές αν κάποιος δεν είναι προσεχτικός. Ζητήθηκε προαιρετικά από τους μαθητές να γράψουν τη δική τους ιστορία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, υλοποιήθηκε η δραστηριότητα «Βαρόμετρο συναισθημάτων» διαμορφωμένη για δημοτικά. Το κύριο συμπέρασμα από τη δραστηριότητα αυτή ήταν ότι θα πρέπει να είναι σεβαστή η διαφορετικότητα των συναισθημάτων και αντιδράσεων. Η δράση ολοκληρώθηκε με διανομή φυλλαδίου με συμβουλές ασφάλειας στο διαδίκτυο.
 • Νομός Κορινθίας
  • 10ο Δημοτικό Σχολείο Κορινθίας
   Στο σχολείο μας, από τις 11:00 π.μ. μέχρι και τις 14:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων δύο διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις μαθητών με την παρουσία γονέων και κηδεμόνων ύστερα από πρόσκληση που τους είχε επιδοθεί από τις 9-2-15. Η πρώτη συνάντηση αφορούσε τους μαθητές των τάξεων Γ΄και Δ΄ και των γονέων και κηδεμόνων τους και η δεύτερη τους μαθητές των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄και των γονέων και κηδεμόνων τους. Στις ενημερωτικές αυτές συναντήσεις εισηγητής ήταν ο εκπαιδευτικός πληροφορικής του σχολείου μας κ. Νικόλαος Φραγκάκης. Χρησιμοποιήθηκε ως υλικό οι διαφάνειες του εισηγητή, τα βίντεο της τηλεοπτικής εκστρατείας «Ε τι; Μπακάλικο είμαστε;». Ακολούθησαν ερωτήσεις από μαθητές και γονείς και δόθηκαν απαντήσεις από τον εισηγητή. Οι ενημερωτικές συναντήσεις έκλεισαν με τραγούδι που έγραψαν και τραγούδησαν οι μαθητές του Γ1'. Πριν την εκδήλωση, οι μαθητές του Γ1'  με την προτροπή του δασκάλου τους, ζωγράφισαν αφίσες για την Hμέρα Aσφαλούς Διαδικτύου βασιζόμενοι στους στίχους που έγραψαν. Επίσης, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο το οποίο μας εστάλη από τη δράση Saferinternet.gr.Την όλη ευθύνη για τις δράσεις είχε ο δάσκαλος του Γ1' κ. Νικόλαος Δημητρίου.

   10/θ Δημοτικό Σχολείο Ίσθμιας Κορινθίας
   Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ' τάξης με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Βάια Μανώλη επισκέφτηκαν τη σελίδα της δράσης Saferinternet.gr, έπαιξαν παιχνίδια, παρακολούθησαν τα βίντεο και συζήτησαν όσα έβλεπαν διάβασαν, σχολίασαν και απέδωσαν εικαστικά Δικαιώματα και Υποχρεώσεις στη διαδικτυακή ζωή, δημιούργησαν παρουσιάσεις τις οποίες παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.

   Δημοτικό Σχολείο Λεχαιού Κορινθίας
   Τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσα από βίντεο και συζητήσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ειδικά οι μικροί μαθητές, οι τάξεις Β΄ και Γ΄, δημιούργησαν με τη φαντασία τους ένα παραμυθάκι για την κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος του διαδικτύου. Τα παιδιά πρότειναν να διασκευάσουμε το παραμυθάκι της κοκκινοσκουφίτσας έτσι ώστε το δάσος να είναι το διαδίκτυο, ο κακός λύκος οι κίνδυνοι που παραμονεύουν και ο κυνηγός να είναι οι τρόποι προφύλαξης από τους κινδύνους. Η παρουσίαση αναρτήθηκε στην ομάδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
 • Νομός Κυκλάδων
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
   Μεταξύ 9-20 Φεβρουαρίου 2015 και στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (10 Φεβρουαρίου), πραγματοποιήσαμε διάφορες σχετικές δραστηριότητες. Αξιοποιώντας το υλικό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με τους μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων δημιουργήσαμε το βαρόμετρο συναισθημάτων και ανά ομάδες ανταλλάξαμε απόψεις, αντιλήψεις και προθέσεις χρησιμοποιώντας τις διάφορες κάρτες περιπτώσεων χρήσης του διαδικτύου. Επίσης, εφαρμόσαμε το ερωτηματολόγιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις online, ενώ πλοηγηθήκαμε και στο “νησί του διαδικτύου” λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις για τις διάφορες ενότητες. Επιπλέον, δημιουργήσαμε αφίσες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και παρακολουθήσαμε κάποια από τα προτεινόμενα βίντεο όπως: “Η μαγεία πίσω από τη μαγεία”, “Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;”, “Δεν είσαι πάντα τόσο ανώνυμος όσο νομίζεις”, “Το Παντοπωλείο” κ.ά. Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   Γυμνάσιο Τ.Λ. Κορθίου
   Εκδήλωση προς γονείς / κηδεμόνες. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές.

   Επαγγελματικό Λύκειο Μήλου
   την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: α) αρχικά, μοιράστηκε ερωτηματολόγιο σε όλους τους μαθητές πρίν την έναρξη της εκδήλωσης με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν με μορφή γραφημάτων και συζητήθηκαν κατα τη διάρκεια της τελικής παρουσίασης, β) χρησιμοποιήθηκαν τα βίντεο που προτείνατε και ακολούθησε εκτεταμμένη συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι ανέφεραν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους, γ) προβλήθηκε παρουσίαση με θέμα τους κινδύνους του διαδικτύου, το διαδικτυακό εκφοβισμό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δ) την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, προβλήθηκε η ταινία με βασικό θέμα τη ενδοσχολική βία και το bullying, μοιράστηκε ερωτηματολόγιο στους μαθητές και ακολούθησε εκτενής συζήτηση.
 • Νομός Λακωνίας
  • Νηπιαγωγείο Δαφνίου
   Οι μαθητές παρακολούθησαν την τηλεοπτική εκστρατεία: “Το Παντοπωλείο” και έγινε συζήτηση αναφορικά με τη χρήση/ κατάχρηση του διαδικτύου. Αναλύθηκε η κάθε πελατειακή σχέση ξεχωριστά και σε σχέση με γεγονότα της πραγματικότητας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας online και τα παιδιά συμπλήρωσαν το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο. Έπειτα, ορμώμενοι από περσινή δράση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο τα παιδιά δημιούργησαν ένα ποίημα που συνοψίζει το πώς αισθανόνται απέναντι στο διαδίκτυο. Ακόμη, εξερέυνησαν το "Νησί του Saferinternet.gr" και έπαιξαν με τα προτεινόμενα παιχνίδια (λαβύρινθος, βρες τις διαφορές, κρυμμένη εικόνα κ.α.). Επίσης αξιοποιήθηκε το βαρόμετρο των συναισθημάτων και μαθητές-καθηγητές προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στο πώς νιώθουμε έπειτα από μια σειρά γεγονότων (τα οποία μπορεί να συμβούν τόσο στον φυσικό χώρο όσο και στο διαδίκτυο). Τέλος, δημιουργήσαμε μια αφίσα με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων αλλά και της ευρύτερης κοινότητας του χωρίου Δαφνίου.

   2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων διδακτικών ωρών, οι μαθητές της Α’ τάξης ενημερώθηκαν από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Αθανασάκου Νίκη για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Στη συνέχεια παρακολούθησαν βίντεο μέσω της ιστοσελίδας  Saferinternet.gr. Ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν στους μαθητές ενημερωτικά φυλλάδια. Τέλος έγινε διαγωνισμός ηλεκτρονικής αφίσας με θέμα «Συμμετέχω - Προσέχω».
 • Νομός Λάρισας
  • 5ο Λύκειο Λάρισας
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, εκπαιδευμένοι μαθητές της Ομάδας Αγωγής Υγείας, ανάρτησαν αφίσες με τίτλο «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο: Καταπολεμούμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό» και θα ενημέρωσαν τα τμήματα της Α’ και Β’ τάξης για το φαινόμενο και γιατί αφορά το σχολείο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης μοιράστηκαν ερωτηματολόγια, στα οποία μεταξύ των άλλων ζητήθηκε από τον κάθε μαθητή να καταγράψει τη δική του φωνή για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Στόχος ήταν να αξιοποιηθούν οι απαντήσεις για τη σύνθεση μιας ενιαίας πρότασης του σχολείου, η οποία παρουσιάστηκε στην κλειστή θεματική ημερίδα με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

   ΓΕΛ Νίκαιας Λάρισας
   Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών από την εκπαιδευτικό πληροφορικής Μελιοπούλου Ελισσάβετ. Οι μαθητές πήραν μέρος σε δύο δραστηριότητες : «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις On Line» και «Κάρτες Περιπτώσεων», παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, ενώ μέσα από τον διάλογο που προέκυψε, ενδυνάμωσαν την κριτική τους ικανότητα για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο. Γνώρισαν τις ιστοσελίδες της δράσης Saferinternet.gr, της Γραμμής Βοηθείας Help-Line και τη Γραμμή Καταγγελιών SafeLine ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πραγματοποιήσουν μία καταγγελία. Στο τέλος συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, από τα οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε ενημερωτικός οδηγός Facebook, της Ελληνικής Γραμμής Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, Safeline.gr
 • Νομός Λασιθίου
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου
   Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου γιορτάσαμε την Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου. Με τη βοήθεια του πολύτιμου υλικού που μας αποστάλθηκε από το Saferinternet.gr πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες στο σχολείο μας. Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν οι μαθητές των Δ'- Ε' - Στ' τάξεων. Σε όλους τους μαθητές, προβλήθηκαν τα βίντεο που μας αποστείλατε και ακολούθησε συζήτηση πάνω σε αυτά. Στη συνέχεια η Δ' Δημοτικού έπαιξε με τις κάρτες των συναισθημάτων και η Ε' και Στ' με τις κάρτες των καταστάσεων. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν στα παιχνίδια με πολύ χαρά και ενθουσιασμό. Ζωγράφισαν επίσης αφίσες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου επηρεασμένες από τα βιντεάκια που είδαν και έγραψαν συνθήματα στον πίνακα που αφορούσαν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ένα εξ αυτών των μηνυμάτων ήταν και το "Ε, τι μπακάλικο είμαστε;"

   2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
   Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώθηκε εκδήλωση όπου οι μαθητές της Ε' και Στ' τάξης ενημερώθηκαν, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τους κινδύνους του Διαδικτύου και τον τρόπο που μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι ίδιοι οι μαθητές και συγκεκριμένα οι μαθητές της Ε' Τάξης, οι οποίοι στο μάθημα των Τ.Π.Ε. προετοίμασαν ένα πλούσιο υλικό από παρουσιάσεις με συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση. Το υλικό των παιδιών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του σχολείου. Επίσης, μεταγλώττισαν για τους μικρότερους μαθητές μας την ταινία «Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;» για την προβολή της στο μάθημα των Τ.Π.Ε. και τον προβληματισμό και ευαισθητοποίηση των μικρότερων μαθητών.
 • Νομός Λέσβου
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
   Παρακολουθήσαμε τα βίντεο που μας απέστειλε η δράση Saferinternet.gr με μερικούς γονείς και ακολούθησε συζήτηση.

   Δημοτικό Σχολείο Δαφίων Λέσβου
   Οι μαθητές χρησιμοποίησαν το υλικό που στάλθηκε στους Πρεσβευτές, από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι μαθητές είδαν το οπτικό υλικό και διάβασαν τις κάρτες περιπτώσεων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι χρήστες του Διαδικτύου. Ανέφεραν τις δικές τους εμπειρίες ή κάποιες που είχαν ακούσει που τους προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες. Μετά τη συζήτηση των καρτών, οι μαθητές εργάστηκαν με το «Βαρόμετρο Συναισθημάτων» και συνειδητοποίησαν ότι αυτό που μπορεί να φαίνεται αθώο για ένα άτομο μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για κάποιον άλλον, και ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τι ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων ήταν ότι ένας μεγάλος αριθμός των μαθητών έχει επίγνωση των κινδύνων, όταν σερφάρει στο Διαδίκτυο, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός των μαθητών είχαν την εμπειρία του διαδικτυακού εκφοβισμού ή παρενόχληση άλλου είδους. Υπήρχε επίσης ένας μικρότερος αριθμός παιδιών που πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς και δεν συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί αν δεν είναι προσεκτικοί. Σε γενικές γραμμές, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις και ήταν σε θέση να συζητήσουν τα θέματα και να πάρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

   5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

   Στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, το σχολείο οργάνωσε δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου και οργανώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς Θωμαΐδη Βασιλική και Κρητικού Ευαγγελία. Οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου, είχαν την ευκαιρία μέσα από δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη χρήση υλικού που διατέθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, προστασίας προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακού εκφοβισμού, προστασίας από επιβλαβή προγράμματα, αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, διαδικτυακών παιχνιδιών και σωστής χρήσης των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

   Γενικό Λύκειο Μούδρου
   Το Γενικό Λύκειο Μούδρου συμμετείχε ενεργά στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου και εντός των ωρών διδασκαλίας  διοργανώθηκαν δράσεις για το σύνολο των μαθητών αλλά και των διδασκόντων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην βιβλιοθήκη του σχολείου όπου και είχαν τοιχοκολληθεί  αφίσες με το θέμα της ημέρας. Αρχικά η πρεσβευτής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου , Βράνα Τριανταφυλλιά, ενημέρωσε τους μαθητές για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και τη δράση Saferinternet.gr. Κατόπιν, στους μαθητές μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου. Τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα, αποτέλεσαν όμως μια καλή βάση αρχικά για την βιωματική συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις και κατά δεύτερον για την έναρξη διαλόγου. Ακολούθησε η προβολή των βίντεο που το Saferinternet.gr απέστειλε ως υλικό. Μετά την προβολή του κάθε βίντεο ακολουθούσε συζήτηση και σχολιασμός από τους μαθητές αλλά και κατευθυνόμενος διάλογος, ώστε να τονιστούν βασικά σημεία που το κάθε σποτ έθιγε. Αξιοσημείωτη ήταν η προσοχή των μαθητών και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το θέμα.Τέλος να σημειωθεί ότι το θέμα απασχόλησε τη σχολική κοινότητα του ΓΕΛ Μούδρου και τις επόμενες ημέρες.
 • Νομός Μαγνησίας
  • 5ο Γυμνάσιο Βόλου
   Το 5ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχε στον 12ο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς  Διαδικτύου, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημα: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Στις 10 Φεβρουαρίου 2015 οργανώσαμε εκδήλωση για την Α’ τάξη με προβολή επιλεγμένων βίντεο από τον ιστότοπο του saferinternet.gr και από το υλικό που δόθηκε στους πρεσβευτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή το υλικό που προβλήθηκε.

 • Νομός Μεσσηνίας
  • 1ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Πύλου
   Ξεκινήσαμε με τα παιδιά πριν τις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να διερευνήσουμε τις γνώσεις του σχετικά με τους Η/Υ, το διαδίκτυο κλπ.  Με τη βοήθεια του υλικού που είχε αποσταλεί εμπλουτίσαμε τις γνώσεις τους, συμπληρώσαμε τα φύλλα εργασίας από το "παίζω και μαθαίνω" και λύσαμε τις απορίες μας. Παρακολουθήσαμε επιλεγμένα βιντεάκια που αντιστοιχούν στην ηλικία των νηπίων από αυτά που μας είχαν αποσταλεί. Στην ώρα των κατασκευών φτιάξαμε κονκάρδες με το λογότυπο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και φορώντας τες πήγαμε στα δύο Δημοτικά Σχολεία της Πύλου (1ο & 2ο) με τα οποία αποτελούμε ενιαίο σχολικό συγκρότημα και κολλήσαμε αφίσες που φτιάξαμε με τα top ten των μαθητών που υπήρχαν στο υλικό. Με τη λήξη των μαθημάτων των κλασικών τμημάτων του 1ου αλλά και του 2ου Νηπιαγωγείου με το οποίο συστεγαζόμαστε μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια με τη διεύθυνση του ασφαλούς διαδικτύου στους γονείς των άλλων παιδιών, ενημερώνοντάς τους ότι εκεί θα βρουν πλούσιο σχετικό υλικό.

   22o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
   Οι μαθητές της E’ και της ΣΤ’  τάξης ενημερώθηκαν από την εκπαιδευτικό ΤΠΕ του σχολείου για θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και ανέπτυξαν ποικίλες δράσεις. Παρακολούθησαν την βραβευμένη ταινία «Το Παντοπωλείο» καθώς και άλλα εκπαιδευτικά βίντεο (Οδύσσεια στο Διαδίκτυο από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση) και έπειτα από συζήτηση δημιούργησαν αφίσες με κανόνες για την αποφυγή των κινδύνων του Διαδικτύου. Επιπλέον υλοποιήσαμε στην τάξη τις προτεινόμενες δραστηριότητες «Κάρτες Περιπτώσεων» και το «Βαρόμετρο των Συναισθημάτων» από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου όπου οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, ανέλυσαν διάφορες συμπεριφορές στο διαδίκτυο και συζήτησαν διαφορετικές λύσεις σε καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο.

   Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μελιγαλά
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, το Ολοήμερο Δημοτικό Μελιγαλά Μεσσηνίας και ο σύλλογος διδασκόντων, αφιέρωσε το πρώτο διδακτικό δίωρο σε όλες τις τάξεις για δράσεις με μαθητές γύρω απο το θέμα "Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο". Οι πρώτες δύο τάξεις Α', Β' δημοτικού συζήτησαν για την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, για την έννοια του διαδικτύου (το οποίο είναι μια τεράστια αποθήκη με αποθηκάριο το Google), έφτιαξαν ποιήμα για τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και ασχολήθηκαν με την κατασκευή του ανεμόμυλου. Παράλληλα, έμαθαν να ανοίγουν και να κλείνουν τον υπολογιστή και τι να κάνουν όταν επικίνδυνο υλικό εμφανίζεται στην οθόνη. Οι τάξεις Γ', Δ' ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ενημερώθηκαν μέσα απο την αφίσα PEGI. Πλοηγήθηκαν στο διαδίκτυο και σχολίασαν τα παιχνίδια που παίζουν με βάση τις πληροφορίες που πήραν. Τέλος οι τάξεις Ε', ΣΤ' με βάση το φυλλάδιο "Διαχειρίσου την διαδικτυακή σου φήμη" και το μίνι οδηγό Facebook, ανέλυσαν διάφορες συμπεριφορές στο διαδίκτυο και συζήτησαν διαφορετικές λύσεις σε σενάρια που εκ των προτέρων είχαν κατασκευάσει οι εκπαιδευτικοί. Η ημέρα αποτέλεσε για όλους μας μια καλή αφορμή για ανάδειξη θεμάτων που η πλειοψηφία των τάξεων θα εντάξει σε διδασκαλίες της ευέλικτης ζώνης.

   2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
   Στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10/2/2015 δράσεις στην Α’ και Β’ Τάξη του σχολείου μας. Συγκεκριμένα για κάθε τμήμα αφιερώθηκε μια σχολική ώρα όπου δόθηκε έμφαση στην ανάρτηση προσωπικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έγινε προβολή σχετικών βίντεο και ακολούθησε συζήτηση.  Οι μαθητές ενημερώθηκαν για πιθανούς κινδύνους από την ανάρτηση προσωπικών τους στιγμών στο διαδίκτυο και τους τρόπους προστασίας. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις μαθητών. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, παρακολούθησαν με προσοχή την παρουσίαση και συμμετείχαν στη συζήτηση. Για το μέλλον προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις για σχετικά θέματα με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

   2ο & 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
   Προηγήθηκε προβολή και τέθηκαν προβληματισμοί σχετικά με το υλικό των επτά video τα οποία απέστειλε η δράση Saferinternet.gr και ακολούθησε παρουσίαση-εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα επικοινωνίας και διαδραστικότητας. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση προς όλους τους μαθητές των δύο όμορων σχολείων 2ου & 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, από την κα Νικητοπούλου Μαρία, εκπαιδευτικό των ανωτέρω σχολείων. Οι μαθητές επίσης με την καθοδήγηση της καθηγήτριας δημιούργησαν γωνιά Ασφαλούς Διαδικτύου, με ταμπλό, όπου εκεί κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και όχι μόνον, ενημερώνονταν, έπαιρναν πληροφορίες καθώς και σχετικά φυλλάδια, για το τι θα πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να προφυλαχθούν από ανεπιθύμητα άτομα, πως μπορούν να μπλοκάρουν και να διαγράψουν συνομιλητές οι οποίοι τους ενοχλούν συστηματικά, αλλά και πως μπορούν να προστατεύσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Ενημερώθηκαν ακόμη οι μαθητές για τη Γραμμή Βοηθείας Help-line του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Έγινε ανάρτηση των δράσεων στον ιστοχώρο του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας καθώς και του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Επίσης, έγινε διάχυση της πληροφορίας και ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία με δημοσίευμα στην ημερήσια τοπική εφημερίδα Ελευθερία.
 • Νομός Ξάνθης
  • 4ο Γυμνάσιο Ξάνθης
   Με αφορμή τον 12ο εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (10/2/2015) στη σχολική μας μονάδα υλοποίηθηκε ενημέρωση - συζήτηση των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής από τη διδάσκουσα κ. Χαλκιά Καλλιόπη, προβολή ενημερωτικών βίντεο, προβολή της ταινίας "Το Παντοπωλείον" και συζήτηση. Ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων της σχολικής μονάδας ενημερωτικών εικόνων σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης.

 • Νομός Πέλλας
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών
   Έγινε ενημέρωση των μαθητών της ΣΤ' τάξης με προβολή του βίντεο που προώθησε ως υλικό στους Πρεσβευτές η δράση Saferinternet.gr με τίτλο "Θα έκανες το ίδιο και στον πραγματικό κόσμο;", ακολούθησαν 2 μικρά κουίζ με θέμα "πόσο καλά γνωρίζεις το διαδίκτυο;" (από το βιβλίο "Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια, Τα πρώτα βήματα"). Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της παρουσίασης "5 συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής" και συζήτηση σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα. Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν μεγάλο σε όλη την διάρκεια της ώρας όπως φαίνεται και από φωτογραφίες από την υλοποίηση της ενημέρωσης στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.

   Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών
   Στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών από τις 10/02/2015 και έως τις 16/02/2015, πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: α) διανεμήθηκε στους μαθητές μας έντυπο υλικό με συμβουλές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου αλλά και για την ψηφιακή τους φήμη, β) διανεμήθηκε στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών μας έντυπο υλικό με συμβουλές για την προστασία των παιδιών τους στο διαδίκτυο γ) αναρτήθηκε στη σελίδα του σχολείου ενημερωτικό υλικό, δ) στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής Γυμνασίου και των Εφαρμογών Πληροφορικής Λυκείου, έγιναν παρουσιάσεις στους μαθητές των video που μας αποστείλατε, εργαστήρια για τις ρυθμίσεις απορρήτου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ενώ ακολούθησε σχετική συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους από την πλοήγηση στο διαδίκτυο αλλά και το πώς μπορούμε να διαμορφώνουμε θετικά το ψηφιακό μας αποτύπωμα.

   Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Πέλλας
   Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου ο υπεύθυνος Πρεβευτής κος. Μπαζούκης το Γυμνάσιο Αραβησσού και ενημέρωσα τους μαθητές του σχολείου ανά τμήμα  (3 τμήματα) για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Σε κάθε τμήμα η ενημέρωση είχε διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και βασίστηκε στα ακόλουθα βίντεο που απέστειλε το Saferinternet.gr. Tην Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας, για να ενημερωθούν οι μαθητές της Α' τάξης του σχολείου στα ίδια θέματα χρησιμοποιώντας το ίδιο υλικό. Η ενημέρωση διήρκεσε 6 διδακτικές ώρες.
 • Νομός Πιερίας
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτόχωρου Πιερίας
   Την εβδομάδα 9 - 13 Φεβρουαρίου 2015, υλοποιήθηκαν οι δράσεις για τον 12o Eορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Μαθητές από τη Β' έως και την ΣΤ' τάξη ενημερώθηκαν από μία έως δύο διδακτικές ώρες για τον εορτασμό, στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν βίντεο από την ιστοσελίδα της δράσης Saferinternet.gr όπως η τηλεοπτική καμπάνια "Το Παντοπωλείο" αλλά και τα βίντεο που απεστάλησαν ως υλικό στους Πρεσβευτές. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, ενώ διανεμήθηκαν φύλλα εργασίας αντίστοιχα για κάθε τάξη με δραστηριότητες οι οποίες υλοποιήθηκαν στο εργαστήριο. Επίσης οι μαθητές των τμημάτων ΣΤ1' και ΣΤ2' δημιούργησαν 2 αφίσες.

   2ο Γυμνάσιο Κατερίνης

   Για πέμπτη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε στο σχολείο μας η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου,με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μυρωτή Σοφία. Μέσα σε κάθε τμήμα πραγματοποιήθηκε συζήτηση-ενημέρωση, στην οποία χρησιμοποιήθηκε: α) διπλά βραβευμένη ταινία "Το Παντοπωλείο"β) το νέο φυλλάδιο για το διαδικτυακό εκφοβισμό το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές, γ) οι Δραστηριότητες "Βαρόμετρο συναισθημάτων", "Δικαιώματα και υποχρεώσεις online" και "Κάρτες περιπτώσεων" στις μικρότερες τάξεις. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν πολύ μεγάλο. Η μία διδακτική ώρα πολύ λίγο για να πούμε τόσα πολλά και τόσο σημαντικά. Πολλοί μαθητές γράφτηκαν την επόμενη κιόλας ημέρα στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιείται στο σχολείο μας, για να μάθουν περισσότερα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και γενικότερα για τη σωστή χρήση του διαδικτύου.

   Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
   Με τη βοήθεια του υπευθύνου του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Πιερίας κ. Βασιλείου Ζήσκου το ερωτηματολόγιο με θέμα «Δικαιώματα και υποχρεώσεις online» απαντήθηκε ηλεκτρονικά από όλους τους μαθητές του σχολείου μας - Γυμνασίου και Λυκείου - κατά τη διάρκεια τριών ημερών, της Πέμπτης 5/2, της Παρασκευής 6/2 και της Δευτέρας 9/2. Ακολούθησε προφορική ενημέρωση - συζήτηση με τους μαθητές  όλων των τάξεων για το περιεχόμενο της ημέρας με αφορμή και το λογότυπο του 2015. Την Τρίτη 10/2 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις. Στους μαθητές έγινε προβολή  3 επιλεγμένων video. Συζήτηση για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις» στο διαδίκτυο. Τη δράση αυτή οργάνωσαν και συντόνισαν σε συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Δημήτριο Κυριακού, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας, υπεύθυνη για την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου Παναγιώτα Τρύπου και οι  υπεύθυνοι του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Πιερίας κ. Βασίλειος Ζήσκος  και κ. Δημήτριος Κοτανίδης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους υπευθύνους  του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Πιερίας σχετικά με τις απαντήσεις των παιδιών τους στο ερωτηματολόγιο και σε απορίες τους  για  τους τρόπους προστασίας των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

   ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Πιερίας

   Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Πιερίας και το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης πραγματοποίησαν με επιτυχία την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μαθητές και οι γονείς, παρακολούθησαν video και συζήτησαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Επίσης, συζητήθηκαν και σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών στο διαδίκτυο, το οποίο τα παιδιά απάντησαν ηλεκτρονικά τις προηγούμενες ημέρες.
 • Νομός Ρεθύμνου
  • 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
   Στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον διευθυντή του σχολείου, κατά την πρωινή συγκέντρωση-προσευχή των μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση κατά τμήματα από τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και Τεχνολογίας.  Σε συνεργασία με το ΠΕΔΥ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση ανά τάξη, σε όλους τους μαθητές του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, η κα Ζερβακάκου σε συνεργασία με το σχολείο και τον κο. Πλατινάκη, Πρεσβευτή του σχολείου, οργανώσαν ομιλίες προς όλους τους μαθητές  του σχολείου οι οποίοι αφηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες και βιώματα ενώ ακούστηκαν στοχευμένες απορίες.
 • Νομός Σερρών
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
   Εκδήλωση προς γονείς / κηδεμόνες. Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές.

   6ο Γυμνάσιο Σερρών
   Στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις προς τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας από τις καθηγήτριες Αρβαντά Αγγελική και Σταμάτη Κατερίνα ενώ υλοποιήθηκαν πολλές από τις δραστηριότητες που προτάθηκαν από το Saferinternet.gr. Δόθηκαν ηλεκτρονικές διευθύνσεις για να ενημερωθούν οι μαθητές για τους κινδύνους που διατρέχουν στο διαδίκτυο όταν δεν γίνεται συνετή χρήση ενώ σχετικά άρθρα και σύνδεσμοι αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου. Σχετική αφίσα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό αναρτήθηκε στους πίνακες ανακοινώσεων μαθητών και καθηγητών. Αναλυτικότερη περιγραφή δράσεων και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του σχολείου.

   Γυμνάσιο Λευκώνα Σερρών
   Οι μαθητές του σχολείου συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν ως ψηφιακοί πολίτες.Τα αποτελέσματά της έρευνας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη συνέλευση των μαθητών του σχολείου. Είδαν σχετικά βίντεο από την προτεινόμενη λίστα και συζήτησαν για ανάλογα θέματα. Ιδιαίτερα όμως στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μαθητών  για την ασφαλή πλοήγηση στο ψηφιακό κόσμο. Οι μαθητές της Α' τάξης συμπλήρωσαν τα κουίζ για την «Αναζήτηση στο Διαδίκτυο με κριτική σκέψη» και την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» από το βιβλίο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια, Τα πρώτα βήματα»  του Saferinternet,gr . Με αφορμή τα κουίζ συζητήσαμε για αυτά τα θέματα και τους προβληματισμούς τους. Οι μαθητές της Β' τάξης ασχολήθηκαν με τον «Οδηγό facebook» της Γραμμής Καταγγελιών, τις ρυθμίσεις λογαριασμού στο facebook και είδαν πώς μπορούν να συμπληρώσουν τη Φόρμα Καταγγελιών στην αντίστοιχη σελίδα. Στη συνέχεια ετοίμασαν ένα ερωτηματολόγιο με θέμα «Συμπεριφορά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης». Οι μαθητές της Γ' τάξης είδαν πώς μπορούν να προστατεύσουν τα μηνύματά τους (tweets) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter.

   1o ΕΠΑΛ Σερρών

   Στις 13 Φεβρουαρίου 2015 το σχολείο μας συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.
   Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά παιδιά από 5 διαφορετικά τμήματα και ειδικότητες. Ακολουθώντας τους γενικούς σκοπούς του φετινού εορτασμού έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας σε θέματα: παράνομου περιεχομένου, παράνομης συμπεριφοράς και καταπολέμησής τους, β) διαδικτυακού εκφοβισμού, γ) ασφαλούς χρήσης των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, δ) προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δ) δημιουργικής χρήσης των online εργαλείων με ταυτόχρονη κατοχύρωση των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Για την επίτευξη των στόχων μας προβάλαμε video με την αντίστοιχη θεματολογία ενώ μετά από κάθε video ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Με αναφορά πραγματικών παραδειγμάτων τόσο από τους συμμετέχοντες καθηγητές όσο και από τους ίδιους τους μαθητές το ενδιαφέρον όλων παρέμεινε αμείωτο καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το σημαντικότερο για μας όμως είναι ότι οι μαθητές συνέχισαν να συζητούν μεταξύ τους το θέμα και τις επόμενες ημέρες καθώς και να διατυπώνουν πολλές ερωτήσεις. Τέλος, λειτούργησαν και οι ίδιοι ως πρεσβευτές μεταφέροντας τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς τους και σε μαθητές που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
 • Νομός Τρικάλων
  • 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων
   Πραγματοποιήθηκε στο σχολείο την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή videos και ερωτοαπαντήσεις - συζήτηση σχετικά με αυτά που προβλήθηκαν καθώς και επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αφορούσαν στη σωστή χρήση του διαδικτύου. Τονίστηκαν τόσο οι κίνδυνοι και οι παγίδες του «σερφαρίσματος» όσο και οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο. Δόθηκε επίσης φύλλο εργασίας στο οποίο οι μαθητές έπρεπε να διαβάσουν 10 Δικαιώματα και 10 Υποχρεώσεις που έχουν ως χρήστες του Διαδικτύου και να επιλέξουν από 5 Δικαιώματα και 5 Υποχρεώσεις που θεωρούν οι ίδιοι ποιο σημαντικές. Η δράση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή συνθημάτων και μηνυμάτων που εμπνεύστηκαν οι μαθητές από την όλη εκδήλωση καθώς και με τη δημιουργία ζωγραφιών και σκίτσων που αφορούσαν το ασφαλές «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο. Οι εργασίες εκτέθηκαν σε χώρο του σχολείου και όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τις δουν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του e-trikala και συμμετείχε και ο υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ ν. Τρικάλων κ. Μποντίλας Λεωνίδας. Τη διοργάνωση ανέλαβε η κ. Σμιξιώτη Φανή, πρεσβευτής της Ημέρας για το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Στιγμιότυπα από τις δράσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του σχολείου.
 • Νομός Φθιώτιδας
  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας
   Στο πλαίσιο της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου οι μαθητές και οι μαθήτριες των 3 τελευταίων τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις. Έγινε προβολή διάφορων βίντεο ευαισθητοποίησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα με ιδιαίτερη αναφορά στα προσωπικά δεδομένα. Επίσκεψη ιστότοπων και συζήτηση γύρω από τους κινδύνους του διαδικτύου. Διήγηση παραμυθιών και δημιουργία κολάζ συμβουλών που έγραψαν και ζωγράφισαν οι μαθητές μέσω υπολογιστή.

   2ο Γυμνάσιο Λαμίας
   Εκδήλωση στο σχολείο με γονείς και μαθητές. Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Δημιουργία ιστολογίου / ζωγραφιάς. Υλοποίηση μουσικού δρώμενου.

   6ο Γυμνάσιο Λαμίας
   Την Πέμπτη 10 Φeβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές δράσεις στο σχολείο μας. Συγκεκριμένα στην Α' Γυμνασίου έγινε παρουσίαση από την καθηγήτρια πληροφοριής κ. Ζαρίκα Αλεξάνδρα εκπαιδευτικών βίντεο και ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών. Στην Β' και Γ' Γυμνασίου δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό με οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για γονείς και μαθητές. Φωτογραφίες υπάρχουν εδώ.

   Σχολικός Σύμβουλος 4η Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φθιώτιδας

   Με αφορμή τον δωδέκατο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ο Σχολικός Σύμβουλος της 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φθιώτιδας, Δημητρακάκης Κωνσταντίνος, οργάνωσε την εβδομάδα 09 - 17 Φεβρουαρίου 2015, ενημερωτικές - βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (προβολή βίντεο, workshops, συζητήσεις, κ.λ.π.) σε σχολικές μονάδες με την συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
 • Νομός Φλώρινας
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου
   Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας πραγματοποιήσαμε δράσεις με τις τάξεις Γ', Ε' και Στ'. Οι μαθητές της Ε' και Στ' παρακολούθησαν βίντεο και παρουσιάσεις prezi ,από το υλικό που διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι μαθητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την χρήση του διαδικτύου και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις έννοιες του διαδικτυακού εκφοβισμού και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Στο τέλος μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο. Οι μικρότεροι μαθητές της Γ' τάξης συμπλήρωσαν φυλλάδια εργασίας από το βιβλίο "Παίζω και μαθαίνω" της δράσης Saferinternet.gr σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, με σκοπό την εξοικείωση τους με έννοιες όπως ασφάλεια στο διαδίκτυο,προστασία των προσωπικών μου στοιχείων κτλ. Στο τέλος οι μαθητές συμπλήρωσαν ένα κρυπτόλεξο με λεξιλόγιο σχετικό με τους υπολογιστές.

   Δημοτικό Σχολείο Σκλήθρου

   Δράση μέσα στην τάξη με τους μαθητές. Εκδήλωση προς εκπαιδευτικούς/κοινωνικούς λειτουργούς.
 • Νομός Φωκίδας
  • 1ο 12/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας
   Οι μαθητές μας έχοντας ως αφόρμηση διαθέσιμο το υλικό από το www.saferinternet.gr δημιούργησαν καταπληκτικά e-posters χρησιμοποιώντας το λογισμικό ζωγραφικής ανοιχτού κώδικα Tux Paint, μεταφέροντας το φετινό μήνυμα του Safer Internet  «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο», κατανοώντας τις δυνατότητες και τους κινδύνους του διαδικτύου! Οι μαθητές καθηλώθηκαν βλέποντας τα βίντεο που προτάθηκαν από το Safer Internet και δείξαν έντονο προβληματισμό, κυριώς σχετικά με τη χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η συζήτηση που ακολούθησε με τους μαθητές ήταν εποικοδομητική, εκφράστηκαν εμπειρίες, απόψεις και ανησυχίες. Η παρουσίαση απότελεί ένα μικρό δείγμα τυχαία επιλεγμένων e-posters των μαθητών που δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά.

   1ο Εργαστηριακό Κέντρο Άμφισσας

   Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, εκπαιδευτικοί και μαθητές του τομέα Πληροφορικής ΕΠΑΛ Άμφισσας δημιούργησαν αφίσες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Επιπλέον, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η ανοικτή εκδήλωση ‹‹Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015» που διοργάνωσαν το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Δελφών και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Άμφισσας στο χώρο του Κ.Π.Ε. Άμφισσας με την υποστήριξη του Saferinternet.gr. Την ημερίδα παρακολούθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά και εκπαιδευόμενοι του Κ.Δ.Β.Μ. Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι κ.κ. Κατερίνα Σπυροπούλου, Χρύσα Οικονόμου ανέπτυξαν τους στόχους του Κ.Δ.Β.Μ. Δήμου Δελφών. Την εκδήλωση υποστήριξαν εκπαιδευτικοί Πληροφορικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φωκίδας, οι οποίοι είναι και εκπαιδευτές σε διδακτικά αντικείμενα Πληροφορικής στο ΚΔΒΜ Δήμου Δελφών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί και η αφίσα - πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ.
 • Νομός Χανίων
  • Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ναυστάθμου Κρήτης
   Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, η Πρεσβευτής του σχολείου κα. Λαδά εργάστηκε με τους μαθητές της Δ΄ τάξης με το υλικό που απέστειλε η δράση Saferinternet.gr. Επίσης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Δημοτικό σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων και το δάσκαλο και επίσης πρεσβευτή, κύριο Πουλίζο. Επιπλέον, την Τετάρτη, αφού προηγήθηκε συζήτηση με τους υπόλοιπους συναδέλφους στο σχολείο για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και το εξαιρετικό υλικό του Safer Internet, υποδεχτήκαμε το άλλο τμήμα της Δ' τάξης αλλά και τους μαθητές της ΣΤ' τάξης και ενημερώθηκαν σχετικά.
 • Νομός Χαλκιδικής
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολύγυρου Χαλκιδικής
   Στη σχολική μας μονάδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής σε συνεργασία με τη θεατρολόγο και τις καθηγήτριες Αγγλικών του σχολείου, ενώ θεατές της ήταν οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές ενός εκ των δύο τμημάτων της Ε’ τάξης του σχολείου. Οι μαθητές αφότου πρώτα ενημερώθηκαν από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής, κο. Αλεξιάδη, σε διδακτικές ώρες του μαθήματος των Τ.Π.Ε., για το Διαδίκτυο και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, μέσα από διαλέξεις, συζητήσεις και προβολή πλήθους σχετικών βίντεο, κλήθηκαν εν συνεχεία να σκεφτούν και να διαλέξουν 4 βασικές θεματικές ενότητες, με απώτερο στόχο την περιγραφή ενός θεατρικού δρώμενου για κάθε μία από αυτές. Έτσι, έγινε συγγραφή 4 αντίστοιχων θεατρικών σεναρίων, ενώ ακόμη συγγράφηκαν μουσικοί στίχοι, ειδικά για τη συγκεκριμένη γιορτή, σε μουσική υπόκρουση ενός γνωστού σύγχρονου τραγουδιού. Η γιορτή είχε αρκετή επιτυχία,
   προκάλεσε έντονα το ενδιαφέρον των μαθητών-θεατών.

   Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής
   Την Τρίτη 10/02/2015, στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου μας, έγινε ενημέρωση των μαθητών των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας, για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, από το δάσκαλο και Πρεσβευτή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, Γιάννη Κίκα. Έγινε παρουσίαση power point και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Πριν την παρουσίαση οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης έκαναν τη δραστηριότητα "Κάρτες περιπτώσεων". Υλικό από την εκδήλωση είναι διαθέσιμο στη σελίδα του σχολείου.

   Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου

   Η Α΄τάξη του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχωρίου γιόρτασε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιώντας κάποιες δραστηριότητες μέσα από το ηλεκτρονικό βιβλίο "Παίζω και μαθαίνω στο διαδίκτυο". Με αφορμή το υλικό αυτό δώσαμε βάση στην έννοια του κωδικού και στο γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο. Ανεβήκαμε στο εργαστήριο υπολογιστών και διαπιστώσαμε ότι ο φορητός υπολογιστής του σχολείου έχει έναν κωδικό, που μόνο οι δάσκαλοι γνωρίζουν. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε avatars τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν μια φωτογραφία.

   Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Χαλκιδικής
   Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού διοργανώθηκε από το Συμβουλευτικό Σταθμό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Το σεμινάριο ήταν βιωματικού χαρακτήρα, είχε τίτλο «Ασφαλές Διαδίκτυο - Ασφαλής Ζωή», χρονικής διάρκειας 3 ωρών και υλοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου. Ως κύριο στόχο είχε την ευαισθητοποίηση-ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου, με οδηγό τη βιωματική μάθηση. Αναλύθηκαν συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων, σχετικές με συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στην επαφή των παιδιών με το διαδίκτυο, όπως διαδικτυακή παρενόχληση και αποπλάνηση, ηλεκτρονικός εκφοβισμός και αντιμετώπιση, αλόγιστη και ανυποψίαστη χρήση, κατάχρηση και εθισμός, κοινωνική δικτύωση και ασφάλεια, κ.ά. Επίσης παρουσιάσθηκαν βίντεο, ασκήσεις, ερωτηματολόγια, καθώς και προτάσεις για βιωματικές δράσεις στο σχολείο. Επιπλέον, υλοποιήθηκε βιωματική παρέμβαση πρόληψης στο ΕΠΑΛ Νικήτης, στους μαθητές και τις μαθήτριες Α΄Λυκείου και είχε τίτλο: «Ερωτήσεις-Απαντήσεις σχετικά με το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying)». Έγινε παρουσίαση του φαινομένου, με τη μορφή ερωτοαποκρίσεων. ακολούθησαν βιωματικές ασκήσεις με τις ομάδες των μαθητών, προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης, κ.ά. Και τις δυο παρεμβάσεις υλοποίησε η κα. Μαρία Παπαδοπούλου υπεύθυνη του ΣΣΝΧ.
 • Νομός Χίου