ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία

“Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!”

Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).

Σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά και οι νέοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των κηδεμόνων τους μπορούν να αναλάβουν το δικό τους ρόλο στην δημιουγία ενός καλύτερου Διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη -τη δική τους και των άλλων- και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες. Επίσης, είναι σημαντικό να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του Διαδικτύου παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, και να αναφέρουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.

Έτσι λοιπόν, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα, σας προσκαλεί να δράσετε και φέτος ως «Πρεσβευτές» και πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, και διοργανώνοντας δικές σας εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο σας, στο φορέα σας, στην τοπική σας κοινωνία που θα προάγουν τους παραπάνω στόχους.

Σκοπός και των φετινών δραστηριοτήτων είναι να δράσετε όλοι εσείς από μόνοι σας ως προωθητές των μηνυμάτων μας και των στόχων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε., δίχως την ανάγκη της δικής μας φυσικής παρουσίας ή της παρουσίας τρίτων, όντας έτσι πραγματικοί πρεσβευτές του έργου μας. Για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες σας, σας παρέχουμε όλο το online υλικό του ιστοχώρου μας. Περαιτέρω, όπως κάθε χρονιά για τους εκπαιδευτικούς που σκοπεύουν να δημιουργήσουν εκδηλώσεις στο σχολείο τους προς γονείς, διατίθεται ειδικό υλικό μέσω του ελεγχόμενου ιστοχώρου ‘educators.saferinternet.gr.’
 
Εάν θέλετε να γίνετε Πρεσβευτής μας, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην παρακάτω διαδικτυακή φόρμα (Google Docs):
https://docs.google.com/forms/d/1JJt8gSNr09ZJGbznOjJzFR49sP15KShRe1pPH5xFU7c/viewform

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Θέλοντας να προάγουμε προς όλους τους μαθητές τα 2 μηνύματα – κλειδιά του φετινού εορτασμού α) τη θετική δημιουργία, και β) την ενεργή στάση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, αποφασίσαμε φέτος για όλα τα σχολεία δυο διασκεδαστικές δράσεις προκειμένου να ενδυναμώσουμε τα παιδιά όλων των ηλικιών να εκφρασθούν μέσα από την τέχνη αλλά και να δημιουργήσουν δικό τους ποιοτικό περιεχόμενο, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλασιαστικά για την ευαισθητοποίηση των ηλικιών αυτών («peer to peer»).

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μια από τις δυο δράσεις στο τέλος της παρούσας σελίδας.

Το λογότυπο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016 θα σταλεί στους συμμετέχοντες της δράσης μετά τη λήξη των υποβολών συμμετοχής.

Πλάνο υλοποίησης της δράσης «Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016»
:

Συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής σας (Google Docs): έως 15/12/2015
Υποβολή έως 2 ποιημάτων σε αρχείο Word:                      έως 15/01/2016
Υποβολή βίντεο στο «Youth4Greece»:                              έως 18/12/2015

Ηλεκτρονική διεύθυνση παραπάνω υποβολών: supportATsihellasDOTorg

Θα αναμένουμε τις συμμετοχές σας!

-------------------------------------------
Όροι χρήσης του υλικού της δράσης Saferinternet.gr ως «Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου»:

Με τη συμμετοχή στην παραπάνω δράση και τη χρήση του υλικού του  Saferinternet.gr συναινείτε αυτόματα με τα παρακάτω.
Επιτρέπεται η χρήση του υλικού ως έχει και στο σύνολό του με αντιγραφή, διανομή και μετάδοση με τους εξής όρους:
1. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την προώθηση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016 και για την εκδήλωσή σας.
2. Απαγορεύεται ρητά η ενσωμάτωση άλλων λογοτύπων ή ονομάτων φορέων στο υλικό αυτό.
3. Απαγορεύεται ρητά η χρήση του υλικού μέσα στα πλαίσια σκοπού άμεσα ή έμμεσα κερδοσκοπικού.
4. Απαγορεύεται η διασκευή, η προσαρμογή, ή η οποιαδήποτε άλλη μετατροπή, η αποσπασματική χρήση του υλικού, ή η δημιουργία παράγωγου έργου.
5. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση του υλικού πέραν των παραπάνω απαιτείται γραπτή άδεια από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Insafe ή τη Safer Internet Hellas, ως δικαιούχο της πνευματικής ιδιοκτησίας.


Δήλωση συναίνεσης / άδειας χρήσης:
Με τη συμμετοχή σας στις παραπάνω δράσεις παραχωρείτε την άδεια στο Saferinternet.gr να παρουσιάζει τα παραπάνω σε περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο του έργου που τελεί για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναφέρεται το όνομα του σχολείου σας σε αυτό το υλικό.


 • «Youth4Greece»: προβάλλουμε τον τόπο μας!
  • Προσκαλούμε τους μαθητές σας να συμμετάσχουν στην καινοτόμα πλατφόρμα «Youth4Greece» που δημιουργήθηκε με στόχο να προβάλλει την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των παιδιών και των εφήβων, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν αμιγώς πρωτότυπα βίντεο (έως 5 λεπτών) σε σχέση με τα αξιοθέατα του τόπου τους –ιστορικά, πολιτιστικά, φυσικής ομορφιάς– τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας με αυτό τον τρόπο συνομήλικους τους αλλά και όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας.

   Μέσα από αυτή τη δράση και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, οι μαθητές θα δημιουργήσουν θετικό διαδικτυακό υλικό συμβάλλοντας άμεσα στην προαγωγή καλού και ποιοτικού περιεχομένου, και κατανοώντας ταυτόχρονα τις πολύ σημαντικές έννοιες της πρωτοτυπίας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συνεργασιμότητας.

   Εάν το σχολείο σας επιθυμεί να λάβει μέρος στο έργο, πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό για όλες τις καταχωρήσεις του σχολείου σας, ο οποίος μπορεί να κάνει εγγραφή στον ιστοχώρο. Ο εκπαιδευτικός αυτός θα είναι υπεύθυνος για την ανάρτηση των δημοσιεύσεων του σχολείου σας, αφού αυτές έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από αυτόν ως προς την πρωτοτυπία τους και ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων. Όλες οι δημοσιεύσεις θα ελέγχονται σε δεύτερο επίπεδο από τη Δράση Saferinternet.gr πριν αυτές εμφανιστούν στο χάρτη της Ελλάδας.

   Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://www.youth4greece.gr. Προς βοήθεια για να κατανοήσετε τι υλικό αναμένουμε να δημιουργηθεί: έχουν αναρτήσει 6 παραδείγματα βίντεο, 2 για κάθε κατηγορία περιεχομένου που είναι: α) αξιοθέατα, β) εκδηλώσεις, γ) τοπικές συνταγές.

   Εδώ θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για την πλατφόρμα, και τις οποίες σας παρακαλούμε θερμά όπως διαβάσετε προσεχτικά. Παρέχουν «standard» πληροφορίες για τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου, όπως συναντώνται στους περισσότερους ιστοχώρους.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλα τα παραπάνω έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, βάσει του Νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, τα έργα σας δεν μπορεί να είναι παράγωγα άλλων έργων που ήδη υπάρχουν έντυπα, σε ηλεκτρονική, ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Με την υποβολή των συμμετοχών σας επιβεβαιώνετε την πρωτοτυπία του έργου σας.
 • Ποίηση για την καταπολέμηση ρητορικής μίσους (online hate speech) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying)
  • Προσκαλούμε τους μαθητές σας να δημιουργήσουν έως οκτάστιχα ποιήματα, με έως 5 λέξεις ανά στίχο (8 στίχοι = 8 σειρές κειμένου) που αφορούν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους ή του εκφοβισμού / παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, προκειμένου να να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Με τη βοήθεια αυτών των ποιημάτων που θα έχουν γράψει τα ίδια τα παιδιά, μπορείτε να δημιουργήσετε στη συνέχεια πολλαπλές δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια, οι μαθητές του σχολείου σας θα επιλέξουν –μέσω ψηφοφορίας ή άλλης οδού που θα αποφασίσετε εσείς–  τα 2 πιο εύστοχα ποιήματα από το σχολείο σας (ο μέγιστος αριθμός ανά σχολείο) και  τα οποία θα μας στείλετε ηλεκτρονικά. Όλα τα ποιήματα θα ενσωματωθούν σε ειδική ψηφιακή ποιητική συλλογή και δοθεί ειδική δημοσιότητα μέσα από τον ιστοχώρο μας και την σελίδα μας στο Facebook.

   Οι υποβολές θα γίνουν αποκλειστικά σε μορφή αρχείου Word, όπου θα μας στείλετε κάτω από το εκάστοτε ποίημα και τον τίτλο αυτού τα ονόματα των μαθητών-δημιουργών (όνομα, επώνυμο), το όνομα του σχολείου και το όνομα της τάξης των παιδιών. Σε περίπτωση που όλη η τάξη έχει συμμετάσχει στη δημιουργία των δύο υποβληθέντων ποιημάτων, τότε αναφέρετε μόνο το όνομα της τάξης και όχι τα ονόματα όλων των μαθητών (παράδειγμα: «όνομα 1, επώνυμο 1», «όνομα 2, επώνυμο 2», «όνομα σχολείου», τάξη «τάδε»).


   Εδώ θα βρείτε δύο παραδείγματα τέτοιων ποιημάτων.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλα τα παραπάνω έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, βάσει του Νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, τα έργα σας δεν μπορεί να είναι παράγωγα άλλων έργων που ήδη υπάρχουν έντυπα, σε ηλεκτρονική, ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Με την υποβολή των συμμετοχών σας επιβεβαιώνετε την πρωτοτυπία του έργου σας.