ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
Data transfer - Μεταφορά δεδομένων
Ο όρος αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες θα μεταφερθούν από έναν υπολογιστή σε κάποιον άλλο ή από ένα μέρος του υπολογιστή σε κάποιο άλλο.
Data transfer rate
Πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία γίνεται η μεταφορά των δεδομένων και που, συνήθως, εκφράζεται σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps = bits per second).
Database - Βάση δεδομένων
Πρόκειται για μια συλλογή από πολλές πληροφορίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ειδικούς συσχετισμούς και οργανώνονται στον υπολογιστή με ειδικό τρόπο, ο οποίος διευκολύνει την εύκολη αναζήτηση και λήψη τους. Έτσι π.χ., όταν ψάχνουμε κάποιο εστιατόριο μέσα από ένα ευρετήριο στο Διαδίκτυο ή όταν ελέγχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε με μια αεροπορική εταιρεία σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, η αναζήτηση και λήψη των πληροφοριών γίνεται στην ειδικά σχεδιασμένη για τον εκάστοτε σκοπό βάση δεδομένων.
Denial of service
Επίθεση που πραγματοποιείται μέσω Διαδικτύου. Οι επιτιθέμενοι δημιουργούν τεχνητή κίνηση σε κάποιον ιστοχώρο μέσω της μαζικής αποστολής δεδομένων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της ιστοσελίδας - στόχου.
Dial up
Dial up είναι ένα είδος σύνδεσης στο Διαδίκτυο με το οποίο ο χρήστης μέσω ενός modem που είναι συνδεδεμένο με την τηλεφωνική του γραμμή πραγματοποιεί κλήση προς τον κόμβο του παρόχου του, για να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πιο συνηθισμένη ταχύτητα των dial-up συνδέσεων είναι τα 56 Kbits/sec. Οι συνδέσεις αυτές έχουν αρχίσει παγκοσμίως να παραγκωνίζονται από τις πολύ πιο γρήγορες συνδέσεις ADSL.
Dialer
Οι dialers είναι προγράμματα που ενεργοποιούνται αυτόματα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε κάποιες ιστοσελίδες (συνήθως ερωτικού ενδιαφέροντος). Στην περίπτωση των dial up συνδέσεων, τα προγράμματα αυτά, διακόπτουν τη σύνδεση με τον πάροχό μας και εκτρέπουν την κλήση προς γραμμές εξωτερικού με διεθνείς χρεώσεις. Έτσι κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο πραγματοποιούμε, αντί κλήση προς τον τοπικό μας πάροχο, κλήση προς αριθμούς πολύ υψηλών χρεώσεων, κάτι που πολύ συχνά αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν λάβουμε τον τηλεφωνικό μας λογαριασμό στον οποίο εμφανίζονται οι υπέρογκες χρεώσεις. Οι χρήστες των συνδέσεων dial up μπορούν να προστατευθούν, ζητώντας από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο να ενεργοποιήσει τη φραγή διεθνών κλήσεων με ειδικό κωδικό, έτσι ώστε ο dialer να μην μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις προς τηλέφωνα του εξωτερικού.  Τέτοιου είδους προβλήματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν σε συνδέσεις ADSL όπου η σύνδεση με το Διαδίκτυο δεν πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικής κλήσης.
DiVx codec
Το DiVx είναι ένα codec το οποίο επιτρέπει τη συμπίεση αρχείων βίντεο πολύ μεγάλης διάρκειας σε αρχεία μικρού μεγέθους χωρίς, ωστόσο, να επιφέρει μεγάλες απώλειες στην ποιότητα της εικόνας. Το μικρό μέγεθος των αρχείων αυτών επιτρέπει τη γρήγορη μετάδοσή τους μέσω του Διαδικτύου, κάνοντάς τα εξαιρετικά δημοφιλή στους χρήστες του.
Domain
Βρίσκεται σε κάθε διαδικτυακή διεύθυνση και καθορίζει μονοσήμαντα μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι π.χ. στη διεύθυνση http://www.saferinternet.gr το «saferinternet.gr» είναι ένα domain.  Χρησιμοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο που η φυσική διεύθυνσή μας χρησιμοποιείται από τον ταχυδρόμο μας: για την εύκολη εύρεση και πρόσβαση διακομιστών σε αυτή, από οπουδήποτε στον κόσμο. Ένα domain αποτελείται από διάφορα μέρη, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με μια τελεία. Στην τελευταία θέση δεξιά βρίσκεται πάντα το λεγόμενο Top-Level-Domain, το οποίο σηματοδοτεί τη χώρα από την οποία προέρχεται το domain αυτό ή κάποια ειδική κοινότητα στον κόσμο (π.χ. Ελλάδα (.gr), οργανισμούς (.org), πανεπιστημιακό χώρο (.edu), κ.λπ.). Στα αριστερά του top-level-domain βρίσκεται η ονομασία του ιστοχώρου. Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας domain, πρέπει πρώτα να ελέγξετε εάν το όνομα που επιλέξατε είναι ακόμα διαθέσιμο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στην Ελλάδα πηγαίνοντας στις σελίδες του «Μητρώου Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr» στη διεύθυνση http://www.gr και εκεί να ελέγξετε εάν το όνομα που επιθυμείτε δεν έχει ήδη δοθεί σε κάποιον άλλο χρήστη.
Download
Στην καθημερινή γλώσσα των υπολογιστών μεταφράζεται ως «κατέβασμα» και υποδηλώνει τη διαδικασία αντιγραφής αρχείων μέσω δικτύου, από κάποιον άλλο υπολογιστή προς το σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας. Το δίκτυο μπορεί να είναι τοπικό (εσωτερικό δίκτυο μιας επιχείρησης) ή το Διαδίκτυο. Εάν λαμβάνουμε αρχεία μέσω του Διαδικτύου από ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουμε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ιούς που μπορούν να προσβάλουν τον υπολογιστή μας. Για αυτό το λόγο, είναι καλό μετά τη μεταφορά αρχείων να τα ελέγχουμε με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Βλ. επίσης Upload.
Drag & Drop
Σημαίνει «μετακινώ και τοποθετώ» και πρόκειται για τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα σε όλους τους υπολογιστές να επιλέγουμε και να μετακινούμε με το ποντίκι μας αρχεία προς κάποιο συγκεκριμένο σημείο της οθόνης μας και να τα τοποθετούμε εκεί. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να επιλέξουμε κάποιο αρχείο με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και κρατώντας το πατημένο, να μετακινήσουμε το επιλεγμένο αρχείο στη νέα του θέση εκτελώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και κάποια εντολή.

Π.χ., αν κάνουμε κλικ σε ένα αρχείο κειμένου Word με το ποντίκι μας και με κρατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού το μετακινήσουμε και το τοποθετήσουμε μέσα στην εφαρμογή Word που έχουμε ανοιχτή, αμέσως θα ανοίξει το συγκεκριμένο αρχείο στην οθόνη μας. Εάν πάλι μετακινήσουμε και τοποθετήσουμε το αρχείο μέσα σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), το αρχείο θα ενσωματωθεί ως «συνημμένο» στο μήνυμα αυτό.
DRM - Digital Rights Management
Πρόκειται για τις μεθόδους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία και τα εμπορικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο. Η βιομηχανία του κινηματογράφου και της μουσικής αναζητούν τις κατάλληλες τεχνικές για να προστατεύσουν τα ψηφιακά έργα τους από την παράνομη αντιγραφή, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη οικονομική ζημιά. Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι η αντιγραφή κάποιου ψηφιακού έργου, στην περίπτωση που δε μας δίνεται ρητά τέτοια δυνατότητα από τον κάτοχό του, είναι παράνομη και διώκεται από το νόμο.
DSL – Digital Subscriber Line
Βλ. ADSL
DVD - Digital Versatile Disk / Digital Video Disk
Πρόκειται για τον ψηφιακό δίσκο που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε από τις κινηματογραφικές ταινίες που προσφέρονται σε DVD, για να τις δούμε στο σπίτι μας. Πρόκειται για τη συνέχεια του CD και είναι ψηφιακός δίσκος στον οποίο μπορούν να αποθηκευθούν μέχρι και 16 Gigabyte δεδομένων.