ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
Scam
Σε γενικές γραμμές, οι απάτες που είναι γνωστές με τον όρο scam αφορούν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία απατεώνες προσεγγίζουν υποψήφια θύματα, μέσω τον οποίων ενημερώνουν για μεγάλα κέρδη σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης μίας συγκεκριμένης συναλλαγής. Στη συνέχεια και εάν το θύμα απαντήσει, οι απατεώνες ζητούν την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού για έξοδα διεκπεραίωσης της συναλλαγής. Ωστόσο, το θύμα ουδέποτε λαμβάνει τα προσφερόμενα ανταλλάγματα. Τα πιο γνωστά είδη είναι τα Νιγηριανά scam, τα διεθνή λαχεία, οι δημοπρασίες και το ransomware.
Scanner - Σαρωτής
Πρόκειται για μια περιφερειακή συσκευή με την οποία μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε φωτογραφίες, εικόνες, γραφικά ή ακόμα και αρχεία κειμένου και μετά να τα αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας, απʼ όπου μπορεί να γίνει περαιτέρω επεξεργασία τους.
Search engine – Μηχανή αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας μηχανής μπορούμε να αναζητήσουμε ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε μηχανή αναζήτησης υπάρχει μια λευκή λωρίδα δίπλα από τη λέξη «Αναζήτηση» ή «Search», μέσα στην οποία μπορούμε να δακτυλογραφήσουμε τη λέξη ή φράση για την οποία ψάχνουμε πληροφορίες. Η μηχανή θα εμφανίσει στην οθόνη μας μια λίστα με τους τίτλους όλων των ιστοσελίδων, στις οποίες βρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Καθώς το Διαδίκτυο περιέχει εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατόν να λάβουμε πάρα πολλά αποτελέσματα. Γιʼ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένους όρους για την αναζήτησή μας, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες επιτυχούς αναζήτησης.
Second life
Πρόκειται για παιχνίδι που παίζεται σε ένα εικονικό περιβάλλον μέσω του Διαδικτύου. Στο περιβάλλον αυτό, οι χρήστες μπορούν μέσω των avatar τους να εξερευνούν, να κοινωνικοποιούνται, να δημιουργούν φίλους, να αναπτύσσουν ακόμα και οικονομικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν μια δεύτερη ζωή στο Διαδίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Server - Διακομιστής
Στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «διακομιστής» και πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό σκοπό να παράσχει υπηρεσίες και πληροφορίες σε άλλους υπολογιστές. Βλ. επίσης Web server.
Shareware
Πρόκειται για προγράμματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν για δοκιμαστικούς σκοπούς. Εάν, μετά τη δοκιμαστική περίοδο, αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να πληρώσουμε το αντίτιμο αγοράς του ή δικαιώματος χρήσης του.
Shockwave
Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείου που επιτρέπει την αναπαραγωγή διαδραστικών πολυμεσικών (multimedia) παρουσιάσεων με κείμενο, εικόνα, ήχο, κίνηση, βίντεο σε ιστοσελίδες μέσα στο Διαδίκτυο. Για να μπορέσει κάποιος να δεί τις παρουσιάσεις αυτές στις ιστοσελίδες που παρέχονται, πρέπει να έχει το αντίστοιχο πρόγραμμα plug in, το Shockwave Player, το οποίο μπορεί να κατεβάσει από το Διαδίκτυο χωρίς κόστος. Συνήθως οι ιστοσελίδες με περιεχόμενο τύπου Shockwave περιέχουν και πληροφορίες για το πού μπορεί κανείς να βρει και να εγκαταστήσει τον Shockwave Player στον υπολογιστή του/της.
Skype
Πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο να πραγματοποιούν δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις από υπολογιστή προς υπολογιστή, ή με αντίτιμο προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μέσω του Skype παρέχονται, επίσης, υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, ανταλλαγής αρχείων κ.α.
SMS - Μηνύματα κειμένου
Είναι σύντμηση του αγγλικού όρου Short Message Service ή Short Message System και αναφέρεται στα σύντομα μηνύματα κειμένου που στέλνουμε μέσω των κινητών μας τηλεφώνων. SMS μπορούν να σταλούν και μέσω του Διαδικτύου σε κάποια συσκευή κινητού τηλεφώνου.
Social networking - Κοινωνική δικτύωση
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εικονικές κοινότητες, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το Myspace και το Facebook.
Social networking phishing
Αντλώντας πληροφορίες και πολλά προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, απατεώνες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα που περιλαμβάνουν συνδέσμους προς ιστοσελίδες «phishing». Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 70% όσων έλαβαν το εξατομικευμένο παραπλανητικό μήνυμα πάτησε το σύνδεσμο που περιλαμβανόταν σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στην ιστοσελίδα υποκλοπής δεδομένων. Βλ. επίσης Phishing.
Software - Λογισμικό
Ο όρος λογισμικό αναφέρεται σε όλα τα προγράμματα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή για τη λειτουργία του αλλά και για την επεξεργασία δεδομένων. Βλ. επίσης Hardware.
Software license
Άδεια χρήσης λογισμικού. Πρόκειται για νομική συμφωνία που συνοδεύει όλα τα εμπορικά προγράμματα λογισμικού και η οποία καθορίζει επακριβώς τα δικαιώματα χρήσης του λογισμικού αυτού από τους αγοραστές του.
Sound card - Κάρτα ήχου
Η κάρτα ήχου αναλαμβάνει την αναπαραγωγή φωνής και μουσικής στον προσωπικό μας υπολογιστή.
Spam - Ανεπιθύμητη αλληλογραφία
Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκουμε στο ταχυδρομείο μας και τα οποία αποτελούνται συνήθως από διαφημίσεις εταιριών ή προϊόντων τους. Με τη βοήθεια φίλτρων μπορούμε να αποφύγουμε ένα μεγάλο μέρος των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Οι περισσότεροι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου προσφέρουν τέτοια φίλτρα στους χρήστες τους. Μπορείτε να ρωτήσετε το δικό σας Internet Service Provider σχετικά με την προστασία που σας παρέχει. Βλ. επίσης Junk e-mail.
Spear Phishing
Πρόκειται για στοχευμένα μηνύματα που μοιάζουν αυθεντικά για κάποιες ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, στους υπαλλήλους μιας εταιρίας μπορεί να φτάσει μήνυμα με αποστολέα τον εργοδότη τους, στο οποίο τους απευθύνεται προσωπικά και τους ζητά όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Απαντώντας κανείς σε ένα μήνυμα spear phishing θέτει προσωπικές και συχνά απόρρητες πληροφορίες στη διάθεση των απατεώνων.
Spider
Πρόκειται για προγράμματα τα οποία ερευνούν τον παγκόσμιο ιστό μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Τα spiders ή αλλιώς web crawlers χρησιμοποιούνται από τις μηχανές αναζήτησης για την άντληση ενημερωμένων δεδομένων. Επίσης, χρησιμοποιούνται από τους spammers με σκοπό την άντληση έγκυρων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ιστοσελίδες όπου έχουν δημοσιευθεί.
Spoofing
Μορφή επίθεσης, κατά την οποία ένα άτομο ή ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία, αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα τρίτων. Πολύ διαδεδομένη μορφή είναι το website spoofing, γνωστότερο ως phishing.
Spyware
Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να προσκολληθεί κρυφά σε αρχεία που κατεβάζουμε από το Διαδίκτυο. Μόλις κατέβει, αυτοεγκαθίσταται στον υπολογιστή μας και ξεκινά την παρακολούθηση της διαδικτυακής μας δραστηριότητας. Οι πληροφορίες που καταγράφει αποστέλλονται τότε σε τρίτους, που τις περισσότερες φορές είναι εταιρείες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το προφίλ μας και να ξεκινήσουν να μας στέλνουν διαφημιστικό ή άλλο υλικό, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας.
SSL
Το Secure Sockets Layer (SSL) είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο και το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ υπολογιστών, ώστε να αποκλείσει την πρόσβαση τρίτων σε αυτά. Στις ιστοσελίδες όπου οι συναλλαγές γίνονται βάσει του εν λόγω πρωτοκόλλου, το URL ξεκινά με https:// και όχι με http:// όπως συνήθως.
Streaming αudio
Μέθοδος αποστολής δεδομένων ήχου, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ακούσουμε ένα streaming audio πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση στον υπολογιστή μας, χωρίς να χρειάζεται να «κατεβάσουμε» το αρχείο στον υπολογιστή, όπως γίνεται με άλλους τύπους αρχείων ήχου.
Streaming video
Μέθοδος αποστολής δεδομένων βίντεο, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να δούμε ένα streaming video πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση στον υπολογιστή μας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να «κατέβει» το βίντεο στον υπολογιστή, όπως γίνεται με άλλους τύπους αρχείων βίντεο.
Subscribe - Εγγραφή
Πολλές ιστοσελίδες ζητούν από τους επισκέπτες να εγγραφούν ως μέλη, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό τους και για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο ιστοχώρος (e-mail, newsletter, downloading και άλλες υπηρεσίες).
Surf - Σερφάρισμα
Ο όρος «σερφάρω στο Διαδίκτυο» προέρχεται από τον αντίστοιχο αγγλικό «surfing the Internet». Σημαίνει την επίσκεψη ιστοσελίδων και τη μεταφορά από ιστοχώρο σε ιστοχώρο μέσω των συνδέσμων που παρέχονται μέσα στις ιστοσελίδες.